Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva i događaji
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
događaji
PGSP 15.-16.8.2007.
ili Mali PGSP

Vaši komentari

 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

http://www.recenzije.astrobobo.net

 

 

17.08.2007.

Uhuhu, već dugo nismo imali ovako dobar star party - naročto zato što je bio najavljivan čak par dana unaprijed na newsima, a vrijeme je bilo baš kao na prognozi :)

 Kliknite na snimak  
Mliječni Put. Više o ovoj fotografiji

Mislim da smo ovaj puta imali najraznovrsnije načine bilježenja nebeskih objekata - 4 DSLR-a, 1 web kameru, 1 filmski aparat i 1 olovku - ili s čime već Vedran radi svoje skice ;) Nije izostalo niti kvalitetnog vizualnog promatranja - NGC 7479 je stvarno galaksija za dulje proučavanje. Već nakon minute promatranja su počeli izvirati detalji...zavidim Vedranu na njegovom skiciranju, na taj način se definitivno najbolje istrenira oko.

Ja sam uspio upogoniti svoja tri Pentaxa i modificiranu montažu - kombinacija je počela raditi kako treba tek oko 2h ujutro - nakon driftanja i lošeg praćenja, a da ne spominjem piggyback fotku sa 6x7 Pentaxom za koju sam nakon 40 minuta skužio da je okidač bio namješten na 1/60... ;))))

Najsmješnija situacija je bila kada smo Matija, Vid i ja bili usredotočeni na korekcije praćenja - izgledalo je kao da međusobno komuniciramo morseovim znakovima :))) pik-pik-pipik-piiiiiikkk :))))

Bilo je i par simpatičnih perzeida - jedan mi je proletio kroz kadar - no mislim da to nije bilo u onih 1/60s vremena dok je okidač bio otvoren ;)))

Najkraći gost je bio naš "alien" Karlo..u svakom slučaju nadam se da će se ista ekipa pojaviti i na velikom PGSP-u - biti će zanimljivo razmjenjivati iskustva čak i ako bude oblačno.

Ah, da - nebo je bilo prosječno za Petrovu Goru, ali već dugo nisam čuo komentare u stilu "ne mogu prepoznati zvijezdja od toliko zvijezda!" kao što je rekao Karlo :)

Tko zna, možda nam se posreći da tako i ostane...
 

(26.08.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

PGSP 2007 - Star party na Petrovoj Gori