Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Problemi na svemirskom teleskopu Hubble
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  
Ovako će izgeldati servisna misija "zatezanja bora" (popravka) HST-a

Svega tri tjedna prije pomno isplanirane svemirske misije popravka Hubbleova svemirskog teleskopa (HST) na tom se vrijednom astronomskom instrumentu dogodio još jedan kvar.

Nakon što je proteklog tjedna HSTu putem radio veze instaliran novi programski paket, došlo je do otkaza uređaja za hlađenje aparature NICMOS (Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer). Inženjeri misije u nekoliko su navrata pokušali restartati sustav no na kraju je sve rezultiralo isklučivanjem NICMOS iz upotrebe. Prema procjenama analiza uzroka kvara mogla bi potrajati i nekoliko tjedana, što je previše obzirom da se servisna misija planira za 10. oktobra.

Zasad se zna kako je problem u prevelikoj brzini kolanja rashladne tekućine, potencijalni uzrok kvara je moguće stvaranje komadića leda u sustavu što ometa njegovo funkcioniranje. Zemaljska kontrola leta pokušati će promjenom parametara pri pokretanju sustava izbjeći njegovo programirano automatsko gašenje u slučaju neispravnosti, u nadi da će se prilikom rada problem riješiti "sam od sebe" tijekom nekoliko sati ili dana.

Odgođena su sva planirana znanstvena istraživanja pomoću sustava NICMOS, najmanje na tjedan dana.

U međuvremenu astronauti na Floridi u sklopu servisne misije za HST, treniraju sekvence velikog posla zamjene neispravnih uređaja i postavljanju novih, modernijih, znanstvenih instrumenata na HST.

Ne uspije li se ovaj kvar popraviti to će zadati goleme muke planerima servisne misije, vrijeme preostalo do lansiranja jednostvano je prekratko da se izgradi i testira novi modul bude li postojeći trebalo mijenjati.

(18.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 

 

Nevjerojatni svemirski teleskop

SUDARI GALAKSIJA

SVEMIRSKI TELESKOP HABL