AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Sadrzaj AM

   

komentari

O "Rudjeru"
Komentari na tekstove:
 

Komentar 2.

Da pishem o Rudjeru ne bih mogao jer stvarno nisam upoznat sa tamoshnjom situacijom. Od onog shto sam prochitao u AM-u izgleda stvari ne stoje onako kako treba. Tamo je neko uzurpirao sva prava koja je mogao, a da to svojim radom nimalo nije zasluzhio. To jednostavno ne bi smelo da se radi. Na zhalost to je izgleda hronichna pojava sa starijim astronomima koji ne zhele da se uhvate u koshtac sa novim vremenom i dostignucima i kojima je bitnije to shto su nekada radili (a ne velim da je to sasvim nebitno) nego da pokazhu shta znaju mladjim i da ih usmere i pomognu im u daljem israzhivanju.

Ustvari nije mi jasno kako neki ljudi sebi daju za pravo da (ne) rade nishta. Evo o chemu se radi i to shto me iritira. Nije samo Rudjer u pitanju. U razgovoru sa kolegama iz drugih drushtava, a i iz sopstvenog iskustva video sam da neki ''stariji ljudi'' koji nesumljivo imaju znanje iz astronomije nekako nisu raspolozhni da dele znanja i iskustvo sa drugima. Lichno ne priznajem znanje nikom (ma koliko ono veliko bilo) ukoliko ga krije samo za sebe. To je kao jalovo drvo.Radja puno ali nema semena da oplodi okolinu oko sebe svojim kvalitetom.

Astronomska drushtva kod nas treba da se osposobe da sama sebe reprodukuju kadrima, a ne da se dozvoli da kad jedna ''faca'' ode da sa njom propadne i drushtvo. Znam da je to tezhak nezahvalan i finanasiski neisplatljiv posao. Mi to moramo ili nas (astonome amatere) nece biti. Rukovodjenjem sa AD treba da se prihvati chovek koji je pre svega entuzijasta i koji nece zhaliti ni vremene ni para da AD stavi na noge i da sa njegovim odlaskom AD samostalno nastavi rad. To podrazumeva nesebichno davanje sebe u vidu znanja, a i sredstava ako ih posedujesh.Astronomija ne treba da se shvati kao rad na tajnim projektima, pa to shto sam ja otkrio kako se radi da bude top sicret tajna. To ustvari vazhi skoro za sve nauke ako nauchnik sebe zheli uopshte da nazove nauchnikom.

I nije Rudjer jedinstven. Ima ''Rudjerovaca'' po celom svetu koji svojim nereadom koche druge, dok se oni drzhe funkcije. Ne shvatam shta nekom znachi biti predsednik ili chlan nechega shto je '' klinichki mrtvo'' njihovim neradom.

Na kraju poruka takvim''astronomima'': '' Daleko vam lepa kuca i pomerite se sa svog mesta videce te da ce se zemlja i dalje okretati i da vi niste na ni jednoj osi rotacije''.

IMENOM I PREZIMENOM Radan Mitrovic (radanm51@yahoo.com)  - astronom amater - zaljubljenik u nebo i astrofotografiju - i chlan Skopskog astronomskog drushtava.

Pozdrav iz Skoplja

[primljeno 3.1.2002.]

  Komentari u vezi "Rudjera":  1. |  2. |  3. | 4. | 5.

 

vrh