am@astronomija.co.yu
 

Potražite u AM

 
Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Apofis

Džinovski asteroid 'apofis' mogao bi kroz 31 godinu da se sudari sa Zemljom, izveštava britanski list 'Gardijan'.

Naučnici, naime, već duže vremena prate kretanje tog 390 metara širokog asteroida, koji bi mogao da se sudari sa Zemljom 2036. godine. Svaki sudar, smatraju oni, sa objektom širim od šest kilometara mogao bi da dovede po masovnog uništenja živih bića na našoj planeti.

Procenjuje se da bi udar 'apofisa' oslobodio energiju sto hiljada puta veću od energije atomske bombe koja je razorila Hirošimu. Udarom bi direktno bilo zahvaćeno više hiljada kvadratnih kilometara Zemljine površine, ali bi posledice osetila čitava planeta.

Orbita 'apofisa' je do te mere zabrinula naučnike da su sa jednog nedavno održanog skupa pozvali vlade svih zemalja u svetu da dogovore strategiju za rešavanje problema, prenosi 'Gardijan'.

sashastar

***

U sustini se zna asteroid ce proci blizu zemlje. Mozda ce se cak i videti tokom dana. Ali nikad se nezna sta sve moze uticati na njega da pomalo negde skrene mislim na gravitaciju ,druga mala nebeska tela.

Eto ja na mom planetarijumu ga pratim on ce se pribliziti i udaljavati nekoliko puta oko sunca i pritom svaki put polako presecati blizu oribitu zemlje. Sve do tog kriticnog dana kada ce biti najblizi.

Ipak gledajuci simulaciju u planetarijumu on nece bas mnogo ugrozavati zemlju ali on je u plaletarijumu programiran da u sebi ima RANDOM opciju. Samim tim to pokazuje da skretanja mogu biti svakaka pa cak i prema NAMA

sashastar

 

Imate li svoje mišljenje, imate li temu za priču? Ovde je upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(23.01.2550)

vrh