am@astronomija.co.yu

 

 

 Mm
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

maratoni
MM 2004 SLOVENIJA – REPORT
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

 Specijalno za Astronomski magazin
Početkom veljače ove godine Matej Mihelčić (http://www.obsvega.com) na "slo-astro" listi pokreće inicijativu za organiziranjem prvog slovenskog Messier Marathona, te sa nekolicinom prijatelja (Boris, Tone..) krenuo u realizaciju projekta. Tada smo dogovorili i moje sudjelovanje na M110 (kako je bio prvotni naziv za slovenski MM).

19.03.2004. petak, ujutro u Viduline dolazi Ante sa ekipom iz Splita, razgledavamo prostor buduće Zvjezdarnice Vidulini i svi zajedno ručamo na proljetnom suncu. Kasnije oni odlaze put Višnjana, a ja (sam ) prema Sloveniji.

Veća 67 k

Čekanje na novi auto naporan je posao;) naročito ako zamjenski, suprugin Yugo ;), počinje štekati već nakon 40-km prijeđenog puta (od nekih 450km koje treba prijeći "tamo i natrag"). Nosim samo najnužniju opremu i moj omiljeni instrument; Dalekozor "Breaker" 13x70 na aluminijskom stalku (ionako se njime može pronaći više objekata nego što ja znam pronaći;)

Putem kontaktiram Borisa i dobivam točne putne instrukcije. Sa vrsnim slovenskim astronomom, Hermanom Mikužom, opet se nisam uspio vidjeti. Kako je Yugo stalno "zamuckivao" bio sam prisiljen voziti polako, poprilično sam zato kasnio, a ulazak u Ljubljanu (Herman je bio bez auta) uzeo bi previše vremena. Prvom sljedećom prilikom!

Pomalo se mračilo a ja se uspinjem prema platou na vrhu Limbarske gore (mjesto održavanja SLO-MM oko 20km NE od Ljubljane).  

Odjednom – kraj puta za Yugo. Prenaporno za nejakih 45ks. Zovem Borisa i eto njega za nekoliko minuta do mene. Spuštamo Yugo u kotlinu kod nekih ljudi, Boris ja i dalekozor na stalku odlazimo gore. Izuzetno prijatan doček i veliki broj astronoma i radoznalaca. Rasvjeta zvonika i crkve – ugašena na jednu noć!

Na Limbarskoj gori puše ledeni vjetar, snijeg je kažu jučer okopnio. Astronomi podijeljeni u dvije odvojene skupine;

- pravi takmičari
- vježbovni takmičari

Ja sam preko veze ;) upao u prave takmičare.

Sudac (Anton) prvorazredno je odradio svoj posao. Iako mi nije jasno – zašto upotreba bijelog svijetla!? Trebalo bi više sudaca!

1 | 2 sledeća

(mart 2004.)

vrh