AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Koji događaji su obeležili 2002.
 

 

Sadržaj AM

očekivanja

Šta očekuju 2003. neki od čuvenih astronoma
Nikola Božić
Nikola Božić

Pored zelje da se finalizuje inicijativa DAS-a u vezi saradnje sa astronomima amaterima, željami je da se u 2003. godni organizuje jos veći skup nego što je bio na Fruškoj gori, na kome bi bili i predstavniic iz okolnih zemalja. Nadam se da će se formirati još posmatračkih grupa širom Srbije, tako da se može izbeći uticaj vremenskih uslova na posmatranja, a podaci se zbirno mogu mnogo bolje iskoristiti. Takođe, očekujem da će se inicijativi o zajedničkim posmatračkim programima priključiti dovoljno amatera i organizacija.
Na kraju se nadam da će nam 2003, godina doneti mnogo više vedrih noći, a da ćemo svi mi moći da prevaziđemo probleme na koje nailazimo u svom astronomskom radu.

Boris Štromar Aleksandar Iličić
Boris Štromar

Zapravo baš i ne volim davati nekakva predviđanja, više mi se sviđa neizvjesnost budućnosti... recimo, jedva čekam vidjeti prve rezultate i fotografije sondi koje će biti upućene na Mars! A volio bih doći na neki zajednicki astro susret, pa da se konačno svi uživo upoznamo..

Aleksandar Iličić

Ja bih recimo voleo da nas ponovo promaši neki veliki kamen! To bi mi bilo dovoljno da budem zadovoljan!

Radan Mitrović
Radan Mitrović

Znam šta će za nas (a meni posebno) biti dogadjaj za 2003. To je donošenje iz SAD-a našeg čeda (čitaj LX200GPS 10" f/10 sa UHT).
Ono što najviše očekujem u 2003. je tranzicija Merkura početkom maja i krajem maja delimično pomračenje Sunca. Ako sve bude kako treba nadam se da se i prošetamo do Yuge (ili SR i CG) ili Hrvatske na neki astronomski hepening pa da se astronomujemo do daske :-))).
Ono shto ne bih voleo da nam se ponovi u 2003. je vreme. Ovo u 2002. je bilo katastrofalno. Skoro celo leto je padala kiša. Koristim ovu priliku da iskažem javni protest protiv oblaka koji su nas ometali u našem radu skoro cele godine. Briga njih za nas.:-))))

Vjekoslav Babić
Vjekoslav Babić

Sljedeće godine bi trebala biti prstenasta pomrčina Sunca. Ako bude para, nekoliko nas iz AD Beskraj se sprema otići na izlet na Island. Ovo će definitivno obilježiti astronomsku 2003. godinu, barem meni. Jedino što bi se moglo dogoditi, a što bi bilo važnije od ovoga, je da otkrijem koju kometu ;-)

Dr Milan Ćirković
Dr Milan Ćirković

Šta će se važno desiti u 2003? E to je teško pitanje. Pa ovako, očekujem da će biti značajnih rezultata u rendgenskoj astronomiji sa više i boljih rezultata sa "Chandre", plus još što očekujemo da će se definitivno osmisliti i finalizirati projekat NGST-a, novog velikog svemirskog teleskopa, plus početak rada VLT sistema od 4 8-metarska teleskopa u punom sastavu i kapacitetu... Na teorijskom planu moguća su brojna iznenađenja, ali o tom već detaljnije nekom drugom prilikom, pošto to zahteva detaljnu elaboraciju. I, da: očekujem veliku ekspanziju astrobiologije!

Milan Milošević Nedeljko Marković
Milan Milošević

Nemam baš neku ideju za narednu godinu. Velika otkrića najčešće dolaze iznenada:)

Nedeljko Marković

Što se tiče 2003. - potpuno sam neobavešten i zatečen što je ona uopšte već skoro stigla... Nisam je uopšte očekivao. Potpuno sam nespreman

Milan Gucić
Milan Gucić

Teško je gledati u budućnost naročito ako mi to nije posao kao kod, recimo, Vidovite Slavke. Šta da ti kažem, očekujem sigurno bar još jedno 5-6 kometa koje će otkriti nenadmašivi Japanci. Imam neki osećaj da će neko (pojedinac) ili neko (društvo, grupa...) napredovati do te mere da će neko malo telo nositi njihovo ime. Pošto Radanu i družini uskoro stiže stvarno ozbiljan teleskop, na njih dajem velike šanse. Oni su stvarno ambiciozni.
Ono što se ne nadam je to da nećemo naleteti na neki ljut asteroid koji je odlučio da nam preseče put na putanji oko Sunca.

(decembar 2002.)

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |