HOME

am@astronomija.co.yu

Mmaraton

Kada je nastao Mm

2001
Mm 2001
Rezultati

Pravila takmicenja

 

Sadržaj AM

 

 

 

 

 

 

 

M74 i M 77 (veće slike su po 23 Kb)

 

 

  Veći crtež 43 Kb

 

 

 

 

sugestije
Spremi se, pozor, sad!

maraton

In March issue of Astronomy magazine (http://www.astronomy.com) the excellent article was printed from well known astronomer mr. Phil Harrington about Messier marathon. We would like to take this opportunity to thank mr. Harrington, as well as Astronomy magazine for allowing as to translate and use part of that article.

Siniša Lavrnja
vandergraaf@sympatico.ca

U martovskom broju časopisa ASTRONOMY (http://www.astronomy.com) nalazi se odličan text poznatog američkog astronoma Phil Harrington-a o Mesierovom maratonu u kome je izložen plan osmatranja te dat niz saveta kako da budete uspešniji tokom maratona. Nakon kontakta sa gospodinom Harringtonom i redakcijom Astronomy magazina, dobili smo dozvolu da prevedemo deo tog texta za AM.

Ovim putem se zahvaljujemo gospodinu Harringtonu i redakciji Astronomy magazina koji su nam izasli u susret. 

G. Harrington napominje da je izbor mesta za maraton veoma važan. Pogotovo je važno da pogled nije zaklonjen ka jugoistoku, jugozapadu i severozapadu. Zatim dalje piše.......

"Sa zalaskom Sunca, nekoliko najsjajnijih zvezda počinje da se pomalja kroz duboko plavo nebo. Pogledajte ka jugozapadu i ka briljantnoj planeti Veneri. U kratkom periodu videćete Jupiter visoko na zapadnom nebu a zatim i zvezdu Sirius na jugu. Sledeća je nejverovatnije Rigel, koju će ubrzo slediti Betelgeuse, Procyon, Capella i Saturn. Ubrzo, sve više i više zvezda će se pomaljati na nebu.

Startni pištolj je opalio; trka počinje.

Za razliku od mnogih maratonaca, koji čekaju na ono sto zovem objekti večernje "žurbe", ja savetujem početak sa lakim objektima kao Pleiades (M45) i Orion maglina (M42 i M43). Oboje su vidljivi i pre nego što nebo potpuno potamni. Ako još ima vremena, ciljajte na neke od sjajnih, otvorenih zvezdanih jata u sazvezđima Auriga i Gemini: M35 do M38, ali nemojte trošiti previše vremena na njih. Oni će biti vidljivi još satima.

Kako nebo sve više tamni, skrenite vašu pažnju na večernje objekte "u žurbi", koji nestaju iz vidnog polja ubrzo nakon sumraka. U ove objekte spadaju M31, M32, M33, M74, M77, M79 i M110. Dozvolite sebi pet minuta za lociranje ovih objekata. Ako vam jedan od ovih objekata "izmačinje", nemojte gubiti previše dragocenog vremena u potrazi za njim. Umesto toga, pomerite se ka sledećem, ali zapamtite i vratite se prethodnom objektu kasnije, ako vam vaš plan dozvoli.

Najteži od ovih objekata je M74, slabo vidljiva, spiralna galaksija okrenuta "licem" prema nama u sazvežđu Pisces. Ugledati samo sazvežđe Pisces na tamnom nebu je dovoljno teško - naći veliku, slabo vidljivu galaksiju u sazvežđu Pisces je jos teze.

Evo ga savet: zaboravite sazvezdje Pisces!

Umesto njega, koristite svetle zvezde sazvežđa Aries the Ram kao vodič za lociranje.

Zvezde Hamal (Alpha Arietis) i Sheratan (Beta Arietis) u Aries sazvežđu pokazuju tačno na slabu zvezdu Eta Piscium u sazvežđu Pisces, i M74 sa nalazi u njenoj blizini.

M77 u sazvežđu Cetus se takodje teško nalazi, ali ipak lakše nego M74, zahvaljujuci više skoncentrisanom svetlu. Budite svesni da se ova dva objekta redovno "promašuju". Ali i ako ih ne nadjete, nemojte da se predajete. Nastavite dalje, još uvek treba da pronađete 108 drugih objekata sa liste.

Sa prolaskom večernjih objekata "u žurbi", udahnite duboko vazduh. Lako je da se oznojite, čak i kada je temperatura blizu tačke smrzavanja. Pošto ste se smirili, nastavite dalje kroz zimska sazvežđa, zastavši na trenutak ali sa razlogom na takvim čudima kao zvezdana jata  M41, M93, M46 i M47. Ovo su zaslepljujući objekti, pogotovu za vreme vedre zimske noći. Ako vam je ovo prvi put da ste prošli ove objekte, ili bilo koje druge Mesierove objekte, budite sigurni da ćete im se vratiti sledećom prilikom za ležerniju posetu.

Pre ponoći, prolećne zvezde zamenjuju one zimske, donevši novu turu Mesierovih izazova.

Na severu to su veličanstvene galaksije M51, M81, i M82, dok na jugu čeka, vredna pažnje, petorka u sazvežđu Leo M65, M66, M95, M96 i M105.

Negde oko 1 casa posle ponoći Vi biste već trebali imati kompletirane galaksije koje su "razbacane" po sazvežđima Leo i Ursa Major. Taman kada ste postali sigurni u sebe, suočavate se sa onim što bi se moglo nazvati maratonov "Heartbreake Hill", Coma-Virgo "carstvo" galaksija.

Ova oblast sadrži 14 Mesierovih objekata u oblasti od 45 kvadratnih stepena. Nigde na celome nebu nije tako mnogo Mesierovih objekata smešteno u tako mali region. Da stvar bude još komplikovanija, tu se nalazi još mnogo drugih galaksija koje pripadaju NGC (New General Catalog) katalogu.

One su preslabe da bi ih Mesier svojevremeno ugledao svojim teleskopom, ipak mnoge su dovoljno svetle da biste ih Vi ugledali sa svojim teleskopom.

Kako ih mozete razlikovati?

Kao prvo u ovu oblast morate ući sporo. Ja sam našao da je direktan "napad" u dva talasa - sa zapada i sa istoka - najbolje rešenje.

Za ulazak sa zapada počnite od zvezde Denebola u trouglu sazvežđa Leo. Odatle, pomerite trazilac za jedno vidno polje (oko 7") prema istoku do male trouglaste formacije koju sačinjavaju četiri slabe zvezde. Najsevernija od ovih zvezda takođe formira deo dijamanskog oblika malo prema severu. Odatle možete naći M98, M99, M100 i M85.

Sa istoka počnite "napad' od zvezde Vindemiatrix (Epsilon Virginis) u sazvežđu Virgo. Pratite putanju od oko jednog vidnog polja tražioca  prema zapadu gde ćete naići na par zvezda, uključujući 5 mag. Rho Virginis i slabiju 7 mag. zvezdu. Severno od njih su M60, M59, M58, M89, M87, M84, M86, M90, M91 i M88.

Veoma je lako naći M49 i M61 pomerajući se od Vindemiatrix ka Rho.

Pratite lučnu putanju od zvezda prema jugozapadu i ka M49, zatim pogledajte kroz trazilac dalje ka jugu i ka širokom trouglu od slabih zvezda. M61 je u blizini.

Bilo koji da vam je metod traženja kroz ovu oblast nemojte zaboraviti da uz put zastanete i uživate u mnogim NGC i IC galaksijama.

Nakon što je ovo  "carstvo" osvojeno, opustite se i odahnite, jer najteži deo je gotov.

Vreme je najverovatnije oko 2 sata ujutro, i letnje zvezde se pojavljuju na istoku donoseći sa njima takvo  blago dubokog svemira kao M8, M11, M13, M17, M22 i M57.

Zadržite se momenat, jer za oko dva sata jutarnja svetlost ce početi da krade noć.

Trasirajte svoj put od severa prema jugu duž Mlečnog Puta. Trebalo bi da stignete do sazvežđa Sagittarius do 3:30 ujutro. Objekti u zapadnom Sagittarius sazvežđu i Scorpius su već dosta visoko na jugoistočnom nebu. Oni objekti u južnom i istočnom delu Sagittarius-a mogu da zadaju problema. Zadržite se na brzinu na M54, M69 i M70 na dnu Sagittarius-ovog čajnika, zatim požurite ka zvezdanim jatima M55 i M75 u istočnom kvadratu sazvezđa. Konačno, požurite u Aquarius za M2, i ka severu po M15 u Pegasus sazvežđu.

Sa cvrkutom ptica koje označavaju dolazak  jutra, pokušajte najbolje što možete za M72 i M73. Prvo, veoma slabo svetlo 9-te mag. M72 dolazi u vidno polje. Kada ga nađete, krenite da tražite četiri slabe zvezde koje sačinjavaju M73, jedan od najneimpresivnjih Mesierovih objekata.

Za učesnike maratona koji se nalaze iznad 35 stepena severne latitude, pogled na M30 je nemoguć. Astronomi ispod ove linije, mogu da uhvate treptaj ovog udaljenog zvezdanog jata u Capricornus sazvežđu, pre nego sto zora svane.

Onima koji uspeju da vide ovaj objekat, ja skidam kapu.

I tako Mesierov maraton je kao vrsta sportskog nadmetanja. Učesnici se trkaju cele noći po nebu kao manijaci samo da bi na kraju završili tačno tamo gde su i počeli.

Ništa ne dokazuje, skeptici bi rekli. Ali ja vidim razliku. Mesierov maraton dokazuje jednu važnu stvar.

Astronomija je zabavna.

"

Na vaš znak,....spremi se,....pozor,......

 

PHIL HARRINGTON
je napisao i objavio mnoge artikle za magazine Astronomy, Astronomy Now, Deep Sky, Sky&Telescop, kao i za  Gorp.com i Microsoft Encarta 98 CD-ROM encyclopedia.

Napisao je sledece knjige:

•   ASTRONOMY FOR ALL AGES
•   ECLIPSE
•   SHORT BIKE RIDES IN AND AROUND NEW YORK CITY
•   STAR WARE
•   STARS AND GALAXIES
•   THE DEEP SKY
•   TOURING THE UNIVERSE THROUGH BINOCULARS
•   TOURING THE UNIVERSE THROUGH BINOCULARS ATLAS

Vise o Phil Harringtonu mozete naci na njegovom sajtu: www.philharrington.net 

 

(mart 2002.)


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride | Kontakt |

vrh