Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM

 
instrumenti
20 GODINA DO KONTAKTA S VANZEMALJCIMA?
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Projektom traženja vanzemaljskih civilizacija ATA (Allen Telescope Array) kojeg je inicirao i financijski podržao Paul Alen, jedan od osnivača Microsofta, upravlja SETI institut. U ovom trenutku ATA je operativna s 42 radioteleskopa promjera antena od po 6,1 m koje su računalno upravljane te se mogu korisitit kao zasebni radioteleskopi ili umreženo, kao jedan ili više velikih radioteleskopa.

 Kliknite na ilustraciju  
Izgled inicijalne postava ATA mreže s 42 radio antene

Za testiranje sustava i ispitivanje njegovih mogućnosti iskorištena je letjelica New Horizons koja se nalazi na putu k Plutonu. Sustav ATA umrežio je 11 pojedinačnih antena i bez problema detektirao slabašni signal s letjelice. Na računalnim monitorima jasno se u frekvencisjkom opsegu vidi kosa tamna pruga slabašnog signala od 678 Hz u trajanju od 98 s. To potvrđuje da ATA ima sposobnost detekcije veoma slabih radio signala i to uz upotrebu samo dijela postojeće infrastrukture.

U narednim se mjesecima i godinama planira povećanje broja pojedinačnih radioteleskopa ATA mreže na čak 350 primjeraka! Biti će pravi izazov inženjerima natjerati sve njih da se ponašaju poput jednog velikog radioteleskopa sposobnog da pretraži i pronađe signale vanzemaljskih civilizacija u krugu od 500 svjetlosnih godina daleko od nas.

Prema riječima Seth Shostaka iz SETI instituta u San Francisco, kada ATA bude u cijelosti kompletirana biti ćemo sposobni pronaći signale drugih razumnih bića u svemiru za svega par godina. On računa kako je prema teorijskim pretpostavkama Franka Drakea na toj udaljenosti smješten veliki broj civilizacija koje su razvile sposobnost radio-komunikacije koju će ATA detektirati. Znati da napokon nismo sami u svemiru - nakon toga svijet više neće biti isti!

Kao zanimljivost tomu dodajmo kako je Rimokatolička crkva već poodavno pripremila poslanicu za vrijeme i slučaj nepobitnog dokaza postojanja života na drugim svjetovima!

(16.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
  

Instrumenti - gnomon, dvogled, teleskop, kratka istorija teleskopa i priča našeg poznatog a.amatera o tome kako je napravio sebi teleskop....

Teleskopi