Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Relaksacija
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
izložba
Izložba slika povodom 50 godina kosmonautike
Aca Mlazni

Vaši komentari

Povodom 50 godina kosmičke ere u Nišu je od 4. do 8. oktobra održana izložba slika pod nazivom „Simfonija kosmosa“. Autor izložbe je Aleksandar Stojanović, član Likovnog udruženja Niša (Luna). Izložba je otvorena u četvrtak, na dan kada je pre pedeset godina čovek prvi put otvorio vrata kosmosa.

Upravo ta 1957. Godina bila je i prekretnica u radu Aleksandra Stojanovića, poznatijeg kao Aca Mlazni. Te godine, nakon već deset godina člansta u Aeroklubu Niš, od aviomodelara Aca Mlazni postaje raketni modelar. Već sledeće godine lansirao je nekoliko raketa na čvrsto gorivo. Za 50 godina neprekidnog rada kao entuzijasta, pedagog i edukator, na predlog Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije, Međunarodna vazduhoplovna federacija dodelila mu je diplomu „Frank V. Ehling“ za razvoj i unapređenje modelarstva.

Godine su prolazile a Aca Mlazni nije imao vremena za slikanje, ali polako modelarski alat zamenila je slikarska četkica. Alat je promenjen, ali teme su ostale iste – orbitalne stanice, kosmički brodovi, daleki i nepoznati svetovi, sve to nalazi se na njegovim slikama.
Jedna za drugom nastajale su slike. Tako je Aca Mlazni stigao do ove VI samostalne izložbe. Izlagao je pre toga 2003. godine (u Nišu), 2004 (Knjaževac, Svrljig i Bosilengrad) i 2007 (u Ruskom domu).

Posetioci su na ovoj izložbi mogli da vide više od 60 slika, koje su ih povele na potovanje po nepoznatim predelima šarenog i zabavnog svemira.

Po prvi put javnosti je prikazana slika koja predstavlja autorovu viziju prvog srpskog kosmičkog broda – brod u obliku četiri slova „S“. Bila je tu još jedna nova slika, slika koja je prikazivala prvog srpskog ikara, Manojla. Davne 1814. godine kovački kalfa Manojlo, sa krilima na rukama i čudnim padobranom na leđima poleteo je sa krova carinarnice, na obali Save. Bio je to prvi Srbin koji se vinuo ka nebu, ka slobodi koju to plavetnilo pruža. Na žalost, kao i svi ikari pre njega ovaj let nije bio uspešan, ali Manojlo je imao sreću, novembar mesec i debeli sneg uradili su svoje i naš ikar je preživeo.

Povodom ove izložbe i jubileja koji ona obeležava, autor je predstavio ovu sliku sa željom da se ne zaborave sećanja na našeg prvog ikara. Slikaje kompozicija koja prikazuje Manojla, ikarov pad u Egejsko more, brojne pokušaje prvih letova u Srednjem veku i padobran Leonarda da Vinčija.

Na otvaranju izložbe hol Niškog kulturnog centra bio je pun, a posetioci su imali priliku da uživaju u lepotama svemira prikazanim na slikama Ace Mlaznog. Neke slike su ih podsećale na napore koji su potrebni za istraživanje beskrajnog prostranstva univerzuma, a naročito na one koji su pre tačno 50 godina otvorili vrata i krenuli u ostvajanje beskonačnog.

(10.10.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

GALERIJA

Aleksandar Stojanović Mlazni

***

50 godina kosmonautike

S P U T N J I K  I

SPUTNJIK I - zvuk

SPUTNIK 1 JE POLETIO (TREBA SE SJETITI!)

Sputnjik 1: POČETAK KOSMIČKE ERE