Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Planete
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
na današnji dan
Ivan Sarić

Vaši komentari

16. oktobar. 2007.

Na današnji dan 1910. jedan od pionira srpskog vazduhoplovstva, Ivan Sarić (1876-1966), pred više od 1000 gledalaca je u Subotici izveo prvi let drvenim monoplanom koji je lično konstruisao. Leteći na visini od 30 metara obišao je čitavo konjičko trkalište. Danas je ta letilica izložena u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu.

Ivan Sarić je avion napravio tako što je jedan sličan video u Parizu godinu dana ranije. Prvi avion je imao uvozni motor, ali je već sledeći model imao i motor lične konstrukcije.

1917. Sarić je napravio i model helikoptera, koji je kažu odlično radio.

 

(16.10.2007.)


Komentari

22.10.2007.

Bez nekog posebnog potenciranja (=for the record), Ivan Saric je bio backi Hrvat a avijaticarske uspehe je postigao u ondasnjoj Austrougarskoj. Posle prvog svetskog rata se vise bavio sportom i svojom orignalnom profesijom (knjigovodsvo) jer u tim godinama nisu postojali uslovi sa amatersko vazduhoplovstvo.Ljubav za avijaciju je medjutim zadrzao do duboke starosti koju je docekao u Subotici. Avion koji je zavestao muzeju je zapravo taj \'drugi\' avion (Saric 2) sa jacim motorom, prvi, originalni avion nazalost vise ne postoji.

Atila Cipa


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 
 

AM Index
 
priključite se

Otkriven Neptun

Galilejevi sateliti