Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
razno

 

Sadržaj AM

 
danas
Dijamant i Asterix

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

26.11.2007.

Na današnji dan 1965. lansirana je francuska raketa "Dijamant", koja je ponela satelit "Asterix". To je bila prva raketa sa satelitom a da nije bila Sovjetska ili Američka.

Raketa je nastala od sličnih projektila iz vojnog programa "Pierres presieuses" ("Drago kamenje"): "Topaz", "Emerald", "Ruby" i "Sapphire".

Tokom sledećih 10 godina uspešno je lansirano 9 satelita, ali i pored toga Francuzi su stopirali čitav nacionalni program i usredsredili se na evropski program "Ariane".

Raketa "Dijamant" je rađena u tri verzije, označene sa A, B i BP4. Te verzije su bile trostepene i mogle su da iznesu u orbitu 150-200 kilograma tereta.

Sama raketa tipa A, koja je lansirana na današnji dan, bila je visoka 18,95 m, imala prečnik 1,34 m, i masu od 18,4 tone. Pokretala su je 4 motora na tečno gorivo tipa "Vexin B", koji su stvarali potisak od 301,55 kN.

Prvi satelit je bio za vojne potrebe i trebalo je da nosi naziv A-1, ali je preimenovan u "Asterix", po slavnom galskom junaku iz stripova.

Zbog relativno visoke orbite, satelit je ostao u orbiti nekoliko decenija. Tako je Francuska postala četvrta zemlja koja je uspešno lansirala veštački satelit u orbitu oko Zemlje. Pored Sovjeta i Amerikanaca, pre njih je to pošlo za rukom i Kanađanima, ali uz pomoć NASA-ine rakete.

"Asterix" je imao masu od 42 kg, perigej 527 km, apogej 1.697 km, nagib orbite 34,3 stepena i period od 107,5 minuta.

 

(26.11.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se