Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Ovog meseca
 

Sadržaj AM

 
vesti
DVE VESTI

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

5. april. 2008.

AVION OD PAPIRA

Japanski ljubitelji savijanja papira su smislili plan po kome će da iy Međunarodne svemirske stanice (ISS) da lansiraju 100 malih letilica od papira!

Japan Origami Plane Association je došla na tu ideju još krajem prošlog veka. Njihovi planovi su prošlog meseca prošli prve naučne testove, jer je jedan model šatla dugačak 7 cm i s rasponom krila od 5 cm, napravljen od termootpornog papira, konačno testiran u Hipersoničnom i visokoentalpijskom aero–tunelu na Tokijskom univerzitetu. Model je 2preživeo" brzinu od 7 Mahova i temperaturu od prek 200°C.

Šinđi Suzuki (Shinji Suzuki), aeronautički inženjer sa univerziteta koji rukovodi testiranjima, veruje da će projekat pomoći u gradnji superlakih letilica i dati inspiraciju talentovanim đacima da studiraju nauku i inženjering. Suzuki se nada da će mu trebati par godina proučavanja pre nego što ubedu NASA da projekat zadovoljava njihove sigurnosne standarde. Ako agencija da odobrenje, astronauti će lansirati letilice duge 20 santimetara, koje će imati multijezičku poruku da svi koji uspešno slete na Zemlju budu vraćeni NASA–i. Suzuki kaže da će sigurno mnoge raketice završiti u okeanu, ali ako ijedna bude ulovljena, to će predstavljati uspeš projekta.

DOBRA SMRT

U svojoj sedamnaestoj godini, svemirska letilica "Ulysses" se nalazi u dubokoj starosti, tako da je obaveštenje od pre nekog vremena da će se saradnja NASA–ESA, vredna $1,15 milijardi, okončati, nije nikog posebno iznenadila. Namenjeni kraj je jednostavno odabran: smrzavanje do smrti, jer će brodski generator električne struje, koji napaja radioteleskop, da radi dok se konačno sam ne ugasi.

"Ulysses je užasno staro tovarno konjče," izjavio je setnim glasom Richard Mardsen, glavni menadžer i naučnik misije, i 30–godišnji veteran u istraživanjima solarnog sistema. Na svojoj šestogodišnjoj izduženoj orbiti, "Ulysses" je proučavao sve: od solarnog vetra do međuzvezdane prašine i gasova koji seku Jupiterovu orbitu. Na ovaj način agencija će uštedeti $8 miliona godišnjih troškova za održavanje "Ulyssesa", pa će moći da razmišlja o daljem ulaganju dolara u milionske projekte.

 

(13.05.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

 

ULYSSES IZNAD SUNČEVOG POLA