Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
 Kliknite na snimak  
Horizontala.jpg (34634 bytes)
Najbliza.jpg (51578 bytes)
Malo_dalje.jpg (42109 bytes)
Sada_vec_daleko.jpg (35040 bytes)
Vertikala.jpg (51403 bytes)

 

posmatranja
ŽMURKE MESEC-VENERA

 

Kako organizovati posmatranje okultacije Venere Mesecom kada se početak pojave odigrava oko 1640 a radno vreme je do 1530? Pa kako drugačije nego "na vrat na nos". Srećom Drago i ja živimo u provinciji (da ne kažem selu) pa nas saobraćajna gužva nije sprečila da s posla direktno stignemo na posmatranje, kao što je to bilo sa Gucićem koji čovek hoće da živi u prestonici!

Naravno sve se lepo videlo i golim okom, Venera se već uveliko šepurila u društvu svog izabranika Meseca. Ipak da potpomognemo našim napaćenim očima postavili smo u dvorište i 250 mm-skog GSO-a. Nek se nađe... Prvi deo pojave tj. nailazak njega na nju, posmatrali smo vizuelno, uživali u lepoti prizora i onako zadihani skoro i neprimetismo da se Venera već sakrila negde iza Moon-a. Pa, moraće da je potraži zajedno sa nama pri ponovnom pojavljivanju.

Za tu priliku pored vizuelnog potrudili smo se i u fotografskom delu pomoću već pomenutog GSO-a i Canona IXUS 400. Slika u okularu je nedovoljno kontrastna za takvu vrstu fotoaparata (porodični digitalac) ali smo iz velikog broja fotografija izabrali priložene kao najbolje. Uz malo cropa i podešavanja boje (koja je pretežno plava i bez obrade) Photoshop je pomogao da, iz vrlo teške situacije za snimanje, budemo zadovoljni rezultatima.

Opušteni posle najbližih kontakata Venere i Meseca, nastavili smo posmatranje sa različitim povećanjima i još malo produžili uživanje. Stvarno je prelepo gledati Veneru danju, kada je još visoko nad horizontom.

Vedro nebo,

 

Drago i Boki
AD “Aristarh”, Kragujevac
aristarh@ptt.yu

 

 

(19.06.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

 

Okultacija Venere Mesecom 2007.

***

ARISTARH novo društvo –  stara družina...  

MARS... 

VENERIN SRP 1.03'  

NAPOKON 

OPREMA, KOPAONIK, OBLACI ALI…  

USKRŠNJA LANČANA RADOST