Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva
 

Sadržaj AM

 
astronautika
RAZGLEDNICA IZ AFRIKE
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na fotografiju  

 

Karin Milotić, voditeljica AUV ekspedicije u Južnoafričku republiku, u kupoli velikog 1,9 m teleskopa opservatorije SAAO. Do izgradnje 11 m SALTa to je bio najveći astronomski instrument u Južnoafričkoj Republici. Riječ je o teleskopu izgrađenom u vremenu od 1938-48. u tvrtci Grubb Parsons. Prvotno je bio smješten na "Redcliffe Observatory" u Pretoriji a danas se nalazi na SAAO, opservatoriji smještenoj na vulkanskoj visoravni Sutherland, 500km od Cape Towna.

Fotografirao Neven Udovičić

 
 Kliknite na fotografiju  

***

Neven Udovičić, član AUV ekspedicije u Južnoafričku republiku, ispred nekarakteristične kupole velikog 1.9m teleskopa opservatorije SAAO smještenoj na vulkanskoj visoravni, 2000m iznad razine mora, u pokrajini Sutherland. Teleskop je građen od 1938-48. u tvrtci Grubb Parsons i prvotno je služio u "Redcliffe Observatory" u Pretoriji. Naknadno je postavljen na svoje danasnje mjesto u sklopu SAAO opservatorije na Sutherlandu.
Fotografirao Marino Tumpić.

***

 
 Kliknite na fotografiju  

Astronomski opservatorij u Cape Townu zbog svjetlosnog zagađenja i nove opservatorije SAAO (South African Astronomical Observatory) smještenoj 500km sjeveroistočno od grada danas služi kao edukacijski i povijesni centar astronomije u Južnoafričkoj Republici.

Dio ekipe AUV u centralnom holu zgrade opservatorije. S lijeva na desno, Neven Udovičić, Andreja Benčić, Isabell (u sredini, jedna od voditeljica opservatorija), Marino Tumpić i Goran Modrušan.

U pozadini ručno izrađeni tepih od domorodačkog stanovništva s nebeskim motivima, namijenjen za svečanost otvorenja velikog teleskopa SALT (South African Large Telescope), koji se kasnije toga dana transportirao na SAAO u Sutherland.

Fotografirao Dejan Polić (naš domaćin u JAR i član ekspedicije iz Južnoafričke Republike).

(21.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
JAR 2005

SLIKE IZ AFRIKE