am@astronomija.co.yu
 

Potražite u AM

 
Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

World Wind

Nabavio sam ovaj program, medjutim zahteva mnogo brzu vezu sa Net-om (ja sam na dial-up-u, stara centrala, uzasna konekcija...) pa me zanima da li ga je neko koristio i kakav je? Citao sam neki opis u SK ("Svetu Kompjutera") i dopao mi se, ali me ipak zanimaju i vasa misljenja. Da li zaista moze da se gleda Zemlja kao iz satelita i prati trenutni raspored oblaka iznad odredjene lokacije?

Skyw@lker

Što se tiče zahtevnosti meni je radio na 800Mhz, 128MB RAM i TNT2 bez značajnih problema.. Naravno mnogo bolje radi na jačim mašinama. Internet konekcija jeste najveći problem u suprotnom treba čekati barem 3 do 4 minuta da se cela površina koju gledate "izbistri" , mada opet meni nije bio problem da čekam.

U principu program je odličan, ne može baš da pokaže gde su oblaci (koliko ja znam) ali ima mogućnost da prikazuje npr. velike požare, poplave, oluje itd.. Jedino što nisu dostupne slike velike rezolucije, mislim da je ograničenje 15m/pikselu (Amerika i možda još po negde..), a ostatak je ograničen na još manju rezoluciju.

Zbog manje veličine (oko 10mb downloada, besplatan) i dosta detaljnijih satelitskih snimaka (za Ameriku i veće gradove i oblasti širom sveta rezolucija ide do nivoa gde možete videti ulice, zgrade, kola itd.., negde je ograničenje neverovatnih 3 inča/pixelu) preporučujem Google Earth (http://earth.google.com/), a koga mrzi da skida program -> http://maps.google.com/, samo prebacite na satelitski mod.

Naravno ni jedan od ovih programa ne daje TRENUTNU sliku.

wexy

 

Imate li svoje mišljenje, imate li temu za priču? Ovde je upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(23.01.2550)

vrh