AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Koji astronomski
Događaji u 2003.
nas čekaju po mišljenju astronoma
 

 

Sadržaj AM

procene

Događaji 2002.
 
Po mišljenju poznatih astronoma
Dr Milan Ćirković
Dr Milan Ćirković

Što se tiče događanja u astronomiji tokom 2002. godine, pa, ona nije bila nešto posebno spektakularna što se otkrića tiče. Verovatno najznačajniji događaj je dodela Nobelove nagrade astrofizičarima. Od stvari koje nisu čisto naučne prirode, ali su od velikog značaja, pomenuću još početak izlazenja novog časopisa, "International journal of astrobiology" (u izdanju Cambridge U. Press-a), i bez premca najbitniji događaj na ovim prostorima je XIII nacionalna konferencija, sa sve uglednim gostima

Boris Štromar Aleksandar Iličić
Boris Štromar

Svakako leonidi, iako ih nazalost nismo mogli promatrati zbog oblaka.

 

Aleksandar Iličić

Ne mogu ničega važnog da se setim! Za mene lično najinteresantnija je možda bila pojava komete Ikeya-Zhang tamo negde u martu ako se dobro sećam!

Radan Mitrović
Radan Mitrović

Najvažniji astronomski događaj ću podeliti u dva dela, nebeski i zemaljski. Nebeski je martovska kometa (ne sećam se pod kojim znakom beše) i definitivno leonidi. Zemaljski događaj je apsolutno Letenka 2002 i promene u našem društvu što se rukovodstva tiče.

Nikola Božić
Nikola Božić

Možda bi se moglo reći da je ovu godinu, ustvari, obeležio događaj od pre petnaestak godina. Naime veoama važan događaj za astronomiju je ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziku, koja je ove godine dodeljena za astronomska otkrića (otkriće neutrina i X-izvora). Ne treba zaboraviti ni učešće astronoma amtera širom sveta u lovu na nove komete ili mteore. Kao posebno interesantno bih podvukao da smo ove godine možda konačno dobili desetu planetu(?).
Od domaćih aktivnosti, izdvojio bih četiri. Sky party na Fruškoj gori je pokazao da postoji velika potreba astronoma amtera za zajedničkim aktivnostima, a pokazao je i da postoji veliki broj zainteresovanih za ovakva grupna dešavanja. Nacionalna astronomska konferencija je, po mom mišljenju, bila veoma interesanti naročito ako razmatramo predavanja po pozivu. Imali smo priliku da čujemo neka od svetski poznatih imena u astrofizici i kosmologiji. Treći dogadjaj je meteorska kiša Leonida. Posle tri godine od pomračenja Sunca ponovo se mogla osetiti ista nervoza kako se približavao taj događaj. Nažalost opet se dogodio sličan scenario, pa je dosta ekipa ostalo pod oblacima, ali oni koji su imali prilike da to posmatraju su bili oduševljeni i videli su preko 300 meteora za sat vremena. Na samom kraju (ali samo hronološki), bih podsetio i na novu inicijativu predsednika DAS-a u vezi dogovora oko saradnje među amaterskim organizacijama, kao i saradnje DAS-a i amatera. Nadam se da će ova inicijativa biti finalizovana sledeće godine.

Vjekoslav Babić
Vjekoslav Babić

Hm, događaj koji je obilježio 2002. godinu bi trebao biti meteorski roj Leonida, kojega je Europa mogla promatrati uglavnom ispod nekoliko kilometara debelog zaštitnog sloja oblaka. Nažalost. No to još uvijek ne znači da za onih malo sretnika koji su imali vedro nebo ovo stvarno nije bio astronomski događaj godine.

Nedeljko Marković
Nedeljko Marković

Najznačajniji astronomski događaji u 2002. su bili MM na Letenci (sva ona nova poznanstva i druženja), odlazak za Bgd na AOB i Kalemegdan (i opet ono isto iz prethodne zagrade), i oblačno vreme za Leonide (oblaci su stigli i raširili se u poslednji čas - baš na vreme za "pljusak" - taman da ne spavamo u iščekivanju).

Milan Gucić
Milan Gucić

To je dosta teško pitanje. Vidiš svaki dan čujem za neko senzacionalno otkriće, ali se o tome ne govori posle nekog kraćeg vremena uopšte. Ne bih se stvarno mogao setiti u ovom trenutku nečeg tako senzacionalnog što je obeležilo ovu godinu.
Sve u svemu, što se nas tiče, AM je svoje obeležio ove godine, jer je dosta uznapredovao.

Milan Milošević
Milan Milošević

Mislim da je najznačajniji događaj 2002. godini je rešenje problema solarnih neutrina i potvrda činjenice da oni ipak imaju masu. Nije mi baš sve u vezi toga najjasnije ali izgleda da ta činjenica može mnogo da utiče na neke fizičke i astrofizičke teorije (još samo da ne dodje neko i kaze "šalili smo se")

(decembar 2002.)

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |