AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Društva

 

 

 

Sadrzaj AM

  

drustvo

O "Rudjeru" po drugi put
-
U proslom broju nacinili smo gresku.
- Skupljaju se potpisi!

O "Rudjeru":
Problemi u AD "Rudjer Boskovic"
O "Rudjeru" po drugi put
Cao svima!!!

U proslom broju u tekstu o AD "Rudjer Boskovic" nacinili smo gresku. Naime, u tom tekstu pise da se skupstina AD "Rudejre Boskovic" nije sastala pola decenije, sto nije tacno. Prava istina je da se ova skupstina nije sastajala 18 godina! I slovima: OSAMNAEST godina. Sta to znaci? To znaci da je jos od 1983. neka grupa ljudi sebi pripisala mnogo vece nadleznosti nego sto to ijedan propis u iole demokratskoj sredini predvidja: da donosi odluke tj. da upravlja Drustvom po sopstvenom nahodjenju i bez ikakvog uticaja bilo kog drugog u Drustvu ili van njega. To je, naravno, moguce samo krajnje grubim krsenjem Statuta AD. Jer svaki statut ima, i mora da ima (to zakon propisuje), odredbu o sazivanju skupstine bar jednom godisnje. To dalje znaci da ni jedan organ "Rudjera" vec vise od decenije nije legalno izabran i da formalno ni jedan taj organ ni ne postoji. I zatim to znaci da registracija Drustva moze jednostavno da se ponisti i da se drustvo ugasi.

Zasto je vazna skupstina

Zbog cega je vazno redovno sazivanje skupstine? Bas zbog toga da neko ne bi uzurpirao i zloupotrebio polozaj u drustvu. Zato skupstina MORA da se odrzi bar jednom godisnje. Jer na skupstini se podnosi izvestaj o radu, finansijski izvestaj, donosi se plan rada, biraju organi kojima je istekao mandat itd. Skupstina je prilika da najsiri krug clanova drustva dobije uvid u ono sto je uradjeno i da kreira plan i politiku buduceg rada i da predlaze i bira clanove organa drustva. Skupstina je i mesto gde svako ima priliku da ostvari svoje pravo da bira i da bude biran. Ako nema skupstine, onda to znaci da neko umesto clanova sam, po svom nahdjenju bira i odlucuje i nikome ne podnosi izvestaj. Taj nad sobom nema nikakvu kontrolu.

Ako nema skupstine onda su clanovi liseni osnovnog prava da biraju i da budu birani. Ako nema skupstine onda u organe drustva ulaze ne oni koji rade, vec oni koji slusaju. Skupstina je vazna - toliko da se zakonom propisuje obaveza njenog sazivanja.

Skupljaju se potpisi

Ovakav nacin rada clanovi "Rudjera" vise nece da tolerisu. Posto nadlezni ne zele da zakazu redovnu skupstinu clanovi drustva su poceli da skupljaju potpise sa zahtevom za hitno odrzavanje vanredne skupstine. Do sada je prikupljeno 50-tak potpisa, sto je vise nego dovoljno da bi se vanredna skupstina sazvala - ako se postuje Statut.

Medjutim Statut se ni do sada nije postovao i postoji realna mogucnost masovnog napustanja naseg najstarijeg AD i organizovanja novog drustva.

***********

Tako sada izgledaju stvari. Nazalost nismo u mogucnosti da prenesemo razloge predsednika i sekretara AD "Rudjer" za dosadasnje grubo krsenje statuta Drustva jer na nasu molbu da prokomentarisu nase navode u proslom tekstu nismo dobili nikakav odgovor. Ostaje nam zato samo da prenesomo stavove onih koji jesu raspolozeni za razgovor. A oni govore o brojnim propustima i uopste o aljkavom vodjenju "Rudjera". Niko cak ne zna ni koliko tacno clanova broji Drustvo. Cini se da se sazivanju skupstine opiru oni koji znaju da sa tom skupstinom gube svoje polozaju u AD.

Nadamo se najboljem.

A.Z.

  Komentari u vezi "Rudjera":  1. |  2. |  3. | 4. | 5.

[januar 2002.]

  Komentar? Pisite nam:  rudjer@astronomija.co.yu

vrh