AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Japeti
Japeti 22/23. 10. 2001
Japeti 12/13 10. 2001.
Japeti star party
JPS 26.08.2001.
JSP 27.11.2000.  
JSP 3./4.8.2002

 

Sadraj AM

 

 

urke

Jo jedan JSP
(Japeti star party)

Boris tromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

07.09.2002.

Jueranji JSP, planiran jo od poetka tjedna se neplanirano pretvorio u jedan od najboljih JSPova, naroito u zadnje vrijeme. Iako vremenske prilike nisu puno obeavale, nas 8 (Kim, Vjeko, Tonci, Luka, Marko, Mirko, Vid, ja) se odluilo za odlazak na Japeti, pa ta bude. zapravo, ADIjevsko druenje je za neke trajalo skoro cijeli dan, a priu smo zapoeli potragom za dobrim evapima koje smo slistili za ruak. Kasnije smo se nali sa Tonijem i sjeli na Cvjetni na pie. Odjednom se naglo razvedrilo, pa je Toni odluio ostati u Zagrebu i ii sa nama na JSP.

Iako je naveer bilo visokih oblaka, zakljuili smo da je glupo ostati u Zg kad smo se ve dogovorili, a imamo i gosta na JSPu :) Na Japetiu nas je doekalo relativno vedro nebo, sa ponekim visokim tankim oblakom. Uglavnom, tijekom veeri se esto mijenjala transparentnost neba. U domu smo nabrzinu neto pojeli i odjurili natrag na parkiralite sloiti teleskope. im su ih Vid i Vjeko poeli slagati, nakupili su se oblaci. Sreom to nije dugo potrajalo, pa sam i ja montirao svojih ak 170mm optike (ukljuujui 30mm finder i 20mm polar scope :) ). Toni se bio uhvatio dalekozora, pa smo ganjali neke otvorene skupove i poslije ih gledali teleskopom. Meu njima je NGC 7789, otvoreni u Kasiopeji, blijeda mrlja u mom 8x56 dalekozoru, dok se teleskopom vidi hrpa tamnih zvijezda. NGC 663 je stari znanac, no ove veeri nije mogao kroz oblake u cijelosti pokazati svoju ljepotu.

Vida je zbunio M71, kuglasti skup u Strelici. Bio je uvjeren da je to neka maglica, meutim UHC filter nije nita pokazao. Na veem poveanju se skup poeo razluivati i bilo je jasno da je to kuglasti skup, a ne neka opskurna Sh-neto maglica koja bi trebala biti u blizini. Za divno udo, M71 je relativno dobro izgledao i u mojem 120mm refraktoru u usporedbi sa 8" SCTom od Vida. Al moda se to ja samo tjeim ;) jer naravno da je razlika oita.

Vjeko je uspio u svom 9.25" SCTu uhvatiti komet Hoenig. Uasno blijeda fleka, tek malo sjajnija prema centru. Tada je Vid naciljao M27 i njega smo gledali kroz UHC filter. Nevjerovatno kako dobro izgleda kroz taj filter! Maglica je vrlo sjajna, ak i onaj njen tamniji dio, tako da poprima ovalni oblik i jako dobro podnosi vea poveanja. Definitivno objekt koji treba vie prouavati.

NGC 6229 je kuglasti u Herkulu, magnitude 9.5, ali izgleda tamnije. Skup je malen, u blizini se nalaze dvije zvijezde jednakog sjaja s kojima tvori oblik skoro jednakostraninog trokuta. U mom teleskopu izgleda najbolje na 80x poveanju. Vjeko ga je takoer pronaao i uporno mi tvrdio da uspjeva razluiti neke zvijezde, samo to ja to nikako nisam uspio skuiti. SkyAtlas Companion kae da je skup udalje cca 100 000 svjetlosnih godina. Sa te udaljenosti se jo dobro i vidi!

NGC 6811, blizu delte Labuda je jedan otvoreni skup, dosta nepravilnog oblika sa tamnim zvijezdama. Nekako mi je cudno izgledao; Cartes du Ciel navodi magnitudu 6.8, jos jedan dokaz da se ne treba zdati u te ukupne magnitude.

Na ovom JSPu se stvarno moglo vidjeti puno razlicitih objekata. Ja naravno nisam zaboravio dvostruke zvijezde, uvijek bi provjerio ako bi koja zgodna bila na ruti za starhoppanje do nekog objekta. Na etu Kasiopeje sam naletio na putu do NGC 281, simpaticna dvostruka zvijezda sa sjajnom primarnom i nekoliko magnituda tamnijom drugom zvijezdom, medjusobno su vrlo blizu. NGC 281 je maglica koju sam jedva vidio sa svojim refraktorom i UHC filterom. Nepravilnog oblika, malo sjajnije od pozadine neba.

Eee, a onda je meni sinulo neto to sam itao po newsima, pa rekoh ajd da probam. Labud je jo bio dosta visoko, uzeo sam UHC filter, upotrijebio ga kao monokl i golim okom vidio NGC 7000 iliti North America nebulu!! :))) kako luda stvar, fino se sve zatamni i pufff, eto ti mrlja kod Deneba! Ludnica :) Taj UHC filter je stvarno neto to se isplati imati.. recimo, na ovom JSPu uope nisam sa svojim teleskopom mogao vidjeti Veil nebulu iako je u dobrim uvjetima vidim bez problema. Sa UHCom je postala vidljiva, slabano, ali ipak se vidjelo. Tad mi je Vjeko dozvolio da rukujem njegovim velikim..ehm, teleskopom, pa smo ubacili UHC u okular i show je poeo. Tamniji dio Veil nebule je bio najotriji to sam ga do sada vidio. Ba kako je Luka rekao, kao dim kad gleda onako postrance, otrih rubova, tanko, prekrasno. Dobro, bilo je i boljih veeri na JSPu kada je Veil bio sjajniji, no ovo mi je najljepi pogled do sada. Kada su se svi izredali na Vjekinom velikom..teleskopu, uzeo sam stvar (kontroler) u svoje ruke i polako odsetao do drugog, tamnijeg dijela. To mi je bilo tako dobro... polako su zvijezde prolazile vidnim poljem, pravi SF doivljaj. A kad mi je sa ruba u okular polako poelo dolaziti drugi, sjajniji dio maglice, skoro sam zveknuo sa stoliice! Teko je za opisati doivljaj... maglica je bila tamo, skoro ju moes dotaknuti. A taj dio je dugaaaaaaak... i prepun detalja koje sam prije tek nekako mutno nazirao i vie zamiljao. No ovo je sasvim druga pria. Pa etnja traje s jednog kraja maglice, gleda gdje je maglica tamnija, pa malo sjajnije nakupine, pa onda opet tamnije i na drugom kraju najsjajniji dio koji te opet natjera da na glas trabunja pridjeve koji imaju nemoguu misiju da opiu ono to osjea... jo su mi se i smijali sa strane :) Onda sam kontrolerom (bzzzt na EQ6 se jedva uje) "premotao" taj dio maglice na poetak i predao tafetu. Uskoro je svima bilo jasno zato sam buncao za okularom :)

Od Veil nebule smo se odvojili tekom mukom, a otprilike u to doba se polako naoblailo. Oduevljeni vienim, nismo namjeravali tek tako odustati, to se pokazalo kao vrlo pametan potez. U poetku se nita pametno nije moglo promatrati, osim Saturna koji je bio nisko na nebu, pa smo ga naciljali u SCTima. Iako vrlo nisko i iza tankih oblaka, za te uvjete je izgledao zaudjujue dobro. Polako je postajao svjetliji i skuili smo da se oblaci lijeno povlae. Zapravo, od tada pa do odlaska smo skoro stalno buljili u Saturn, i onda malo pronali neto drugo, onda opet Saturn... nisam vie pravio biljeke, pa sad ne znam 100% tono to se sve gledalo, ali u igri je bilo dosta dvostrukih zvijezda i polako je poelo iivljavanje sa poveanjima.

Vid je naciljao zvijezde Castora (2.2" separacije) i razdijelio ga bez veih problema. Gledajui ga na poveanju od (mislim) 500x je izjavio da moe gurnut prst izmedju njih :) Htjeli smo pronai neke dvostruke koje su jo blie, ali u ADI priruniku smo u listi dvostrukih zvijezdi sa najbliim komponentama nali alfu Riba, separacije 1.7". To je bio psei kasalj za Celestrone, ali moj refraktor je posustao. Zvijezdu je bilo vrlo teko dobro izotriti, i na 266x, a pogotovo na 500x. Da ne priam o tome kako se na tim poveanjima sve trese ("..lupa, udara...") i bjei iz vidnog polja. Ak nita drugo, prvi puta sam vidio kako izgleda nepotpuno razluena zvijezda, nekako neprirodno, duguljasto, vidi se da neto nije u redu :) naalost, prekasno sam se sjetio da sam mogao upotrijebiti MV-1 filter da mi izfiltrira kromatsku aberaciju. Al dobro, bit e jo prilika.

Gledali smo sigmu Oriona, trostruku zvijezdu, ispod Alnitaka ("ona skroz lijevo" u pojasu). Separacije su 13" i 43", ali je Vid uspio prokuiti jo jednu, puno tamniju zvijezdu, na otprilike takoer 13" udaljenosti od primarne (najsjajnije). Probati u to negdje provjeriti, ako netko skui je li to zvijezda iz "pozadine" ili smo moda sluajno upecali asteroid u prolazu, neka obavezno javi! Ah, da, naravno da su izvjesni nestrpljivci morali vidjeti M42, makar je izgledao totalno shugavo (Orion je ujutro jo nisko).

Eee, a Saturn je, to se vie odmicao od horizonta, bio sve bolji i bolji. Na poveanjima ispod 300x ga skoro uope nismo promatrali! Bilo je i stackiranja dva barlowa to je rezultiralo poveanjem od 1000x na C8 :) Slika je bila loa, izotriti je bilo nemogue, ali me ugodno iznenadila montaa C8-ice kako je dobro podnosila naa mrdanja po fokuseru. C8 na fork montai je ovu veer bio stabilniji od Vjekine kombinacije, ali to je zbog toga to Vjekin scope oito nije bio dovoljno dobro izbalansiran, pa je Saturn bio malo epileptian na veim poveanjima. teta jer je seeing bio izuzetan, a na trenutke smo si umisljali Enckeovu pukotinu, na vanjskom rubu vanjskog prstena (A prsten, kae moj ADI prirunik :) ). U jednom trenutku koji je trajao moda 1s sam bio 100% siguran da se vidi, no kasnije pukotinu nisam uspio ugledati toliko jasno. esto sam se za okularom izmjenjivao sa Lukom kojem se takoer inilo da se Encke vidi. Sve to se odnosi na C9.25 jer u C8 slika nije bila toliko otra. To nipoto ne znai da je C8 lo, naprotiv, i u osmici je Saturn bio bolji nego to sam ga ikada vidio. Jednostavno, C9.25 se mogao malo bolje izotriti i jasnije su se vidjeli neki detalji. Ne znam je li to samo zbog 1.25" promjera vie, malo drukije konstrukcije C9.25 naprema C8 ili Vjekin SCT jo uvijek dobro dri kolimaciju iz tvornice...Vid, chekiraj kolimaciju na nekoj zvijezdi pod velikim poveanjem!

Da nastavim... hm, tajaznam, Cassini uope ne moram spominjati, fina tanka linija po cijelom prstenu. Sjena planeta na prstenovima je bila fantastino otra u oba teleskopa, unutarnji C prsten se bez problema vidio. Povrina Saturna je bila u fantastinim pastelnim bojama, ekvatorijalni pojas, pa tamniji prijelaz na polovima... promatrali smo do poslije 4 ujutro, a meni jo nije bilo dosta. Ne, Saturn nije izgledao kao na fotografijama; bio je neusporedivo ljepi.

Oko Saturna smo vidjeli hrpu tokica, kao pelice to se vrte oko meda (ba je imao takvu boju!)... ili kao buhice oko.., ma ne, ne tak, pelice su romantinije :) Ba sam komentirao da nisam siguran da su to sve sateliti. Jedan, najtamniji, je bio prilino blizu Saturnovom prstenu (sa "donje" strane, gdje su prstenovi prema Zemlji). Cartes du Ciel ga je identificirao kao Mimas, magnitude 12.9. Jo malo nie od njega, svjetliji, Tethys, 10.2. Onaj koji je bio sa strane je Dione, 10.4.

Gledali smo i Jupiter, samo to je bio vrlo nisko i nita se nije vidjelo. Da, gledao sam Saturn i u svom refraktoru, nije bilo loe, vidjelo se da je atmosfera mirna, ali nisam ba previe prouavao :)

Eee, zaboravih: Vid je napravio par piggyback fotki, sa 135mm objektivom i neke jo plus 2x telekonverter. North America, Double cluster, M31, sta jos... M33? Ekspozicije su bile po 10tak minuta, jedva ekam vidjeti fotke. Praenje je popravljao runo, sa okularom u koji je umetnuo neke... neto sa polar scopea? Uglavnom, vidio sam, ba se fino moe ciljati zvijezda.

A u Luku se na povratku iz doma svom snagom zaletio Don, (ludi cucak od Vida), pa se razbio po shoderu :)))) heheh, koja scena :)))

Uglavnom...Toni i ja smo doli doma (prespavo je kod mene) oko 6. Nisam mogao odma zaspati, svakakvi Saturni su mi se vrtili po glavi :) Jedva ekam sljedei JSP :)

P.S.

Zaboravio napisato da smo gledali M76 sa UHCom, totalno dobro. ak se nasluivala i maglica izvan onog "little dumbella" koji je inae sve to se vidi. Da je bilo tamnije nebo..aaaaa!! :)

A, da, nisam reko ni poveanja na C9.25 s kojima je Saturn bio dobar: 373x (sa 6.3mm plosslom) i 587x (sa 4mm). Ludnica! A Vid je uglavnom imao oko 300x poveanje.

Etoooooo

(septembar 2002.)


| Home | Sadraj | Galaksija | Sunev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  |Efemeride |

vrh