HOME

am@astronomija.co.yu

 

Letenka 2002

Najava kampa
(Kako je kamp bio najavljen, šta smo obećali, predložili....)

Izveštaji:
(kako je protekao kamp)
Nikola Božić
Milan Gucić
Jovana Nikolov
Radan Mitrović
Utisci
Pisma
Statistika

Mmaraton 2k2
Rezultati
 

 

Sadržaj AM

 

 


  • Aleksandar

    Iličić
    E-mail:
    acika@uns.ns.ac.yu

     

     

  • Zvanični rezultati letnjeg Messier-ovog 2k2 AM Maratona!

    Takmičenje je otvoreno 13. jula u 21:30. Na neskrivenu radost sudije prijavljeno je svega 6 ekipa! Vremenski uslovi na samom početku su obećavali mnogo više u odnosu na predhodno veče koje je iskorišćeno za trening. Nije bilo potrebe za nekim prekidom iako je u pojedinim momentima većina neba bila prekrivena oblacima, ali srećom samo na kratko. Posebnu čar ukupnoj predstavi davali su bljeskovi munja koje su sevale u daljini.

    Domaći takmičar Ratko je napravio prednost na samom početku koju više nije ispustio do kraja. Demonstrirao je zavidnu veštinu i poznavanje neba. To što je nastupio sam nije mu uopšte zasmetalo da pobedi! Milan i Pavle su mu bili dostojni protivnici i zaostali su samo za koji objekat! Prijavili su nekoliko ciljeva koji su bili preteški za sve ostale (M82, 51 i 74) ali su i propustili sve mesije-e iz Strelca što se pokazalo kao odlučujuće! Ipak donekle ih opravdava to što su atmosferski uslovi nisko prema jugu bili najslabiji! Subotička ekipa koju su činili Atila i Branislav takođe je pokazala visok nivo! Posebnu zanimljivost činilo je to što su bili najbolje tehnički opremljeni! Za star hopping su koristili jedan pocket pc (odnosno softver - zvezdanu mapu koji se vrteo na njemu) i koji je u pojedinim momentima odlično poslužio i sudiji, na čemu im se ovom prilikom posebno zahvaljujem. Dve ekipe iz Valjeva iako najbrojnije bile su hendikepirane svojim instrumentima koji se sve u svemu nisu pokazali kao posebno podesni za ovakve zadatke! Nadam se da ćemo ih sledeće godine videti sa nekim pristojnim reflektorom koji će im omogućiti da se ravnopravno uključe u borbu za najviši plasman. Šesta ekipa je sebi postavila cilj da uoči samo jedan određen mesije u čemu je i uspela.

    Poslednji objekat (M30) prijavila je ekipa 2. u 3:27 i time praktično već obezbedila 2. mesto! Nastojanja ekipe 3. da u jutarnjem sumraku uoče još nešto ostala su bez rezultata tako da je u 4:00 objavljen kraj takmičenja. Uz takmičare i sudiju kao kibiceri su do samog kraja ostali naši brusači Janko i Miroslav kao i dve AM "novinarke" Jovana i Danijela koje su i zaslužile posebno priznanje za pokazano interesovanje i upornost!

    Na kraju bih se zahvalio svim maratoncima na odličnoj i korektnoj borbi koju su demonstrirali. Isto tako treba spomenuti i odličnu atmosferu koja je među takmičarima vladala tokom cele noći. Teba primetiti na kraju da takmičari nisu imali veće primedbe na rad sudije.

    # Ekipa grad instrument
    #
    1. Ratko Miljkovac (ADNOS) NS RFL 203/1500 mm
    34
    2. Milan Gucić & Pavle Doroslovački BG RFL 114/1000 mm
    30
    3. Atila Čipa & Branislav Nišić SU RFL 152/ 1000 mm
    28
    4. Bojan Besednik & ostali (VMMVMD I) VA RFR 75/1000 mm
    19
    5. Pešić Miloš & ostali (VMMVMD II) VA RFR 60/700 mm
    15
    6. Nenad Panajotović BG D 20x60 mm + S
    1

    Sudija

    jul 2002.

    vrh strane


    | Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
    | Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride 2002 |

    vrh