Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Život
 

Sadržaj AM

 
nauke
Pravo u svemiru
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Napad u svemiru, kome se obratiti za pravnu zaštitu?

Na Zemlji imamo tisuće i tisuće zakona, akata, pravila ponašanja i ophođenja među ljudima, tvrtkama, državama...tisućljetnu tradiciju "nečega" što nazivamo – pravo. No kako je s time u svemiru? Što je činiti kada satelit jedne države udari u satelit druge? Što kada izgubljeni odavijač za vrijeme svemirske šetnje i popravka u orbiti godinama kasnije udari u milijardu dolara vrijedan telekomunikacijski satelit i onesposobi ga u radu? Kako tretirati prolazak letjelica u svemiru iznad zračnog prostora suverenih država? Naposlijetku, kako će se raspodijeliti teritorij našeg prirodnog satelita (Mjeseca) a kako teritoriji drugih planeta. Hoće li i tada biti primjenjen zakon – "tko prvi njemu djevojka" ili nešto drugo? Kome se obratiti za nepravdu u svemiru?

Odgovor na sva ova i slična pitanja zasad je elegantno izbjegnut UN-ovom deklaracijom koja kaže kako je svemir mjesto rada, suradnje i tolerancije svih država svijeta te kako u svemiru nitko nema "vlasničko" pravo. No radi se samo o pravnoj floskuli nastaloj zbog tehnološke nemogućnosti da sve države svijeta ravnopravno istražuju svemir. No što će se dogoditi kada nepregledna prostranstva i drugi svijetlovi postanu predmet kolonizacije u pravom smislu te riječi?

Zasigurno će doći do velikih pravnih problema i previranja, a ni zveckanje oružjem nije isključeno. Zemaljski se zakoni jednostavno ne mogu tek tako primjeniti u svemiru. Previše su manjkavi i previše "ovozemaljski" da bi bili primjenjivi "tamo gore". Već godinama su pravnici i države svijesni pravnih problema koji nas u istraživanju svemira očekuju tijekom narednih desetljeća i stoljeća.

Upravo je stoga pri Sveučilištu Mississippi ovog vikenda promoviran prvi razred studenata svemirskog prava. Michael Dodge jedan je od voditelja projekta "Zakon o zračnom i svemirskom prostoru". Budući diplomirani pravnici svemirskog prava morati će dobro proučiti i usvojiti sve pravne akte diljem svijeta koji se odnosne na zračni prostor te modelirati prve pravne postulate koji će se odnositi na svemir kako bi kolonizacija svemira bila i pravno regulirana.

Studenti će u suradnji sa svojim profesorima sami morati pisati udžbenike i zakone. Ova su događanja tek početak velike pravne revolucije – svemirsko pravo. Naravno ni ono neće imati previše dodirnih točaka s pravdom, jer poznato je i ovdje na Zemlji kako su pravo i pravda (usprkos tisućljetnoj tradiciji) dva oprečna pojma.

Dok se prvi svemirski zakoni ne usvoje, još uvijek nije (potpuno) ilegalno prodavati bezvrijedan komadić papira na kojemu piše kako ste upravo Vi vlasnik parcele na Mjesecu i to za ništavnu cijenu od svega nekoliko stotina dolara!

U cijeloj toj pravnoj priči već se u startu zaboravlja na nekoliko sitnica, prva od njih nam kazuje kako zvijezde (svemir) nisu na prodaju..

Jednog dana, prije ili kasnije, susresti ćemo se s drugim inteligentnim civilizacijama u svemiru, hoće li se njima dopasti naši zakoni i "vlasnički listovi"?

 

(23.06.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Ljudi u svemiru

Rakete nose bakterije ka zvezdama

EVROPSKA NOINA ARKA NA MARSU