AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Mm!

Messier - biografija

Katalog M objekata
O M katalogu, 
o maratonu....
Kada je nastao Mm
i varijante
Mm do 2019
datumi za maraton,
vidljivost planeta
Pravila takmicenja
YU Mmaratona
Zapisnik o uspehu

2001
Mm 2001
sta ce se sve videti 
Pripreme
Za Mm 2001
Ko dolazi
ili ko je prijavio ucesce
Nista nas ne sme
iznenaditi
          
U maratonskoj noci
Planete
Komete
Sateliti
(vestacki)

Izvestaji
Kako je protekao
YUMm2001
Zvanicni izvestaj
sa takmicenja
Sponzori
ko je dao nagrade
i kakve
Teleskopi
i drugi instrumenti 
koje smo videli na 
maratonu

Zalbe i zamerke

Reporter na Mm
Sta se pricalo na 
maratonu

Izvestaj (Saiph)
Izvestaj (Romana)
Izvestaj (Milan)

Moj maraton -
Vesna 

Visnjan

2000
Nulti maraton
Izvestaj I
Izvestaj II
Tabela
 
MM u Visnjanu

Sadržaj AM

          

 

             
  Zvanicni rezultati prvog YU MMaratona!
# Ekipa grad vodja ekipe instrument
#
1. Saiph IV BG Goran Stefanovic RFR 60/350 mm
29
1. Saiph II BG Zoran Andjelkovic RFL 110/800 mm
29
3. Saiph I BG Milan Gucic RFL 114/1000 mm
21
4. Saiph III BG Dusan Antic RFL 76/700 mm
18
5. VMMVMD VA Bojan Besednik RFR 60/700 mm
9
6. Vlada ZR Vladimir Stojcic D 7x40 mm + S
8
6. Crna Mamba ZR Slobodan Torbica D 7x40 mm + S
8
8. ADNOS NS Ratko MIljkovac RFR 60/700 mm
6
9. Big Mama ZR Mihajlo Bekonja D 7x40 mm + S
5
10. Fejt nou mor ZR Vladimir Ljubojev D 7x40 mm + S
4
10. Meseceva deca ZR Jelena Stankov D 7x40 mm + S
4
12. Vega ZR Marko Popovic D 7x40 mm + S
3
13. Leptirici ZR Nemanja Djatkov D 7x40 mm + S
2
13. T na kvadrat ZR Tijana Darusi D 7x40 mm + S
2
15. Planinska suma ZR Dejan Stojanovic D 7x40 mm + S
1

Iako je bilo planirano da se pocne ranije kasnilo se najvise zbog loseg vremena. Pocetak takmicenja je oglasen tacno u 19:30. Vreme na pocetku je bilo daleko od idealnog jer su tanki visinski oblaci prekrivali 100% neba, muteci pogled prema ciljnim objektima. Nesto malo posle 20:00 takmicenje zapocinju cetiri beogradske ekipe kojima je u medjuvremenu pristigla oprema kao i ekipa ADNOS-a. Vreme je uz minimalne promene bilo isto do negde 22:00 kada su naisli gusci oblaci i sasvim onemogucili da se vide cak i sjajnije zvezde. Pauzu koja je nastupila iskoristili su takmicari iz svih zrenjaninskih ekipa da negde oko 11:30 zavrse potragu, a do 0:00 to je ucinila i ekipa ADNOS-a koja je obeshrabrena trenutnim izgledom neba takodje napustila takmicenje izuzev njihovog clana Ljube koji je ostao do kraja brinuci se za dobru atmosferu. Negde posle 0:30 vreme je pocelo da se lagano popravlja a sjajne zvezde nisko na severozapadu nagovestile su napokon vedro nebo. Negde pre 1:00 kada se nebo sasvim procistilo napusta nas i valjevska ekipa tako da u takmicenju ostaju samo beogradjani. Tek posle 1:00 kada se vreme sasvim popravilo maraton zapravo pocinje da bi potrajao sve do jutra. U tom periodu takmicari su imali maksimalne uslove da pokazu sve svoje umece. Iako je zora vec uveliko stigla dve najbolje ekipe u zaru borbe nastavljaju sa potragom i posle 4:30 da bi se takmicenje zavrsilo kada se vec dobro razdanilo negde oko 5:00. Ostalo je jos da se umorne ekipe spakuju i prvi yu mesijeov maraton je uspesno zavrsen.

**********************************************************************

Ekipa Saiph IV odnosno Goran Stefanovic i Elena Dimovski je bila najkonstantnija tokom celog takmicenja i najvise zbog toga je stigla do deobe prvog mesta. Iako donekle limitirani jer su posedovali slabiji instrument oni su pokazali da velicina objektiva kod ovakvih takmicenja nije presudan faktor. Goran je poslednji prijavio neki mesije (M3) i time zasluzio specijalne nagrade za najupornijeg takmicara.

Saiph II ili Zoran Andjelkovic i Nemanja Martinovic su zavrsili na deobi prvog mesta u zestokoj borbi sa Saiph IV sastavom. Ekipa je pronasla dosta objekata koji su bili preteski za ostale ali su im zbog zakasnelog starta i nesnalazenja na pocetku promakli neki sasvim laki kao na primer Orionova maglina ili M35. Zbog svega ovoga oni mogu biti proglaseni za tragicare takmicenja.

Milan Gucic i Romana Vujasinovic koji su sacinjavali Saiph I su imali najbolji pocetak ali su platili danak losoj fizickoj pripremi jel ih je ocigledno savladao umor. Ostaje im uteha da su pronasli dosta tezak objekat kakav je na primer (M69) i time pokazali da su uslovi u drugoj polovini noci stvarno bili maksimalni.

Ekipa Saiph III ili Dusan Antic i Jana Skundric je pokazala veliku borbenost i upornost ali je ocigledno bila slabije opremljena potrebnim dodatnim priborom kao sto su nebeske karte i svetiljke pomocu kojih bi ih koristili.

Za valjevsku ekipu VMMVMD je prava steta sto su morali da krenu bas u trenutku kada je vreme dozvolilo pravo takmicenje. Da su ostali verovatno bi se ukljucili u borbu za najvisi plasman.

Za dve zrenjaninske ekipe koje su pokazale najvise moze da se kaze da su pobedile u svom medjusobnom takmicenju jer su oni svi ukupno bili ipak sasvim posebna kategorija.

Ekipa ADNOS-a je isto propustila da napravi bolji rezultat pre svega jer su prerano obeshrabreni napustili boljno polje. Mora se primetiti i da je steta da nisu izneli neki bolji instrument sa kojim bi im sigurno bilo mnogo lakse da se ukljuce u ravnopravnu borbu. Njihovom clanu Ljubi mora se odati priznanje za odlicno raspolozenje koje je prenosio na sve ucesnike iako mu zbog licnih problema sigurno nije bilo lako.

Ostale zrenjaninske ekipe su verovatno pokazale onoliko koliko su i mogle. Iako su mnogi prijavili i postavili bolje instrumente ipak su svi koristili samo vojne dvoglede 7x40 mm koji su se zbog ugradjene koncanice sa jedne strane prakticno mogli koristiti samo kao monokulari. Sa ovakvom opremom i uslovima pod kojima su se takmicili i najlaksi mesijei bili su pravi mali podvig. Zato svi ukupno zasluzuju posebno priznanje za trud.

Na kraju bih se zahvalio svim takmicarima na odlicnoj i korektnoj borbi i pravom sportskom duhu koji su uneli u sve ovo. Posebno bi se na kraju zahvalio i svom asistentu Marini koja mi je pruzila presudnu pomoc tako sto je nepogresivo belezila postignute rezultate. Bez nje sigurno ne bih mogao dobro da obavim ovako naporan posao na koji takmicari nisu imali vece primedbe.

Sudija

Aleksandar Ilicic
acika@uns.ns.ac.yu

mart 2001.

vrh strane