Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva
 
 

Sadržaj AM

 

 

škole
VIŠNJANSKA ŠKOLA ASTRONOMIJE 2008
izveštaj

Vaši komentari

Slobodan Milovanović
bluesboba@gmail.com
http://bluesboba.blogspot.com
04.08.2008.
 
Višnjanska škola astronomije je letnji naučno-istraživački kamp sa tradicijom od  2 decenije, koji se održava na Višnjanskoj opservatoriji, u Hrvatskoj, na zapadnom delu Istre, u blizini grada Poreča. Rad se realizuje kroz odnos koji učesnike programa stavlja u uloge pravih naučnika i inženjera. Program VSA2008 je počeo 21. jula 2008. godine uveče i trajao je do 30. jula 2008. godine. Učesnici programa, srednjoškolci i studenti, bili su podeljeni u 4 tematske grupe: diferencijalna fotometrija asteroida, Sunce i komete (rad realizovan na engleskom jeziku), detekcija miona i automatizacija metarskog teleskopa na opservatoriji Tičan (DAGOR project).

Na Višnjanskoj Školi astronomije 2008 (VSA2008) učestvovao sam zahvaljujući saradnji Istraživačke stanice Petnica i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan. U Višnjan, malo naselje u Istri, stigao sam 21. jula 2008. godine oko 14h, dakle oko 6 časova pre početka programa, gde sam se, prijatno dočekan, upoznao sa rukovodiocima centra, škole i projekata VSA2008 i kasnije smestio.

 Kliknite na ilustraciju  
IMG_5470.jpg (69638 bytes)
IMG_5561.jpg (141738 bytes)
IMG_5739.jpg (218416 bytes)
IMG_6719.jpg (211446 bytes)
IMG_6747.jpg (371240 bytes)

Smeštaj je bio organizovan u spavaonici lokalne škole u kojoj su postojale i sobe koje su pretvorene u radne prostore grupa. Hrana je bila organizovana u obližnjem restoranu Borgonja, a predavanja i prezentacije su održavani u svečanoj sali opštine Višnjan, na kojoj se i nalazi opservatorija.

Program je počeo dobrodošlicom domaćina (rukovodilac ZECV Korado Korlević i rukovodilac VSA2008 Ana Bonaca) i predstavljanjem učesnika, koji su kasnije prema svom interesovanju podeljeni u projektne grupe. Projekat koji sam odabrao bio je automatizacija metarskog teleskopa na opservatoriji Tičan (DAGOR project). U isto vreme u Višnjanu se održavao i program pod nazivom Letnja Naučna Škola (Summer Science School), gde su se biolozi bavili istraživanjem riba na primorju uz ronilačku obuku.

Projekat izgradnje automatizovane opservatorije na Tičanu (pod imenom DAGOR) u kojoj bi se nalazio metarski teleskop, f/3, reflektor, koji je prethodno bio na Tršćanskoj opservatoriji, počeo je pre oko deceniju kao potreba Višnjanske opservatorije za mestom sa manjim svetlosnim zagađenjem i teleskopom veće optičke moći u cilju daljih istraživanja asteroida, po kojima je ova opservatorija poznata. Cilj projekta je da ova opservatorija postane dostupna astronomima širom sveta, prvenstveno onima koji se bave asteroidima, pošto višnjanski astronomi imaju razvijenu saradnju sa znatnim brojem opservatorija čije teleskope na isti način koriste za snimanje asteroida.

Zadatak grupe u kojoj sam radio, bio je da nastavimo projekat koji je započet oko 10 godina ranije. Potrošivši dosta vremena da pronađe i protumači rezultate koji su postignuti prethodnih godina, naša petočlana grupa sa rukovodiocem Ivanom Turčinom, odlučila je da ćemo veliku pažnju posvetiti i detaljnom dokumentovanju svega što budemo uradili, kako bi buduće generacije imale kompletan uvid šta smo uradili i odakle oni nastavljaju ili na koji način mogu da usavrše postojeća rešenja.

Nakon sumiranja situacije, konkretni ciljevi DAGOR grupe za VSA2008 bili su: pravljenje detaljnog plana i šeme modula koji su potrebni za kompletnu automatizaciju opservatorije, pravljenje sklopa za daljinsko otvaranje-zatvaranje kupole, pravljenje sklopa za rotaciju kupole, pisanje softvera koji će upravljati pomenutim uređajima, podešavanje servera koji će biti korišćen za praćenje napretka na projektu i čuvanje dokumentacije, kao i upoznavanje sa openSource softverom i programiranjem.

Radni dan je počinjao u 13h ručkom, posle kog se intenzivno radilo na projektu. U 17h bilo je kvalitetno predavanje iz aktuelnih astronomskih tema, koje su držali stručnjaci u svojim oblastima. Nakon predavanja bila je večera u 19h, a onda nastavak rada u grupama do 05h ujutru. U toku programa bila su tri brifinga, na kojima su grupe prezentovale svoja dostignuća. Sve prezentacije, predavanja i diskusije bile su na engleskom jeziku. Jedan dan je iskorišćen za odlazak na izlet na Učku, a DAGOR grupa je takođe imala sastanak sa dobavljačima motora i PLC-a (Programmable Logical Controller) za opservatoriju u fabrici u Labinu.

Predavanja koja su održana su: Mistery of gravity (Slobodan Bosanac), God’s particle (Krešimir Kumerički), Spaceguard (Korado Korlević), Water (Nikola Biliškov), Tunguska event (Korado Korlević), Tehnološke civilizacije (Korado Korlević), Extrasolar planets and systems (Mario Jurić), Genesis & Stardust (Jan Lyon).

 

Rezultati koje je grupa postigla:

·         sklop za daljinsko upravljanje (napravljen i povezan na motor za otvaranje kupole)

·         uspešno razvijeno upravljanje sklopom za okretanje kupole preko paralelnog porta i napisan softver u Python programskom jeziku, kao dokaz tehnologije (nije uspešno montiran)

·         podignut Ubuntu server na koji je instaliran softver za čuvanje dokumentacije (documentation repository), softver za kontrolu verzija programskih kodova (code version control), sistem za upravljanje sadržajem (content management system), softver za praćenje grešaka (bug tracker)

·         dokumentacija rada (DAGOR platform installation and configuration, DAGOR dome component module overview, DAGOR Shelter detail component model overview); napravljene šeme svih sklopova koje smo napravili i šema logičkog upravljanja sistemom kupole teleskopa

Rezultati su uspešno prezentovani na završnom brifingu.

Nakon završetka programa, ostao sam u Višnjanu još jedan dan da bih osetio atmosferu boravka na opservatoriji u doba kada nema nikakvog programa u toku i da bih obišao Višnjan i okolinu, posetivši Hrvatsko primorje (Poreč). Pri povratku sam ugodno ispraćen do železničke stanice u Pazinu od strane gospodina Korada Korlevića, kao što sam i dočekan.

Iskustvo koje sam stekao na ovom programu mi je spojilo interesovanja za inženjerstvo i nauku u celinu koju je projekat koji sam radio zahtevao. Naučio sam dosta o osnovama elektrotehnike i mašinstva i usavršio programerske sposobnosti. Takođe sam naučio da primetim i definišem sukobe zahteva i mogućnosti koji se odnose na pojedinu mašinu ili uređaj i da improvizacijom rešavam probleme. Zbog prethodnog iskustva u timskom radu, nisam imao problema sa svojim kolegama i sjajno smo funkcionisali kao tim. Stekao sam divna prijateljstva, kako sa učesnicima škole, tako i sa rukovodiocima, koji su raspoloženi da mi izađu u susret u mojim budućim istraživanjima.

 

(04.08.2008.)


Komentari

07.08.2008.

awwwww, koji strucan izvestaj :P ova snimka je fakat preluda :D DAGOR rullllz :)

gruic
 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

VSA 2005

Na Tičanu krenuli radovi

Krenula je Višnjanska škola astronomije 2006.

Krenula je Višnjanska škola astronomije 2006.