Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva i događaji
 

Sadržaj AM

 
događaji
Petrova Gora Star Party  2008 ( PGSP 2008)
Izveštaj

Vaši komentari

Janko Mravik
mravicster@gmail.com
predsednik AD Univerzum
Bačka Palanka

 
 
 Kliknite na fotografiju  
Muljava.jpg (477447 bytes)
Muljava2.jpg (441640 bytes)
Martin.jpg (253728 bytes)
pogled_na_selo.jpg (192645 bytes)
Dragan_i_Vid.jpg (239251 bytes)
Ljubinko.jpg (199727 bytes)

 

 

Kao i svake godine, krajem augusta meseca, na Petrovoj gori, održava se astro-party.
Posle velikih planova, da ove godine odemo u povećem broju, otišlo je samo nas četvoro. Dvojica iz Makedonije, a dvojica iz Srbije.

Posle desetak dana dogovaranja, došao je i taj dan. Radan i Martin su krenuli rano ujutru iz Skoplja, oko podne pokupili Dragana u Beogradu, a ja sam ih sačekao u Šidu, da ne bi mnogo skretali sa autoputa.

Na Petrovu goru smo stigli oko 20h pred lovački dom Muljava, i tačno pred organizovan polazak na posmatračko mesto, kod poznatog nam spomenika. Ove godine je bilo mnogo više teleskopa, ozbiljne opreme i kvalitetnog mraka, što smo i navikli, a to je i najveći razlog zašto i prelazimo toliki put.

Upoznali smo mnoge astronome amatere, sa kojima se u jednu ruku već dobro znamo sa foruma, ali sa njih nekoliko se vidimo prvi put. Opet, kao i na Letenki, me je oduševio Ljubinkov setup. Njegova montaža i teleskop su za svaku pohvalu, a pogotovo njegova velikodušnost koja nam je već poznata. Naime, na Letenki, pre nekoliko meseci, Ljubinko je bio kod nas na astro-partiju, i tom prilikom je poklonio skupocenu CCD kameru astronomskom društvu iz Beograda, dok im je ovaj put poklonio motorfokus za Meade-ov teleskop. To nije sve. Našem društvu u Bačkoj Palanci je poklonio kvalitetan okular, na kome mu se još jednom zahvaljujem.

Sledećeg dana su održana dva fantastična predavanja u domu, a organizator je obezbedio i nezaboravni lovački ručak. Čim se počelo smrkavati, teleskopi su opet montirani. Neko je samo posmatrao, neko je fotografisao, neko diskutovao, a neko ... pa znate već šta se radi na astro-party-ju.

Vremenske prilike su bile zadovoljavajuće. Većinu vremena je bilo vedro ali s vremena na vreme se dešavalo da se celo nebo zatvori, dok kroz 15 minuta opet skroz čisto bez i jednog oblačka. Negde oko 4h se toliko naoblačilo da smo mi rešili da krenemo kući.
Svaki PGSP mi je ostao u lepom sećanju tako i ovaj, a svi oni sto su ga propustili mogu samo da žale i da planiraju sledeći jer ovako nešto se ne propušta.

 
 Kliknite na fotografiju    
pogled_sa_spomenika.jpg (127369 bytes) spomenik.jpg (240130 bytes) unutarnji_deo_spomenika.jpg (166961 bytes)

 

(04.08.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

PGSP 2008 - Star party na Petrovoj Gori

Petrova Gora Star Party 2008 ( PGSP 2008)