AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Društva

 

 

 

Sadrzaj AM

   

drustvo

Problemi AD "Rudjer Boskovic"

O "Rudjeru":
Problemi u AD "Rudjer Boskovic"
O "Rudjeru" po drugi put
Cao svima!!!

U svakom drustvu, pa i u svakom astronomskom drustvu ima nezadovoljnih. U tome ni AD "Rudjer Boskovic" iz Beograda nije izuzetak. Medjutim, u zadnje vreme cuju se neke ne bas bezazlene primedbe na rad ovog nase najstarijeg, a mozda i najuglednijeg AD. Prvo je bilo reci samo o tome da neki mladji clanovi jednostavno ne nailaze na razumevanje starijih kolega koji upravljaju Drustvom. Svaka njihova ideja, kako kazu, za nekom osmatrackom i drugom akcijom ili jednostavno ideja o novim oblicima rada, osujecena je u korenu. Stoga su se neki vec odlucili za samoorganizovanjem, tj. za osnivanje svojih astronomskih udruzenja.

Ali to je sve stvar shvatanja rada i tesko je reci ko je tu u pravu. Jer svaka strana ima svoj rezon sa kojim se mozete, a i ne morate sloziti. Postoje, medjutim, i ozbiljnije primedbe. Radi se o Skupstini Drustva, koja se nije sastajala godinama iako Statut AD predvidja njeno redovno zasedanje bar jednom godisnje. Oni koji su nezadovoljni radom ovog AD zahtevaju postovanje odredaba statuta te sazivanje Skupstine Drustva na kojoj bi se odmerile snage, a dosadasnje rukovodstvo polozilo racun i pruzilo izvestaj o radu. Sem toga, sastanak bi omogucio izbor novih clanova organa Drustva, te utvrdjivanje nove politike i novog plana rada.

Medjutim, skupstina nikako da se odrzi i to tako traje bar pola decenije - tvrde nezadovoljni. I jos kazu da tako stari clanovi uzurpiraju funkcije i da se zapravo zbog toga i opiru sazivanju skupstine Drustva.

U zelji da saznamo o cemu se zapravo radi obratili smo se pismom Astronomskom drustvu "Rudjer Boskovic" i zamolili za komentar. Pitali smo i za kada je planirao sazivanje Skupstine.

Medjutim odgovor nismo dobili! Zasto? Postoji nekoliko mogucih razloga, a cini se da ni jedan nije bas zgodan za samog "Rudjera". Evo ih:

1. Nadlezan da odgovori na nasa pitanja nije primio nas mail.

- pisali smo na zvanicnu mail adresu Drustva i ako pitanje nije stiglo u prave ruke onda to govori o aljkavoj organizaciji astronomskog drustva.

2. Nadlezan ne zeli da o tome raspravljaju sa nekakvim Astronoskim magazinom.

- ovo opet puno govori o samom AD, jer moderno i dobro organizovano astronomsko drustvo ODGOVARA NA SVAKO pismo (proverili smo, verujte nam na rec)

3. Nadlezan izbegava odgovor jer su iznete primedbe TACNE!

- komentar je izlisan

AM jos ceka odgovor i svakako nece biti kasno da se on objavi u nekom od nasih narednih izdanja.

A.Z.

  Komentari u vezi "Rudjera":  1. |  2. |  3. | 4. | 5.

  Komentar? Pisite nam:  rudjer@astronomija.co.yu

[decembar 2001]

vrh