AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj AM

          
komentari na tekst:
Krvavi teleskop - nesuđeni Južni srpski teleskop

komentar 1    [primljeno 16.01.2002.]

Dobar dan!

Na pocetku, zeleo bih da pozdravim redakciju i saradnike AM, i sve one koji prate desavanja na domacoj astronomskoj sceni.

Razlog za moje reagovanje je tekst "Krvavi teleskop", koji me je ostavio u stanju neocekivane rezignacije. Svima nam je poznato zalosno stanje u kome se vec decenijama nalazi nasa astronomija, i ne samo ona, vec i druge, sa globalnog gledista prioritetnije naucne grane. Normalno je ocekivati da ce glavni pokretaci oporavka domace astronomije biti nasi eminentni astronomi, kojima bi ovo pitanje trebalo da bude prioritet. Kao i obicno, iz nekih "dnevno" politickih i drugih razloga, mi smo tu gde smo. Jedinstvena prilika da nasa zemlja dobije juzni prozor ka dubinama Vaseljene (i to uz minimalna ulaganja sa nase strane), upropascena je voljom jednog coveka.

Zaista sumnjam u astronomski entuzijazam dr Dimitrijevica, u tome ga pretice veliki broj nasih astronoma amatera. Nadam se da ovaj nepromisljen postupak nije u potpunosti zatvorio vrata saradnje sa kolegama iz Australije.

Jedan teleskop, natopljen krvlju srpskih junaka? Znaci, novac koji eventualno dobijemo od NATO zemalja (na ime ratne odstete) mora biti smesten u neki trezor da skuplja prasinu? U krajnjem slucaju, taj teleskop je mogao biti ustupljen nekom od nasih gradova na koriscenje (jos se secam velike kupole u Pristini, gde je lako mogao biti instaliran), gde bi ispunio svoju primarnu svrhu: da bude teleskop! Nema koristi od prasnjave cevi u nekakvom sanduku.

Pozdravljam sve ljude dobre volje u zelji da ovakvih slucajeva vise ne bude!

Aleksandar Radojkovic
Astronom amater


komentar 2    [primljeno 17.01.2002.]

Licno sam video taj teleskop kako stoji nasred glavnog hodnika upravne zgrade na Zvezdari tokom jedne od poseta na Zvezdari! i nisam mogao da verujem jos tada da je taj teleskop tako tu, lezao nabacan na nekakvom patosu u starom drvenom sanduku...

Sto se tice ideje da se taj teleskop prebaci u Australiju nije mozda losa ideja, ali isto tako nije bila losa ni svojevremeno ideja da se taj teleskop stavi negde u juznosrbijanskim posmatrackim uslovima. Secam se da je bila zelja da se napravi osamdesetih godina nova opservatorija na Jovanovoj glavi kod Prokuplja. Naime, nakon tadasnjih obavljenih astroklimatskih merenja Jovanova glava je tada najvise odgovarala. Problem je medjutim bio veliki posto je u pitanju planinski vrh bez ikakve saobracajne i uopste urbane infrastrukture. Do tamo je trebalo napraviti put, dovesti struju i sve ostalo... Jedina lokacija koja je mozda vise odgovarala je bila Stara planina na samoj granici sa Bugarskom ali sam navodno cuo da se tada vojska bunila. Nazalost, opsti nedostatak para i totalna kriza i raspad zemlje, ratovi i sankcije su udaljili sve nas kao i nasu drzavu od svega normalnog a kamoli od jedne nove astronomske opservatorije.

Sve ovo navodim kao primer da ipak u Srbiji jos uvek postaje lokaliteti gde je uprkos svetlosnom zagadjenju moguce validno locirati opservatoriju. Mozda ipak nije isuvise kasno da se nakon skoro jednovekovnog lezanja na nekakvom natrulom podu ta nemacka ratna reparacija Kraljevini Srbiji (tj potonjoj Jugoslaviji), ipak uperi u nebo sa neke od gore pomenutih lokacija. naravno, ne spominjem da je i ta ideja o australiji losa. U svakom slucaju, teleskop postoji da bi bio uperen u zvezdano nebo a ne da da se u njemu legu pauci i da ga grickaju mishevi...

I na samom kraju, interesantno je da su gore pomenuta tzv. astroklimatska snimanja i merenja, vrsili tadasnji ucesnici astronomskih programskih akcija u okviru Mladih istrazivaca Srbije, zarad tadasnjih potreba astronomske opservatorije u Beogradu.

Sa nadom da ce Srbija ovako ili onako dobiti makar jos jednu astronomsku opservatoriju,

pozdrav.

Miodrag Sekulic :)


komentar 3    [primljeno 17.01.2002.]

Kao bivsi student astronomije, a sada srecni stomatolog i homeopata, ne mogu da ne prokomentarisem...

To se zove "pas u plastu sena". Niti jede niti ikom daje. Ima i varijanta "pas u bunaru", dodje mu na isto.

Naime, pogledaj www.digibio.com,  pa procitajte natpis Jaquesa Benvenista, ni u Francuskoj ne stoje stvari bolje :(

Sve najbolje,

Zoran
Ne treba leciti bolest nego uzrok
www.homeopat.co.yu


komentar 4    [primljeno 18.01.2002.]

Tuzno... :(

Filip


komentar 5    [primljeno 21.01.2002.]

Recite mi da je ovo sala. U stvari podseca na neku varijantu - "Da komsiji crkne krava".

Petar Srdanovic


komentar 6    [primljeno 22.01.2002.]

Citajuci predmetni clanak morao sam da se podsetim nekih, (ja sam bar tako mislio) davno proslih vremena. On mi lici ni manje ni vise nego na Gebelsovsku propagandu.

Jel se to neko urotio protiv dr Milana Dimitrijevica? Molim vas da mi objasni, naravno nepotpisani, autor ovog clanka kako moze da izvadi samo jednu ili dve recenice iz izlaganja dr Dimitrijevica i da ovde umesto nas izvodi zakljucke?

Pravi novinar treba cinjenice da iznese nezavisno od njegovog licnog opredeljenja, za koje ja smatram da je apsolutnu pogresno.

ZASTO TI TAKO DOBRI AUSTRALIJANCI NE FINANSIRAJU ISTI PROJEKAT ALI U OVOJ NASOJ JUGOSLAVIJI (i sami znamo gde nam se nalazi astronomija) PA ONI DOBIJU SEVERNI AUSTRALIJSKI TELESKOP? STA MISLITE KAKO BI REAGOVALI?

DOKLE CEMO BRE PRED SVETOM DA SE PONASAMO KAO NAJOBICNIJA SIROTINJA!!!!! IMAJMO MALO PONOSA KAO STO SU TO IMALI NASI PRECI!!!!

Petrovic Tihomir
student druge godine astrofizike u Beogradu

Odgovor na ovaj komentar >>

      


komentar 7    [primljeno 02.02.02.]

Zapanjen sam nacinom na koji je reagovao dir. 0pservatorije. Sto nije za cudjenje od ljudi koji su zadnjh 10-godina, odlucivali o vaznim stvarima. Mozda bi za dr-Milana Dimitrijevica bilo bolje da se preseli nedaleko u vojni muzej, i da tamo obavlja jednu tako vaznu funkciju. Normalan covek drugog konentara nema. Osim sto nam je takav nacin razmisljanja dozo glave.Treba odati priznanje dr-Filipovicu za njegovo nesebicno zalaganje. Za akademiju nauka netreba suvuse trositi reci jer smo takodje u zadnjih 10-godina videli nasto je spala tako vazna nacionalna ustanova. Jedino se nadam da u duhu svih primena odu sa takvih mesta ovi.? ljudi. Sto bi moralo rezultirati nekim javnim zahtevima.

Pozdrav za redakciju vas odani LJubodrag Nikolic.


komentar 8    [primljeno 09.12.02.]

Kamo lepe sreće da je u Srbiji samo astronomija slabo prošla Od strane najodgovornijih, mali narodi nemaju šta da očekuju inače nebi bili mali. Vaša priča jako podseća na nemački eksperiment s pavijanima koji su morali da nauče da povuku ručicu da bi iz automata dobili bananu. Samo predvodnik čopora tu veštinu nikad nije savladao. Naterao je drugog pavijana da povuče ručicu, a onda mu oteo bananu i bez najmanje griže savesti je pojeo! Zasto u Srbiji izlazi četiri kvazi naučna i nijedan časopis za popularizaciju nauke? Najgori kraj su u svim ratovima 20.veka izvukli Srbi a ratna odšteta je pripala drugima. Žalosno je da Srbi koji smo otišli ili ostali u drugim državama mnogo više razumevanja i pomoći možemo da očekujemo od domaćih vlasti, čak podpunih nestručnjaka, nego od sopstvene matice. Na ubedjivanje odgovornih Srba sam potrošio oko 10000 evra a nisam postigao ništa u ekologiji. Tu Srbi imaju najviše šanse i potrebe. Drugi su me bolje razumeli. Finansirali moje eksperimente sa 50000 evra.To su bili Crnogorci, Slovenci, Novozelandjani. Probajte sa ovim zadnjim, bogatiji su od Australijanaca,a imaju slicne potrebe kao mi. Združimo se sa Makedoncima sa Novog Zelanda. Nisu svi tamo paprikari, mada su njihove paprike ipak najbolje.

Božidar Sandić


komentar 9    [primljeno 21.12.03.]

Ovaj komentar pročitajte ovde>

 

[januar 2002.]

vrh