Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
METEO....
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
vesti
Dva bolida
 

Vaši komentari

Upravo sam se vratio sa letovanja. Bio sam na ostrvu Zlarin, preko puta Šibenika (43º 41' N i 15º 50' E). U utorak, 17.07.2007. oko 22h Danijela i ja bili smo "svedoci" (kako to ozbiljno zvuči!) meteora neverovatnog sjaja. Iako je bilo još neko društvo sa nama, zbog uzbuđenja samo smo mi uspeli da ga vidimo, jer smo tako bili okrenuti. Ostale smo samo zbunili našim iznenadnim ponašanjem :)

 Kliknite na snimak  
ostrva.jpg (181161 bytes)

Meteor je klizio vrlo sporo, oko 10º/sec, nekih 40º, od Lupca prema Zmajanu. Imali smo vremena da ga posmatramo. Njegova magnituda bila je manja od Mesečeve, a mnogo veća od bilo kog drugog nebeskog objekta. Boja je bila crvenkasta. Ostavljao je dugačak, jasan trag, koji je postepeno tamnio tek kada je bolid nestao. Nebo je bilo relativno tamno, bez oblaka (vidi se Mlečni put, za razliku iz Beograda).

Par dana kasnije, pojavio se još jedan, manjeg sjaja, mnogo brži i kraći, plavozelenkaste boje. Bio je blizi zenitu i putovao je ka jugu nekih 5º, manje od 1 sekunde. Možda bih tada ostao bez daha, ali kad sam video prethodni, izgubio sam pojam skromnosti :)
 

Filip Ljuba
ljubad@beotel.yu

(07.08.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

 

Meteorit pao negde u Hrvatskoj?

SUPERBOLID NAD HRVATSKOM