Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
BUDŽET UGROŽAVA MARSOVE ROVERE

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

25.03.2008.

Ekipa koja upravlja roverima
Byron Jones
Cindy Oda
Rich Morris
Al Herrera

Naučnici su upravo (pre pola sata!) objavili plan da će jedan od Marsovih rovera morati da bude uspavandok će drugom biti ograničnee aktivnosti, čime će se ispoštovati Nasina odredba o kresanju budžeta ovog programa za $4 miliona.

Novost je stigla iz Nasine uprave, koja je pod velikim pritiskom da smanji izdatke za Marsova istraživanja i projekte vezane za ostatak solarnog sistema.

"Spirit" i "Opportunity" su već preko svake mere zaslepili naučnike ali i obične laike sa izvanrednim geološkom dokazima da je voda tekla površinom ili neposredno ispod nje u davnoj Marsovoj prošlosti.

Oba rovera su prvobitno planirana da rade najviše 3 meseca i za to je za oba bilo izdvojeno $820 miliona. Niko nije verovao da će raditi 4 čodine, što Nasu godišnje košta dodatnih najmanje $20 miliona svake godine.

Prošlonedeljna direktiva da NASA prištedi $4 miliona će za par nedelja poslati "Spirit" na spavanje, otkrio je glavni čovek misije Steve Squyres sa Kornela.

"To je vrlo demorališuće delovalo na čitav tim," rekao je Squyres.

"Spirit" se u trenutku svoje presude nalazi zbog marsovske zime na jednoj sunčanoj padini gde vrši složena atmosferska merenja. Sada će biti prebačen u 'sleep mode' i prestaće da se bavi naukom.

Za 1489 solova, 'Spirit' je ukupno prešao 7.28,07 metara

Interesantno je da prekid (ili redukovanje?) misije dolazi u trenutku kada su roveri u sred intenzivne istražiivačke kampanje, i nakon mnogo nedaća koje su preživeli pre nekoliko meseci tokom nezapamćene peščane bure.

Očigledno da se ne gleda 'minuli rad', već trenutni 'viši interesi'.

Pored "Spirita", stezanje kajša na Zemlji će osetiti i drugi rover, "Opportunity", koji trenutno istražuje veliki krater u blizini ekvatora. Umesto da mu kao i do sada svakog dana šalju komande za dalju vožnju ili istraživanje stena, aktivnost će biti svedena na slanje komandi tek svakog drugog dana, izjavio je John Callas, menadžer projekta Marsovih rovera iz JPL.

"Svako redukovanje aktivnosti u vreme kada roveri rade punom parom je loš tajming," misli Callas. "Naši roveri su još uvek korisni i u odličnom stanju."

 

(25.03.2008.)


Komentari

25.03.2008.

ma sve je pod kontrolom, Mars Science Laboratory je stvarno prioritet i tu nema kompromisa. Roveri imaju jos 7 miliona dolara za ovu godinu i to je dovoljno za prezivljavanje.. nema kukanja

Srđan Penjivrag


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

MARSOVI ROVERI

ISTRAŽIVANJE PLANETE MARS