am@astronomija.co.yu
 

Potražite u AM

 
Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Bigl 2 otkriven!?

Specijalisti Evropske kosmičke agencije, ESA otkrili su na površini Marsa ostatke kosmičkog aparata Bigl-2 koji je, kako se ispostavilo, doživeo udar prilikom sletanja na Crvenu planetu.

Krajem decembra 2003. godine sonda se odvojila od svog nosača 'Mars Ekspres' i stigla do površine Marsa. Bez obzira na brojne pokušaje EKA nije uspela da uspostavi vezu s njim i naučnici su zaključili da je aparat stradao prilikom jakog udara, preneo je dnevnik 'Izvestija'.

U toku izučavanja snimaka površine Marsa, koje je napravio američki satelit, specijalisti EKA su najzad otkrili Bigl-2 ili bolje rečeno ono što je od njega ostalo. Samim tim potvrđeni su raniji zaključci da je aparat razbijen tokom serije udara o površinu planete. Bigl-2 upao je u krater dubine 19 metara i tom prilikom je oštećen i izbačen iz stroja.

Sashastar

***

uzeo bi sa velikom rezervom ove snimke...sjecamo se clanaka od prije mjesec dana kada se konacno utvrdilo kako su se snimci nacinjeni prije cca godinu-dvije dana o polozaju MPL naknadno ipak pokazali samo kao igra "svjetla i sjene"...cini mi se kako britanci posto-poto zele "Beagle2" prikazati kao koliko-toliko uspjesnu misiju, pa makar da samo potvrde kako se ipak spustila na Mars..
za konacni sud morati cemo pricekati snimke sa misija koje slijede...

Marino

***

Mislim da ovaj puta imaju malo bolje dokaze, a takodjer su oprezni pa ne izlaze u javnost sa fotografijama. Evo citat:

While the 143-pound craft is too small to be seen in the pictures, Pillinger said the crater showed signs of a heavy impact.

“There is a lot of disturbance in this crater, particularly a big patch on the north crater wall, which we think is the primary impact site,” Pillinger told the British Broadcasting Corp.

“There are then other features around the crater consistent with the airbags bouncing around and finally falling down into the middle. Then, when you cut the lace, the airbags fall apart giving three very symmetrical triangles.”

..sa space.com - http://www.space.com/missionlaunches/051220_ap_beagle2_found.html

Bobo

 

Imate li svoje mišljenje, imate li temu za priču? Ovde je upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(23.01.2550)

vrh