AM Home

am@astronomija.co.yu

 

O spustanju NEAR letelice na Eros
Prvi izvestaj
Drugi izvestaj

433 Eros

Letovi

Apolo 11
Apolo 13
Mariner 4
Mariner 10
Mars Odisej
Mir
NEAR
Vastok 1

Sadržaj AM

          

 

etovi

NEAR Shoemaker - kraj misije

Nakon sto je dve nedelje provela na, danas najcuvenijem, asteroidu 433 Erosu letelica NEAR Shoemaker je okoncala svoju misiju. Ona je i nakon, u pocetku sasvim neplniranog, mekog spustanja na asteroid slala dragocene podatke na Zemlju sve do 28. februara ove godine.

Da podsetimo, letelica je konstruisana za blizak susret sa Erosom i zadatak joj je bio prikupljanje podataka sa odstojanja. Februara prosle godine ona je stigla do asteroida, u njegovoj orbiti provela je citavu godinu i na zemlju poslala obilje podataka. Kada je njen vek trajanja vec bio pri kraju (gotovo sasvim potroseno gorivo) i kada su kontrolori leta videli da letelica savrseno slusa njihove komande, odluceno je da se pokusa sa mekim padom na asteroid. Ovaj manevar je uspesno izveden 12. februara ove godine. I ne samo to, letelica je i sa tla Erosa nastavila da salje mnostvo podataka sve do, kako smo rekli, 28. februara. 

Sve u svemu bila je to veoma uspesna misija. NEAR je poslao oko 160 000 fotografija i 10 puta vise ostalih podataka nego sto se ocekivalo. Gama zracni spektrometar je bio posebno uspesan, ali njegovi podaci tek treba da se ispitaju sto ce potrajati nedeljama, pa i mesecima.

A sto se tice same letelice najinteresantnije je ovo. Avgusta 2002. celije solarnih panela letelice bice ponovo obasjane suncevim zracima i kontrolori leta ce, bar teorijski, biti u prilici da ponovo probude NEAR Shoemaker iz dugog zimskog sna.

[mart 2001]

vrh