Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Meteo...
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Ruski astronomi detektirali međugalaktičke meteore
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Sve dosad smatralo se kako meteoroidi (sitne čestice međuplanetarne materije) koje ulijeću u Zemljinu atmosferu moraju biti porijeklom iz našeg Sunčeva sustava, no čini se kako bi opažanja Ruskih astronoma mogla ozbiljno poljujati dosadašnje teorije.

 Kliknite na ilustraciju  
medjugalakticki_meteori.jpg (96616 bytes)
Međugalaktički meteori

Još prije dvije godine (krajem juna 2006.), Viktor Afanasaiev sa Ruske akademije znanosti, vršio je istraživanja meteora uz pomoć radioteleskopa i spektrometra. Nakon obrade podataka uočio je nekoliko podatkovnih anomalija koje se nisu uklapale u postojeće teorijske modele meteorske problematike. Brzina ulaska u atmosferu kod nekih je meteoroida iznosila preko 300 km/s pa čak i do 500 km/s. Objekti porijeklom iz našeg planetarnog sustava mogu dostići brzine do najviše stotinjak kilometara u sekundi. Obzirom na poznavanje nebeske mehanike i zakonitosti brzine gibanja postavili su radnu pretpostavku kako se radi o materiji koja ne potječe iz našeg planetarnog sustava pa čak ni iz naše galaktike. Potvrdu ovom modelu daju i rezultati istraživanja spektrometrom kojime je detektirano pristustvo teških metala, poput onih koji nastaju u zvijezdama pod ogromnim pritiskom i na temperaturi od 15000-20000 K. Veličina meteoroidskih čestica od svega nekoliko desetih dijelova milimetra također ukazuje na to kako se radi o materiji koju nalazimo u međuzvjezdanom prostoru a usljed eksplozija zvijezda može biti otpuhana čak i izvan područja galaktike, putovati eone vremena sve dok naposlijetku ne dospije i do nas. Upravo objavljene rezultati istraživanja ruskih astronoma, već su sada izazvali reakciju astronoma diljem svijeta koji se bave ovom problematikom. U svakom slučaju, pokaže li se da je ova pretpostavka točna na meteore ćemo gledati u drugačijem svijetlu.
 

(29.01.2008.)


Komentari

29.01.2008.

Dragi Marino i ostali,

preporucujem da procitate origanilni rad (http://xxx.lanl.gov/pdf/0712.1571). Tada je u potpunosti jasno da je u pitanju kvazi-nauka. Bez obzira na 6m teleskop, spektrograf za simultano posmatranje vise objekta, video posmatranja meteora...

Ako bude potrebe/interesovanja mogu da ukazem i na glavne propuste u radu.

Pozdrav,
Igor

***

30.01.2008.

bilo bi mi drago da ukazete na propuste ruske ekipe, i meni samome radna pretpostavka izgleda ludo, sto sam i naveo na kraju teksta... no podaci o brzini i sastavu meteora u svakom slucaju ukazuju na \"nesto\"

molim vas da reagirate i napisete vase misljenje

marino

***

30.01.2008.

Odogovor Igora Smolića:

"It is absolutely evident..."


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

Meteori?