am@astronomija.co.yu

 

 

Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Eksplozija u svemiru

Zabeležena eksplozija u svemiru
19. februar 2005. | 12:37 | Izvor: B92, Beta
Njujork -- Astronomi su zabeležili snažnu kosmičku eksploziju na Mlečnom putu.

Ekplozija, koja se dogodila 27. decembra na neutronskoj zvezdi-mrtvoj zvezdi, je za desetinu sekunde proizvela količinu energije koju Sunce emituje za 100.000 godina, prenose agencije. Zvezda na kojoj se eksplozija dogodila, ima masu sličnu Sunčevoj, atmosfera joj je zgusnuta i prečnika je 24 kilometra.

Stručnjaci iz NASA-e su rekli da je, čak i na daljini od 50.000 svetlosnih godina, eksplozija bila toliko jaka da je pomerila Mesec i poremetila gornju atmosferu Zemlje. Eksplozija je poremetila i više satelita i preopteretila je receptore nekih svemirskih letilica, ali ju je zemljina atmosfera blokirala pa se nije previše osetila na Zemlji, osim što je poremetila neke radio prenose na niskim frekvencijama, rekli su naučnici.

"Astronomski gledano, ova eksplozija se dogodila u našem dvorištu. Da se dogodila u sobi, bili bi smo u gadnoj nevolji", kratko je prokomentarisao Brajan Gensler iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan.

ovo sam ja uspeo da iskopam!

OPSIRNIJE: http://www.spacedaily.com/news/stellar-05g.html
 

  NeLeO

Koliko filteri poboljšavaju fotku?

Uzeo sam dva kompleta meade filtera. Interesuje me koliko ce mi oni poboljsati fotke i dali ce se to primetiti jer imam mali scope ETX-70? Nabavio sam i nebula filter. Ako neko ima iskustva voleo bih da mi pomogne.

clear Skies
vanillasky

Hoce.
I to ne samo fotografije vec u mnogo vecoj meri i vizuelno osmatranje.
Ja imam nekoliko filtera, vecinom "Antares" i samo jedan Meade (crveni No. 25A), ali ne postoji neka razlika izmedju njih.
Filtere koristim vecinom za vizuelno osmatranje i umnogome pomazu osmatranju pogotovu pri kontrastu, kao na primer Jupiterovih pojaseva, Marsove ili Meseceve povrsine.
Ne bavim se mnogo fotografijom, u stvari tome sam tek nedavno pridao vecu paznju, ali mene u mnogo vecoj meri zanima fotografisanje 35mm. kamerom i filmom, nego digitalnom ili CCD kamerom.
Ipak pre izvesnog vremena sam cisto zbog radoznalosti jedno vece eksperimentisao sa digitalnim fotoaparatom i samo dva filtera, plavim No. 80A i zuto-zelenim No. 11.
Nisam sacuvao ni jednu fotografiju, ali sam uocio da se kontrast izmedju tamnih i svetlih povrsina na Mesecu malo bolje razaznaje uz koriscenje No. 11 filtera, kao sto sam uz vece uvecanje sa No. 80A, bio u mogucnosti da bolje razaznam detalje na Jupiterovim pojasevima.
Na fotografijama je otprilike bilo isto, jer sam pravio identicne fotografije sa i bez filtera i onda ih uporedjivao.
Verujem da znas da svaki filter i svaka boja ima specificnu namenu za osmatranje kroz njih.
Ako ne znas tacno koji cemu sluzi, napisi brojeve filtera koje imas i ja cu ti napisati koji filter je namenjen specificnom osmatranju cega.
Na osnovu toga mozes eksperimentisati uz upotrebu kamere.
Sto se tice "nebula" filtera (ili LPR "light pollution reduction" filter) , nisi precizirao koji "nebula" filter imas.
Da li je u pitanju takozvani "broadband nebula", "narrowband nebula" ili "oxigen III nebula" filter.
Ja imam sva tri filtera, ali ne Meade vec Lumicon koji su malo bolji. Razlika i nije tako velika a zavisi i od objekta koji osmatras.
Ako imas "broadband nebula filter" koji bi trebao biti oznacen sa "Meade 908 B", ovaj filter cini objekat svetlijim, ali veoma malo blokira svetlosno zagadjenje. Dosta ce ti pomoci pri osmatranju i veoma je dobar pri fotografisanju "nebuloznih" objekata, ali ga slobodno mozes probati i na objektima dubokog neba druge vrste.
Filter se mnogo bolje pokazuje pri upotrebi na teleskopima spore fokalne brzine.
Ako imas pak "narrowband nebula filter" "Meade 908 N", ovaj filter zatamnjuje nebo sto poboljsava kontrast izmedju neba i magline (nebule). Ovo je odlican filter za emisione magline pri osmatranju sa mesta gde je nebo zagadjeno svetloscu urbane sredine.
Ne verujem da imas O-III filter pa necu nista o njemu.
Ja nemam mnogo iskustva sa fotografisanjem uz upotrebu ovih filtera, vec ih iskljucivo koristim za vizuelno osmatranje i to je zapravo njihova osnovna svrha i namena. Opet niko ne kaze da ih ne mozes koristiti za fotografiju i eksperimentisati sa njima dok ne nadjes sta ti najbolje odgovara.
Samo da ti napomenem da se razlika u vidljivosti kroz filtere, kako one obojene tako i ove specijalne, uocava sve bolje sa vremenom i upotrebom istih. Hocu da ti napisem, nemoj ocekivati da ces odmah uociti njihovu pravu vrednost. Moras dosta dugo osmatrati kroz njih da bi sa vremenom istrenirao oko za uocavanje sitnih detalja i kontrasta kroz te filtere. Treba vremena za njih.
Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogao.

Maxscope


 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(23.01.2550)

vrh