Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Razno
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
jubileji
120 godina Astronomske opservatorije u Beogradu
 

Danas, 10. aprila 2007. godine Astronomska opservatorija u Beogradu je obeležila tri velika jubileja: 150 godina od rođenja prvog upravnika opservatorije profesora Milana Nedeljkovića (1857-1950); 120 godina od osnivanja Opservatorije i 75 godina od otvaranja kompleksa zgrada Opservatorije na brdu Veliki Vračar kod Beograda.

Opservatorija je osnovana na inicijativu i veliko zalaganje prof. Nedeljkovića 7. aprila 1887. i time je postala najstarija naučna institucija u Srbiji. Prof. Nedeljković je izdejstvovao i  nabavku prvih astronomskih instrumenata. Nakon prvog svetskog rata naučna inteligencija se zalaže za izgradnju zgrade Opservatorije što je i realizovano podizanjem čitavog kompleksa zgrada po projektu češkog arhitekte Jana Dubovija (koji je inače svoju karijeru gradio u Srbiji preko dve decenije). Opservatorija je otvorena 1932. i u to vreme je bila najmodernija opservatorija u Evropi sa opremom kojoj nije bilo premca na čitavom kontinentu.

Današnjem obeležavanju 120 godina od osnivanja kao i obeležavanju druga dva jubileja prisustvovali su brojni gosti iz sveta nauke.

Pogledajte album fotografija sa današnje svečanosti. Album nam je ljubazno ustupio autor fotografija dr Miodrag Dačić

(10.04.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

XIV NATIONAL CONFERENCE OF ASTRONOMERS

XIV NATIONAL CONFERENCE OF ASTRONOMERS