AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

MIR

O Miru

februar 2001.

 

Sadržaj AM

          

 

letovi

Mir
jos nekoliko dana nad nama

Sluzbenici kontorole leta ruske svemirske stanice Mir saopstili su da ce stanica biti oborena i potopljena u Pacifik najverovatnije 22. marta ove godine.

Ceo proces ce se odvijati u nekoliko faza. Prvo ce Mirov kompjuter putem dva impulsa premestiti stanicu u elipticnu orbitu sa perigjom od 220 km i apogejom od 165 km. Apogej ce se nalaziti iznad rejona potapanja stanice. Prvi impuls bi trebalo da bude dat u 3:32, a drugi u 5:22 po moskovskom vremenu (moskovsko vreme = UT + 3). Zatim ce u sledece dva prolaza stanice po orbiti, sto ce trajati oko 90 minuta, kontrolni centar precizno utvrditi katakteristike putanje na osnovu cega ce odrediti tacno vreme kada ce iz centra biti poslata komanda stanici za spustanje u atmosferu.

U Kontrolnm centru se veruje da ce fatalni impuls u trajanju od oko 11 minuta biti zadat izmedju 8:28 i 8:48 sati po moskovskom vremenu. Delovi stanice koji ne sagore u atmosferi pasce u izabrano podrucje Tihog okeana u 9:21 (7:21 po nasem vremenu). Ovo podrucje se nalazi oko 3000 km istocno od Novog Zelanda.

Postoji veliko interesovanje za ovaj dogadjaj i ima dosta turista koji nameravaju da iz svojih aviona ili brodova vide poslednje trenutke Mira. Medjutim, iz kontrolnog centra javljaju da se zapravo nece mnogo toga videti jer ce Mir uglavnom sagoreti u atmosferi, a do okeana ce stici samo sitne krhotine.

[mart 2001]

vrh