am@astronomija.co.yu

 

 

Društva

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

društva
"Ruđerov" veliki dan II
 
Planeterijum. Smešten je u bivšem amamu, u Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Na Kalemegdanu, u Donjem gradu Beogradske tvrđave, nalazi se planetarijum Astronomskog društva "Ruđer Bošković". Zgrada se lepo vidi sa Despotove kule gde se nalazi Narodna opservatorija, takođe u posedu pomenutog AD. U tom planetarijumu, 25. aprila 2004. održana je Skupština ovog najvećeg i najstarijeg astronomskog društva možda i na čitavom Balkanu.

Događaj je značajan već i zbog toga što je prethodni sastanak Skupštine bio održan daleke 1981. godine, dakle u vreme kada većina sadašnjih članova Društva nisu ni bili rođeni. No, glavno da je skupština održana.

Pokušali smo da saznamo šta se važno desilo na ovoj skupštini. Ako je verovati sajtu Društva (http://www.astrorb.org.yu/) nije se desilo ništa, čak ni sama Skupština. Zato smo se obratili mejlom (27.4.2004.) Društvu sa molbom da nas izveste o odlukama koje su donete. Ali do zaključenja ovog broja AM (30.4.2004.) odgovor još nije bio stigao. Ostaje, dakle, da prenesemo samo ono što se po nekim mejling listama priča na temu Ruđera i njegove skupštine.

Dakle, novi predsednik Društva je dr Jelena Milogradov Turin. Dr Milogradov Turin je energična, jaka ličnost sa velikim autoritetom među astronomima i izvan granica zemlje. Uživa reputaciju iskusnog pedagoga (kratka biografija JMT). To su, naravno, odlični preduslovi za budući dobar rad Društva.

Neki su pre ove Skupštine na mestu predsednika Ruđera priželjkivali Aleksandra Tomića. Bez ikakve sumnje bio bi i to dobar izbor, ali g. Tomić je dobio drugu važnu funkciju. Imenovan je za glavnog i odgovornog urednika "Vasione". Aleksandar Tomić na to mesto dolazi sa velikim iskustvom. Uostalom do sada je bio zamenik glodura. Inače, g. Tomić je tih čovek, ogromnog znanja, predusretljiv, a uživa nepodeljene simpatije članova Društva (pročitajte kratku biografiju AT)

I tako, kao što to obično biva, neki su zadovoljni, neki nisu. Ti drugi ističu da je Predsedništvo AD ostalo gotovo u istom sastavu kao i dosadašnje te veruju da će promene u radu Društva ići suviše sporo. Videćemo.

Nadamo se da će do sledećeg broja AM stići i odgovor na naše pismo i da ćemo od novog predsednika Društva i novog urednika Vasione dobiti neke informacije koje interesuju članove Ruđera.

Aleksandar Zorkić

(april 2004.)

vrh