am@astronomija.co.yu
 

Potražite u AM

 
Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

World Wind

Snimci američkih gradova svojom rezolucijom ostavljaju bez daha, ali to je i glavna mana programa – ostatak sveta je jednostavno zapostavljen. Međutim, u ovom broju predstavljamo World Wind, program koji je napravila NASA, a ako iko raspolaže satelitskim snimcima sveta, onda je to sigurno ta agencija. Ovaj program je pored svih svojih kvaliteta i mogućnosti zanimljiv i zbog još jedne činjenice – potpuno je besplatan.

Fenomen World Wind relativno je mlad. Rad na programu je počeo pre dve godine, a NASA Learning Technologies (NLT) pustila je verziju 1.2 u javnost 6. avgusta prošle godine. U septembru je poput požara počeo da se širi glas o ovom programu, tako da je u jednom trenutku došlo do rušenja servera NASA zbog previše zahteva za podacima. O popularnosti World Winda govori podatak da ga je za ovih osam meseci skinulo preko šest miliona korisnika, a samo u martu ove godine oko tri miliona korisnika. Njegovoj popularnosti sigurno doprinosi i činjenica da je u pitanju open-source program, što znači da je besplatan i da svako može da doprinese njegovom poboljšanju, kao i to što je sve podatke kojima World Wind pristupa NASA ustupila na besplatno korišćenje. Zbog tolike popularnosti NASA je odlučila da program učini dostupnim preko BitTorrenta kako bi barem delimično smanjila opterećenje na svojim serverima i program učinila dostupnim svima koji su zainteresovani.

Iako bi neko mogao da pomisli da je skidanje 170 MB instalacije ovog programa previše, odmah treba da bude jasno da je World Wind namenjen isključivo korisnicima sa brzom Internet konekcijom. Količina podataka kojoj je iz ovog programa moguće pristupiti izuzetno je velika i svakog dana raste (u ovom trenutku, na serverima NASA leži oko deset terabajta podataka koji su na dohvat ruke svakom korisniku World Winda!). Za uspešnu instalaciju ovog programa prethodno je neophodno instalirati Microsoft .NET Framework 1.1 čija instalacija zauzima oko 23 MB i Managed DirectX 9.0c odnosno update za njega. Instalacija će detektovati da li su pomenute komponente prisutne i, ako nisu, ponudiće da ih skine s Interneta. Posle uspešne instalacije World Winda 1.3 sa sajta je moguće preuzeti i patch na verziju 1.3.1 koji zauzima 6,3 MB i donosi bitne ispravke i poboljšanja. Posle ovog povećeg downloada sledi i poduža instalacija jer su podaci dobro spakovani, pa tako instalirani World Wind zauzima 570 MB na hard disku i traži dva gigabajta slobodnog prostora za rad! Po pokretanju se odmah vidi da je u pitanju procesorski i memorijski zahtevna aplikacija. Međutim, sve se to i te kako isplati jer je doživljaj koji World Wind pruža zaista izuzetan.

Korisnički interfejs je prilično jednostavan. Na vrhu prozora nalazi se niz ikona vezanih za izbor prikaza podataka na ekranu. Izbor opcija u padajućim menijima takođe je minimalan, a program nema nikakva podešavanja. Jedina bitna stvar je Internet konekcija bez koje ovaj program nema punu funkcionalnost, a podešavanja veze s Internetom World Wind uzima iz Internet Explorera. Podrška proksija nije potpuna i zbog toga se preporučuje direktna veza s Internetom. Pomoć pri rešavanju problema sa konekcijom može da pruži Download Progres Monitor koji se poziva pritiskom na ’Ctrl-H’. Pored liste aktivnih konekcija, moguće je dobiti posebno detalje i o svakoj od njih, pa je analizom poruke o grešci moguće utvrditi u čemu je problem.

Početna slika koja čeka virtuelne istraživače jeste slika zemljine kugle u kosmosu, takozvani Blue Marble. U pitanju je najdetaljnija true-color slika cele Zemlje u rezoluciji od jednog kilometra po pikselu. Kretanje se kontroliše pomoću miša – držanjem levog dugmeta i pomeranjem miša pomera se zemljina kugla, držanjem desnog dugmeta menja se nagib ili rotacija, a točkićem se menja uvećanje odnosno vaša udaljenost od površine. Kretanje je moguće kontrolisati i pomoću tastature. Sve ostale opcije vezane za istraživanje naše planete dobijaju se izborom neke od ikona u vrhu prozora.

Prve tri ikone tiču se načina iscrtavanja podataka na zemaljskoj kugli. Preko Layer Managera kontroliše se broj podataka koji se ispisuje na ekranu. Količina podataka o svakom kutku na Zemlji ni u jednom trenutku nije prestala da nas zadivljuje. Recimo, za celu Srbiju i Crnu Goru uneti su ne samo svi gradovi već i sve opštine, pa čak i delovi jedne opštine (što se lepo vidi na slici Beograda sa prigradskim naseljima). Zbog toga je kroz Layer Manager moguće uključiti ili isključiti prikaz određene grupe podataka (recimo, glavnih gradova ili svih naselja, najviših planinskih vrhova, gustine naseljenosti, granica...). Druga ikona uključuje i isključuje prikaz podataka o geografskoj širini i dužini, rotaciji, nagibu, visini i rastojanju koji mogu da budu korisni pri snalaženju u prostoru, dok treća ikona uključuje i isključuje prikaz paralela i meridijana.

Ikona Place Finder će pomoći u pronalaženju bilo koje tačke na Zemlji (uključujući i pomenute delove opština). U okviru Place Findera nalazi se i lista omiljenih mesta, kao i lista posećenih mesta.

Klikom na ikonu Rapid Fire MODIS otvara se prozorčić u kojem je moguće izabrati tip prirodne nepogode (požari, poplave, prašina i dim, oluje, vulkani i ostalo), vremenski period u okviru kojeg se vrši pretraga i rezoluciju slike koja će se prikazati. To znači da je moguće videti i nepogode koje se dešavaju u tom trenutku. Program će zatim na globusu prikazati ikonice koje opisuju tip nepogode, a klikom na ikonicu učitaće se satelitski snimak tog regiona. MODIS je, inače, skraćenica od Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, uređaja koji se nalaze na visini od 700 kilometara u satelitima Terra i Aqua (http://modis.gsfc.nasa.gov).

Sledeće dve ikone – WMS (Web Mapping Server) Browser i SVS (Scientific Visualization Studio) – imaju slične funkcije i pristupaju geodetskim podacima koji su slobodni za korišćenje. WMS je vid standardizovane komunikacije između klijenta i servera tako da se World Wind u tom slučaju ponaša kao WMS klijent. Po aktiviranju jedne od ove dve opcije otvara se prozor u kojem su podaci razvrstani u vidu drveta (poljoprivreda, atmosfera, biosfera, okeani, interakcija između Sunca i Zemlje...). Svaka od stavki u tom meniju ima i svoje objašnjenje. Te stavke predstavljaju svojevrsnu prezentaciju jer je to, u stvari, niz slika. Moguće je učitati pojedinačnu sliku ili definisati vremenski raspon i učitati sve slike, a zatim pustiti prezentaciju i videti, recimo, kretanje aerosola kao posledice požara u južnoj Kaliforniji tokom 2003. godine.

Pomoću sledećih šest ikona vrši se izbor tipa fotografija kojima će se prikazivati površina Zemlje. Već smo pomenuli Blue Marble koji predstavlja osnovni prikaz zemljine kugle. Zumiranjem prikaza, Blue Marble će na visini od oko 800 kilometara preći u neki od izabranih prikaza. NLT Landsat7 (Visible Color) je prikaz dobijen sa satelita Landsat 7 (http://landsat.usgs.gov) koji je postavljen u orbitu 1999. godine kao zajednički projekat NASA i USGS-a (U.S. Geological Survey). Rezolucija snimaka dobijenih pomoću ovog satelita je 30 metara po pikselu, a snimci su dostupni globalno. Upravo zahvaljujući njima je World Wind izuzetan program. Landsat 7 snima slike u različitim rasponima spektra. Kombinujući te slike u jedan kompozitni snimak, dobija se slika koja je približna onome što bi videlo ljudsko oko. To označava odrednica Visible Color u imenu ove opcije.

Community Landsat7 (Visible Color) predstavljaju poboljšane slike rezolucije 15 metara po pikselu koje su takođe dostupne globalno. Recimo, na ovom snimku je moguće prepoznati mnoge pojedinosti u našem glavnom gradu (na primer, stadion „Crvene zvezde”, novoizgrađenu halu „Limes” ili čak i pojedinačne zgrade u Novom Beogradu). Kod Community Landsat7 (Pseudo Color) u pitanju je ista rezolucija snimka, ali se kompozitna slika dobija od raspona spektra koji leže van domašaja ljudskog oka (kao što je infracrveni), pa je na taj način moguće izbeći prepreke (oblake). Slika dobijena na taj način nema verne boje, ali zato ima veći kontrast, pa detalji mogu da budu uočljiviji.

Funkcionalnost sledeće tri ikone ograničena je samo na Sjedinjene Američke Države. Radi se o vazdušnim snimcima koje je napravio U.S. Geological Survey i koji su svima dostupni bez ikakve nadoknade. Takav tip snimaka postoji i za ostale oblasti u svetu, ali su oni u vlasništvu drugih agencija koje svoje usluge naplaćuju, pa su zbog toga i nedostupni iz World Winda. Primer za to je pomenuti Keyhole 2 Pro koji poseduje prilično detaljne snimke mestâ van SAD (istina, mali broj), ali za čije korišćenje se zato plaća mesečna pretplata. Opcija USGS Digital Ortho daje crno-bele snimke rezolucije jednog metra po pikselu i ovim tipom snimka pokriven je najveći deo SAD. Na ovim snimcima se lepo prepoznaju i pojedinačne kuće. Istu rezoluciju i pokrivenost nude i USGS Topo Maps, to jest topografske mape. Međutim, prava poslastica su USGS Urban Area Ortho snimci rezolucije 0,25 metara po pikselu kojima su pokrivene samo određene (urbane) oblasti u SAD. Na ovim snimcima u boji moguće je izdvojiti čak i automobile.

Prilikom prikaza bilo kojih snimaka, bilo da se radi o Landsat7 ili USGS snimcima, moguće je menjati ugao prikazivanja, a World Wind će iscrtavati 3D teren na koji će lepiti satelitski snimak kao teksturu. Za razliku od Keyhole 2 Pro, ovi podaci o visini u World Windu postoje za ceo svet. Međutim, radi se o grubom prikazivanju elevacije terena jer su podaci dobijeni sonarskim merenjima sa satelita. Merenje se vrši na svakih 90 metara, a dobijeni rezultati se spajaju pravom linijom. Ukoliko se planinski vrh, recimo, nađe između dva merenja, on neće biti zabeležen.

Prilikom učitavanja satelitskih snimaka, zemljina površina je podeljena na kvadrante, a oblast koja se trenutno učitava uokvirena je crvenom bojom. U donjem desnom uglu se pojavljuje ikona koja predstavlja server koji World Wind u tom trenutku kontaktira (NASA, World Wind Central ili USGS), a ispod nje skala koja prikazuje progres skidanja trenutne slike. Za svaku oblast postoji više slika različite rezolucije, pa će tako prikaz urbane oblasti na visini od 300 metara najveću rezoluciju postići tek posle nekoliko ciklusa učitavanja. Sve slike se smeštaju u keš i ne učitavaju se kasnije, pa je zato World Wind prilično zahtevan što se tiče rada s diskom i prostora. Naravno, keš od dva gigabajta sigurno nije dovoljan za sve podatke koji se nalaze na serverima NASA. Recimo, samo NLT Landsat7 (Visible Colors) podaci zauzimaju 97 GB, a svetski podaci o elevaciji terena 11,6 GB.

Ostale ikone aktiviraju funkcije koje su dostupne i bez Internet veze, a neke od njih se biraju pri instalaciji. Tako je moguće uključiti i isključiti prikaz granica, imena mesta, državnih zastava, spisak svetskih znamenitosti... Klik na neke od prikazanih simbola otvara Internet browser sa stranicom na kojoj se nalaze dati podaci (recimo, klik na zastavu države vodi na sajt CIA i prikazuje podatke o državi). Takođe je moguće pozvati i World Wind lokaciju iz browsera. Na primer, klik na link worldwind://goto/world=Earth& lat=44.81803&lon=20.46169& alt=4662 vodi pravo na položaj redakcije „Sveta kompjutera”.

World Wind je zaista neverovatan program. To što ga je pravila NASA govori o kvalitetu i verodostojnosti podataka kojima je moguće pristupiti iz njega, a činjenica da je pokriven svaki kutak sveta čini ga zanimljivim i korisnicima koji se ne nalaze u SAD. To što je program besplatan i što su podaci NASA dostupni svima zaista je izuzetan potez vredan hvale koji omogućava svakom pojedincu da širi granice svog znanja. Ukoliko imate brzu Internet vezu, obavezno instalirajte World Wind, a mi vam želimo povoljne vetrove u krstarenju po našoj planeti.

World Wind 1.3.1

Instant mesindžeri
Rapid File Defragmentor 1.4.547 beta
Promixis Girder 3.3
Everest Home Edition 2.0.312 beta
Diskoteka 1.0 build 2
Free Download Manager 1.7
MakeUp Pilot 1.10
XFCE 4.2.1.1
Springboard 0.69

Potrebno:
Pentium 1 GHz, 256 MB RAM, 3D grafička kartica, brza Internet konekcija, 2 GB na HD
Veličina:
170 MB, 570 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
worldwind.arc.nasa.gov

Stefan

 

Imate li svoje mišljenje, imate li temu za priču? Ovde je upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(23.01.2550)

vrh