AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Drugi izvestaj
o spustanju NEAR 
letelice na Eros
Kraj misije

 

433 Eros

NEAR

Asteroidi

Sadržaj AM

          

 

letovi

NEAR Shoemaker
to boldly go where no spacecraft has gone before

NEAR se meko spustio na Eros. Sve svetske agencije javljaju o velikom uspehu i znacaju ove misije.

Konacno, 12. februar oznacio je kraj misije NEAR Shoemaker. Letelica je na svoj dugi put krenula 1996. godine i nakon nekih malih problema postigla uspeh za istoriju cak i pre okoncanja misije. Letelica nije projektovana da se spusti na Eros, ali ceo poduhvat je tako uspesno protekao da je navigatorima ostala jos, ranije neplanirana, mogucnost da letelicu meko spuste na veliki kamen.

Prvi sati 12. februar protekli su u optimistickim izjavama kontrolora leta: "I'm very happy to report that our deorbit burn ... has worked quite well. We're within one percent of our targeted accuracy. We're quite happy", "Hopefully, our other four burns will work just as well as this one", "we're going to impact Eros one way or another now. From here on, we're going to be slowing it down." itd.

Mesto sletanja [12 kb]

U 15:31 UT ukljuceni su na 20 sekundi motori i NEAR je lagano krenuo Erosu. Po proracunima u 20:04 UT trebalo je da dotakne tlo. U tom trenutku Eros i NEAR su bili 316 miliona kilometara daleko od nase Zemlje.

NEAR inace od 14. februara prosle godine kruzi oko Erosa na razlicitim visinama odakle je poslao 160 hiljada snimaka ove male planete.

Jedan od mogucih problema za meko ateriranje bila je nepoznata kolicina preostalog goriva. Letelica je 1996. sa sobom ponela 325 kilograma goriva, ali danas kontrolori nisu bili u stanju da tacno kazu koliko je goriva jos preostalo. Da su se zalihe iscrple NEAR bi mogao jedino da se slupa o Eros.

Sada je sve u redu i moze se desiti da jos cela dva dana dobijamo signale sa Erosa. Nakon toga ce misija sasvim da se okonca. I ovo je vise nego sto su se planeri nadali kada su projektovali NEAR.

12. februar 2001.