am@astronomija.co.yu

 

 

Društva

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

društva
"Ruđerov" veliki dan
 
Despotova (Dizdarova) kula u Gornjem gradu Beogradske tvrđave. U kuli se nalazi Ruđerova Narodna opservatorija.

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda je najstarije astronomsko društvo u našoj zemlji. Osnovano je pre više od pola veka i za njegov rad se vezuju najslavnija imena domaće astronomije. Energija sa kojom je Društvo počelo da radi brzo se prelila izvan kabineta i proširila po čitavoj zemlji. Iz Ruđera, kako se od milja kratko i neformalno ovo društvo zove, proistekle su njegove podružnice u mnogim mestima, a iz njih su potom osnovana nova astronomska društva. Ima mnogo astronoma, amatera i profesionalaca, širom nekadašnje Jugoslavije koji su svoje prve korake u astronomiji načinili baš kao članovi Ruđera.

Ali, u novije doba čini se da je Ruđeru ponestalo nešto od te početne energije. Kao da Ruđer više nije u stanju da ide u korak sa vremenom i da je malo posustao, začaurio se i zatvorio se u svoju kulu na Kalemegdanu, pa sporo i teško komunicira sa ostatkom sveta. I, kažu neki Ruđerovi članovi, lako nalazi razloge zašto nešto ne može ili ne treba da se radi. A bilo je predloga.

Pre godinu ili nešto više nezadovoljstvo nekih članova preraslo je u otvoren poziv da se na sednici Skupštine Društva reše problemi. Pa ne možete vi u svojim izveštajima pisati kako imate 700 (ili već koliko) članova širom zemlje, a istovremeno biti gluv za glas tih istih članova. Ali ta sednica nikako da se zakaže. Onaj ko je mogao, nije želeo.

O svemu tome AM je svojevremeno pisao (vidite ovde), prenosio je stavove i uvek se obraćao zvaničnicima Ruđera za komentar, za ispravku, za dopunu. Nezvanično smo saznali da je Ruđer tada bio zauzeo stav da se NE odgovara na informacije koje su objavljene u AM. U redu, to je rečitije od odgovora.

Sada, konačno, Skupština je zakazana. Za 25. april 2004. u 15 časova u Planetarijumu. Pokušali smo da dobijemo informaciju o tom predstojećem događaju i obratili smo se Ruđeru sa prijateljskom namerom da objavimo: šta, kada, gde itd. Ali nismo naišli na sagovornike za takvu temu. Predlagali smo da neko iz samog Ruđera napiše tekst o tome i da ga mi jednostavno prenesemo: copy & paste. Opet, bez rezultata. Ko zna, možda se nismo obratili pravoj osobi.

U svakom slučaju predstoji velik dan za Ruđer i njegove članove. Koliko velik – videćemo.

Aleksandar Zorkić

(april 2004.)

vrh