AM Home

am@astronomija.co.yu

 

# Biografije

F. Harington: Nacrt energetski efikasnog spoljnog noćnog gradskog osvetljenja

 

 

Sadržaj AM

          

 

biografije
Philip Harrington u ogledalu svog teleskopa; detalj sa većeg snimka 53k
Philip Harrington
 

Autobiografske podatke F. Haringtona preveo

Nedeljko Marković
nemark@nspoint.net

Philip Harrington je diplomirani inženjer i pedagog, nosilac dve diplome prirodnih nauka. Prvu, diplomu u naučnom obrazovanju, stekao je 1979. na Wagner koledžu, Staten Island, New York, dok mu je diplomu u naukama mašinskog inženjerstva dodeljena od strane NewYork tehnološkog instituta u Old Westbury-ju, New York, 1989. Bivši je član ekipe Hayden planetarijuma grada New York-a, a nastavio je rad na obrazovanju javnosti iz oblasti astronomije kroz kurseve koje drži na Hofstra univerzitetu i Vanderbilt planetarijumu na Long Island-u.

G. Harrington je od 1992. zaposlen kao inženjer na Odeljenju za bezbednost i zaštitu okoline pri Nacionalnoj laboratoriji Brookhaven, Upton, New York. Tamo je njegov glavni zadatak autorizovanje i revizija tehničkih operativnih procedura kao i obuka zaposlenih kako da te operacije bezbedno izvedu.

Pre dolaska u Nacionalnu laboratoriju Brookhaven, G. Harrington je bio zaposlen kao mašinski inženjer u Unisys korporaciji, Great Neck, New York. Tokom desetogodišnjeg boravka tamo, obavljao je brojne zadatke, uključujući autorizovane administrativne postupke, proračunavanje odgovarajućih veličina i konstrukcije hidrauličnih i pneumatskih komponenti korištenih u raznim projektima, i koordinisanje prikaza nacrta za program Severni sistem za upuzoravanje (North Warning System program).

Posle radnog vremena, G. Harrington uzima aktivno učešće u borbi za svetlosno očuvanje i projektovanje energetski delotvornog osvetljavanja zahvaljujući svom interesovanju za amatersku astronomiju i članstvu u Međunarodnoj asocijaciji Tamno nebo (International Dark-Sky Association) i Savetodavnoj grupi za svetlosno zagađenje Nove Engleske (New England Light Pollution Advisory Group). Napisao je više knjiga sa temama iz astronomije:

  1. ASTRONOMY FOR ALL AGES (Globe Pequot Press, 1994; second edition 2000)
  2. ECLIPSE! (John Wiley and Sons, Inc., 1997)
  3. STAR WARE (John Wiley and Sons, Inc., 1994; second edition 1998, third edition 2002)
  4. STARS AND GALAXIES (contributor) (Kalmbach, 1992)
  5. THE DEEP SKY: AN INTRODUCTION (Sky Publishing, 1998)
  6. TOURING THE UNIVERSE THROUGH BINOCULARS (John Wiley and Sons, Inc., 1990)
  7. TOURING THE UNIVERSE THROUGH BINOCULARS ATLAS (self-published, 1998)

kao i knjigu o biciklizmu: Short Bike Rides In and Around New York City (Globe Pequot Press; 1992). G. Harrington je autor i brojnih članaka za vodeće astronomske časopise širom sveta, uključujući Astronomy  i Sky&Telescope.

G. Harrington, sa suprugom Wendy i ćerkom Helen, živi u Smithtown-u, New York.

Knjige F. Haringtona
     

Više o autoru i njegovim knjigama vidite na: http://ourworld.compuserve.com/homepages/pharrington/homepage.htm

 

[oktobar 2002.]