Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Legende
 

Sadržaj AM

 
film
Betmen - Mračni vitez
 

Vaši komentari

The Dark Knight

Režija:  Kristofer Nolan
Uloge: Hit Ledžer, Kristijan Bejl, Aron Ekhart, Majkl Kejn, Megi Gilinhal
Trajanje: 152 minuta
 
Srđan Đukić
djukics@astronomija.co.rs
 

Prethodnik Mračnog viteza, film Povratak Betmena iz 2005. godine doneo je nešto novo u filmove o junacima iz stripa i knjiga, a to je približavanje stvarnosti u kojoj živimo i predviđanje mutne, nesigurne budućnosti koja nas čeka. Sa Mračnim vitezom, serijal filmova o Betmenu je otišao korak dalje: kad bi Betmenu skinuli njegovo Bet-odelo i Gotam preimenovali u Čikago ili Nju Jork ili Los Anđeles dobili bi, skoro u potpunosti, sadašnjicu na dlanu- nesigurnu, punu očajanja i zla, zagušenu korupcijom, preplavljenu novcem i bogatstvom sumnjivog porekla, gde mafijaši imaju vlastite banke, a običan narod više nema ni volje ni želje da se na pravi način bori ni protiv sopstvenog zla a kamoli protiv nekog spoljašnjeg i nedokučivog.

Mračni vitez donosi novu vrstu neprijatelja. On sam, kako kaže jedan od junaka filma, ne traži ništa nego želi da vidi kako svet gori. Time zlo dobija svoj najčistiji i najjasniji vid projavljivanja. Neprijatelj se zove Džoker (kao i u Betmenu iz 1989. godine gde ga je igrao Džek Nikolson) i donosi najjače vidove iskušenja po čoveka i ispituje čovekove najbolje predstavnike. Oni su u filmu oličeni u Harvi Dentu i Betmenu. Pošto je uvek u svojim planovima korak ispred zakona čak i kad je zarobljen, za policiju postaje misterija. Ko je zapravo Džoker? Ne zna se njegovo pravo ime, ne postoji nigde u evidenciji, a on sam svakog poznaje. Ljude tretira na isti način kao što i naučnik u laboratoriji ispituje pacove. Oni su potrošna roba, puni pohlepe i najnižih osećanja. Nije važno da li je reč o ljudima iz policije i tužilaštva ili o ljudima sa one strane zakona. Kako film protiče postaje jasno da protiv njega nema adekvatnog odgovora.

Ceo film je jedan veliki Džokerov performans, a to je i testamentalna uloga Hita Ledžera koji je neposredno po završetku snimanja ovog filma preminuo pod nejasnim okolnostima. Ostalo je zabeleženo da je on sam rekao da je to njegova najteža uloga, da je malo spavao spremajući se za nju, da je, kako on sam kaže, „tragao za najdubljim putevima zla u sebi“ da bi predstavio lik Džokera. U nešto više od dva i po sata filma stala je skoro kompletna današnja stvarnost, a koja prikazuje potpunu nespremnost čovečanstva za borbu protiv takvog zla – ljudi su malodušni, traže instant rešenja za sebe ne mareći mnogo za druge ljude, čak ni za svoje bližnje. Nekakva pirova pobeda dobra se vidi pred kraj filma u fenomenalnoj sceni koja prikazuje situaciju na dva trajekta punih sa izbezumljenim ljudima koji su u zamci i životno ugroženi, ali Džokeru je ta scena potrebna samo da bi isterao Betmena na čistac i suočio ga sa njegovim najdubljim slabostima. Svo ljudsko planiranje je nedovoljno da bi se Džoker savladao i to se u nekoliko ključnih scena u filmu veoma jasno vidi.

„Kažu da čovek pokazuje svoje pravo lice u strahu pred smrću. Ubio sam 5 tvojih prijatelja. Prema tome poznajem ih bolje nego ti.“- kaže Džoker jednom od policajaca. Sve ovo nas dovodi do jasnog zaključka šta leži iza onoga što nam donosi neposredna budućnost. Zarobljeni u našem tehnološkom univerzumu, stalno plašeni od budućnosti (terorizam, ekološka ugroženost planete Zemlje, velike prirodne katastrofe u vidu zemljotresa, uragana i sl., smanjivanje resursa neophodnih za život – vode, hrane i energije, stalan strah od bliskog nuklearnog rata) i nekakve Apokalipse, zlo koje ne možemo u u potpunosti razumeti, a sa kojim se ne možemo nositi ljudskim sredstvima, tera nas u nekontrolisani strah i paniku.
Ono što mene najviše plaši u svemu tome je čovekova iracionalna reakcija na neku takvu moguću pojavu u bliskoj budućnosti. Bez adekvatnog odbrambenog mehanizma, strah može da bude ključan okidač u događaje koje nećemo moći kontrolisati. Film je izuzetno upozorenje i svima koji ga nisu gledali preporučujem da se obavezno pogleda.

(05.12.2008.)


Komentari

06.12.2008.

Gledao sam film, i mogu vam reći da me je smorio kao Spajdermena Vojvodina. Christian Bale očajan, ako tako nastavi prešišaće Tomicu Kruza. Kada se setim kako je bio sjajan u Equilibriumu, mogu da konstatujem da je sunovrat strašan. Heath Ledger je ok, s tim što se nekome može sviđati ta gluma ili ne, to je stvar ukusa. Loše je toliko insistiranje reditelja na njegovom ludilu tako za nešto svetlo u filmu skoro da nije ostalo mesta. Još par poznatih glumaca pokušava da oživi neoživljivo tako da sve liči na marionetu koja nikako da dobije dušu. Maggie Gyllenhaal pokušava da bude ljupka i špicasta a ispada glupa i smešna i navodi čoveka na pomisao da Holivod nije daleko od Meksika i njegovih sapunica. Film je loš jer sem Ledgera koji se potrudio, ostali ili nisu hteli da se potrude, ili nisu bili sposobni zato što nemaju kvalitet ili im loša priča to nije omogućila. I tu je ostala rupa u filmu jer nije bilo jednog ili dva lika da pariraju Ledgeru.

Glen Runciter

***

10.12.2008.

Mračni vitez,
polit-etička rasprava koje nema

Mračnog viteza/The Dark Knight (2008., režija i scenario Kristofer Nolan), naprosto morate videti u bioskopu. Naravno, ako imate 18 + godina: jer ko nije dovoljno star da glasa ili nosi pušku, nema tu šta da radi. To nisu dečija posla. Grad/Svet koji tu vidite je tako mračan, gotički inficiran kugom političkih zločinstava, „u sprezi sa“ strahovladom organizovanog kriminala, i koji ispunjavaju tako morbidna dešavanja i uvrnuti likovi, da i najblagonamerniji gledalac dobija utisak kako gleda solidno dokumentovanu, pa dakle i predugu, dokumentarnu reportažu o političkom (i kulturnom) životu Beograda/Srbije. A to je dobra strana Mračnog viteza. Dakle, kako sve to izgleda, u The Dark Knight-u?

Stanje stvari, Sveta, je strašno. Katastrofalno. Ali, svetog mu sveca, zar to treba da nam kaže neki tamo Betmen, tip koji se oblači kao slepi (skoro da kažem „sveti“) miš? Ta anahronična, post-šamanistička, mitološka maska, i to sve u holivudskom superherojskom blok-basteru koji je „razbio banke“ – prvo, parama potrošenim na svoje snimanje, a onda, zarađenim bioskopskim prikazivanjem o prvom vikendu, nedelji, mesecu... i svim onim vremensko-finansijskim jedinicama kojima se meri uspeh jednog filma u SAD? Pa ipak, Volter je uvek savetovao svakog, ko vidi švajcarskog bankara kako skače kroz prozor, da odmah skoči za njim, jer tu svakako mora ležati neka zanačajna dobit. Isto treba savetovati i onom ko ugleda Betmena. A kad se, za čovekom-šišmišom, strmoglavite niz visoke gotičke fasade Gotam Sitija, na dnu Mračnog viteza naći ćete dve stvari:

a. iako je ispričan briljantnim, efektnim (i jako skupim) filmskim jezikom – Mračni vitez nije film,

b. nego prilično jednostavna, skoro banalna politička/etička rasprava.

Sam naslov je, u stvari zaključak diskursa koji (bi trebalo da) vode njegova ključna tri i po lika . Ali ta tri i po lika, zbog brzine kojom film mora da se odvija - kako sve te, svete pare ne bi bile bačene na puku „sinematografiju“ (obligatnu da podgreje anestezirana čula savremene bioskopske publike) – iako im je autor zadao da raspravljaju, ne raspravljaju se. Oni se, svi - slažu! A to i nije neka rasprava, zar ne? Naravno da nije. I zato Mračni vitez ne bi valjao. Da je Nolan pravio film, kao što nije. Ali kako ni rasprava ne funkcioniše, rezultat je predavanje o potrebi i metodama popravke stanja stvari, t.j. Sveta. Pa, pošto publika strašno mrzi predavanja, njoj je Nolan preko lica/platna, vešto navukao blistavu, vratolomno brzu masku super-akcionog filma. Tu se dešava tušta i tma strašnih i zanimljivih stvari, ali to uopšte ne gradi ikakvu smislenu (filmsku) priču, već je samo (često zbunjujuće) pokriće za deklamovanje tri koncepta borbe za bolji Svet:

1. „Svetli vitez“, državni tužilac Dent, predstavlja građansku, demokratsku državu i društvo, oličene u sprovođenju Zakona, i veru da su ti Zakoni, t.j. njihovo principijelno sprovođenje, dovoljni kako bi se uredile stvari, i dosledno - poboljšao Svet. Ali njegova rečenica: „Ili umreš kao heroj, ili poživiš dovoljno dugo da shvatiš da si postao zločinac.“, ukazuje da on nije niti luđi od Džokera, niti gluplji od naših savremenih heroja(?). Što ukazuje na njegov neumitni krah.

2. „Mračni vitez“, Betmen, usamljeni je superheroj koji sređuje stvari i poboljšava Svet, izvan Zakona. On shvata da Zakon samom sebi „podmeće nogu“, tretirajući i svako zlo – „nevinim dok se ne dokaže suprotno“. Što je sve veoma fer i pošteno, ali nevaljalcima pruža taman toliko mogućnosti, da njime besramno manipulišu i Svet dovedu u stanje u kome se on sada nalazi. Dakle, nikad gore. Čovek-ljiljak „skraćuje postupak“ i uzvraća zlu organizovanog kriminala (i korumpirane politike) – njegovim sopstvenim metodama. Baš kao što su činili vigilanti, „očevi slavne američke nacije“, samostalni delioci surove pravde daleko od gravitacije Zakona uređene države, u doba Divljeg zapada. Za razliku od njih Betmen, alias Brus Vejn, jeste da je dovoljno bogat da bude izvan Zakona, ali makar svoju moć koristi za dobro tzv. običnih građana, koje čak i Zakon mlitavo i, uglavnom nakaradno, štiti od svakovrsnog nevaljalstva, bilo da ga čine pokvareni državni funkcioneri, kriminalci, ili neka treća sila. Kao atmosferske nepogode, ili vanzemaljci... Kao Džoker.

3. „Vitez haosa“, Džoker, misteriozni manijak, turobni ubica-smejavac, koji izaziva užas i tugu, pa čak i sažaljenje, organizuje i sprovodi u delo apokaliptično destruktivne akcije, koje imaju isto toliko smisla koliko i ujedi besnog psa (kako ga i naziva Dent), a usmerene su na završni udarac ionako erodiranom, sve licemernijem građanskom moralu. On sebe definiše kao svojevrsnu \"ravnotežu Betmenu\". I tu greši, jer su to 1. i 2. Ipak, to ne znači da je Džoker na strani zla (nemilosrdne, samožive pohlepe i sadističke gramzivosti kriminogenih elemenata), ne-dobra ili anti-dobra, pa je, otud, neprijatelj „Mračnom vitezu“. Naprotiv. Čak i „Svetlom vitezu“, on je samo krucijalni test ličnosti. Kao upozorenje o neumitnoj mračnoj budućnosti ovakvog čovečanstva, Džokerov primer i te kako treba da posluži društvu kao korektivni reper i uveri ga u nuždu za metodom hitnog društvenog ozdravljenja. Kao Neron i Kaligula u Rimskom carstvu (i kod Kamija), on je jasan znak na putu kojim se kotrljamo. Što je dobro. Rim nije naučio ništa, pa verovatno nećemo ni mi. Carstvo je propalo. A mi? Videćemo. Džoker kaže: „Zar vam ja izgledam kao neko ko ima plan?... Ja se samo upinjem da pokažem svim tim zaverenicima, stratezima, „planerima“, kako su tužni njihovi pokušaji da kontrolišu stvari.“

Ono pola učesnika u „filmu-raspravi“ čine takođe tri lika:

- Gordon, nepotkupljivi (iako je porodičan čovek! ) policajac, znak oficijelne bezbednosti građanskog status quo-a, ipak shvata pozicije 1. i 2. viteza, kao nade opstanka/popravka svog Sveta. Gordon bi voleo da je „Svetli vitez“ mogao izdržati iskušenja stavljena pred njega – ali nije. Propast „Svetlog viteza“, koji mora biti samo beskompromisni zatočnik Zakona, počinje njegovim iniciranjem, upravo preko Gordona, saradnje sa „Mračnim vitezom“. Taj trenutak njegovog žrtvovanja vere u sopstvene principe, taj nedostatak doslednosti, to izneveravanje i izdaja, otkrivaju korene zločinstva. Kasnija trauma tragičnog gubitka ljubavi samo je slamka koja ga lomi u Džokeroliko, haotično čudovište, Dvoličnog, pokazujući nam jedno od mogućih rodnih mesta haosa.

- Afred, prijatelj i majordom, pravi tajnik Betmena/Brusa Vejna, savest je „Mračnog viteza“. On poziva Betmena da herojski izdrži teret superherojske, samotne tragike koju je sam sebi natovario na leđa, kao samozvani zaštitnik svog Grada od svake pošasti. Na sreću građana i sebe samog, „Mračni vitez“ istrajava, identifikujući se sa problemom koja ga daleko nadrasta: „Biću uvek ono što Grad traži od mene.“ Pa, i ako na kraju Mračnog viteza, i policija goni Betmena, on ne odustaje od svoje organske funkcije leukocita. On je (ovde) agens promene, ali one evolucione, postepene, možda ne baš nenasilne, ali „redovne“.

- Lucius Foks, direktor i šef naučnog odeljenja Vejn korporacije, je \"osigurač\" koji sprečava pretvaranje Betmena u totalitarnog diktatora: „Da špijuniram 30 miliona ljudi – to ne stoji u opisu mog radnog mesta.“

Kao što vidite, tri i po su, svi bez razlike, „na strani dobra“. Na ovaj ili onaj način. I niko nikom ne protivreči, niko ne opovrgava stavove drugih, niko ni s’ kim ne polemiše. Jedini, i opet uvrnuti, izuzetak je Džoker, kada pita zarobljenog imitatora Betmena, zašto nosi tuđu masku. Odgovor je – zato što je vigilant građane naučio kako da se ne plaše šljama kakav je Džoker. Ovaj „očinski“ protivreči: „Ali trebalo bi.“ Čak i tada Džoker ne polemiše ni sa kim iz Mračnog viteza, već, paradoksalno sa maskiranim anarhistom „V-jem“ iz V for Vendetta (grafički roman, 1982-1988., Alana Mura, i film, 2006., reditelja Džejmsa Mektiga), koji propagira tezu da masku pobune protiv totalitarnog režima SVAKO mora da nosi, jer ona simboliše univerzalni otpor, koji čovek, ako to jeste, mora osećati prema opresiji, a, kao i svaka ideja – „otporan je na metke“. Džoker gotovo bez reči objašnjava opasnosti takvog, suštinski amaterskog, čina: maska anarhiste ipak predstavlja, ma koliko alternativni, jedan „društveni (po)red(ak)“, pa ako se ne uhvati u koštac sa prostim administratorima tiranije, već sa nečim što anarhistička teorija ne predviđa – samim hororom totalnog haosa u ljudskom obličju – njena svrsishodnost je ozbiljno dovedena u pitanje. I to nas dovodi do nove distinkcije: maskirani anarhista (pluralia tantum, jer predstavlja pobunjeni narod) nije isto što i (maskirani) superheroj. Ovaj drugi je univerzalna prethodnica, samostalna avangarda koja, kao udarna pesnica, stvara brešu i mostobran, čisti teren koji će oni prvi iskoristiti da konsoliduju svoj front. Preciznije: Džoker je Betmenov posao, a korumpirani političari i ostali organizovani kriminal, dakle, stvaranje boljeg sveta – anarhistički.

Dakle, ponekad, nije dovoljna samo hrabrost i dobra volja. Ponekad je nužna i majstorija. I zato Betmen u Mračnom vitezu, nije pravi Betmen. Nije sam. Homo solus aut Deus aut daemon. Zato se samo pravi Betmen može nositi sa Džokerom.

Ovaj, iz Mračnog viteza, nije ni majstor-detektiv, ni borilac, ni atletičar. On nije natprosečno pametan, ni mudar. Nije savršeno adaptibilan primerak ljudskog roda, dorastao svim nedaćama i neprijateljima, koje njegov rod mogu ugroziti. On se čak preterano i ne trudi da se usavršava. Njegova jedina majstorija su superiorni gadžeti i vozila, oklopi, oružja i oruđa, sofisticirani uređaji kojima se služi. (Inače, sa svim tim slabostima, Betmen iz stripa, davno je raskrstio.) Pa ipak, čak i njegove (filmske) tehno-proteze stvara neko drugi, majstor Lucius Foks. Betmenov alias, trulo bogati Vejn, samo daje pare i postavlja zahteve. Po toj, opasnoj logici, pravi Betmen Mračnog viteza je kapital kompanije Vorner Bros. I to je ono što fali ovom...hm, delu. Što god ono trebalo da bude.

Ali i u Mračnom vitezu, i povodom njega (kritika, gledaoci) - svi se slažu.

A uvek kada mislimo o stanju stvari i sređivanju Sveta – to je pogubno.

Borislav Stanojevic
 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
   

Star Trek - volite li Zvezdane staze? Nešto o seriji, kako je nastala; posada broda, Enterprajz, Rodenberi....

•  Enterprise

Star Trek: Bridge Commander - još jedna svemirska igra.

Star Trek – univerzalni prevodilac

2001: A Space Odyssey

Star Wars: Attack of the Clones. Jeste li gledali drugu epizodu Zvezdanih ratova?