AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Mm!

Messier - biografija

Katalog M objekata
O M katalogu, 
o maratonu....
Kada je nastao Mm
i varijante
Mm do 2019
datumi za maraton,
vidljivost planeta
Pravila takmicenja
YU Mmaratona
Zapisnik o uspehu

2001
Mm 2001
sta ce se sve videti 
Pripreme
Za Mm 2001
Ko dolazi
ili ko je prijavio ucesce
Nista nas ne sme
iznenaditi
          
U maratonskoj noci
Planete
Komete
Sateliti
(vestacki)

Izvestaji
Kako je protekao
YUMm2001
Zvanicni izvestaj
sa takmicenja
Sponzori
ko je dao nagrade
i kakve
Teleskopi
i drugi instrumenti 
koje smo videli na 
maratonu

Zalbe i zamerke

Reporter na Mm
Sta se pricalo na 
maratonu

Izvestaj (Saiph)
Izvestaj (Romana)
Izvestaj (Milan)

Moj maraton -
Vesna 

Visnjan

2000
Nulti maraton
Izvestaj I
Izvestaj II
Tabela
 
MM u Visnjanu

Sadržaj AM

          

  Zalbe i zamerke

Najveci broj zalbi odnosio se na lose vreme. Tu, medjutim, organizator ne snosi direktnu krivicu - krivo je drustvo Saiph iz Beograda koje vec dve godine gde god krene izaziva lose vreme. Organizator Mm sada ozbiljno razmislja da sledeci put osmatrace iz drustva Saiph pozove na neko drugo mesto, bar 50 km daleko od ostalih osmatraca.

Ali, salu na stranu zamerki je bilo. 

  • Pre svega takmicari su stavljali primedbu da je jedan sudija nedovoljan za toliki broj ekipa
  • Osmatracima je smetalo nekoliko sijalica koje su osvetljavale naselje.
  • Zatim, neki su bili gladni. Ocekivali su da u naselju bude neka kantina sa hranom.
  • Pratiocima (roditeljima) je nedostajala topla kafa i prijatnije mesto za odmor.

To su prituzbe do kojih je AM dosao svojom anketom. Osecamo potrebu da damo i odgovor na ove prituzbe. 

Pre svega sve je to tacno. Ali idemo redom.

  • Idealno je da svaka ekipa ima po jednog sudiju + da postoji i glavni sudija. AM ne sumnja da u ovoj zemlji ima dovoljno iskusnih osmatraca koji bi mogli da sude na ovakvim takmicenjima - ALI mi za njih ne znamo. Planirano je da pored Ace Ilicica sudi i Miodrag Sekulic iz Nisa i Dragan Miladinovic iz NS. Ali Miodrag je u poslednji momenat otkazao dolazak, a Dragan je pomagao kad je to bilo neophodno.
  • Osvetljenje jeste ometalo osmatranje, ali ono je rezultat nesporazuma. Dve nedelje pre takmicenja u Letenci su nam rekli kako svetlo moze da se iskljuci. Kada smo medjutim 23. to trazili dobili smo odgovor da svetlo zaista moze da se iskljuci, ali da to moze da uradi samo elektricar koji tog dana nije bio u naselju.
  • Od pokrovitelja takmicenja, Skupstine NS, trazili smo da obezbedi sendvice i sokove za sve takmicare i goste. Prvi put smo sa tom molbom izasli pocetkom januara, a zatim i na svim sledecim sastancima. Uvek smo dobijali odgovor: "U redu, videcemo to narednih dana". Tako je dosao i 23. mart kada nam je iz Skupstine konacno saopsteno da nazalost sendvici nisu obezbedjeni. Naslucujuci takav odgovor AM je svim takmicarima blagovremeno sugerisao da ponesu hranu sa sobom.
  • Zao nam je sto nije bilo mogucnosti da se u naselju kupi topla kafa ili caj. O toj mogucnosti smo se ranije raspitivali, ali smo iz Letenke dobili odgovor da to nije moguce. 
  • Ono sto zaista mislimo da jeste nas propust je pocetna dezorganizovanost. Zrenjanince i Valjevce nije niko zvanicno docekao na Tvrdjavi i na tome im se izvinjavamo.

AM je inace planirao da za takmicare maratona obezbedi besplatan smestaj za dve noci. Jasno je svima da je standard u ovoj zemlji mali i da bi mnogima bilo tesko da pored troskova puta snose jos i troskove prenocista (jer oni koji dolaze iz daleka ne mogu da provedu jednu besanu noc i odmah krenu na daleki put do kuce). Na zalost nasi napori nisu urodili plodom. Zbog toga na ovaj maraton nisu mogli da dodju takmicari iz Nisa. Zbog toga nismo pozvali ni ekipu iz Skoplja koja je isto tako bila zainteresovana za nas maraton.

 

 

 

vrh