am@astronomija.co.yu
 
 
Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Newtonian teleskop sa E-bay-a


Zdravo narode. Pratim ovaj forum vec nekoliko meseci, i mogu Vam reci da sam zahvaljujuci Vama dosta toga naucio, ali bez obzira na to ima jos dosta stvari koje treba nauciti i naravno savladati kroz praksu. Zato mi nemojte zameriti ako budem postavio neko glupo pitanje. Naime vec duze vremena merkam da pazarim jedan Newtonian teleskop sa E-bay-a. U pitanju je SEBEN 1400-150. Oznaka malo zbunjuje jer navodi na pomisao da je u pitanju f/9 teleskop. Video sam taj teleskop kod jednog prijatelja i utvrdio da je u pitanju f/4 jer je zizna daljina 750mm a precnik primarnog ogledala 150mm. Sa dodatkom Barlowx2 sociva postaje 1400mm teleskop.

Montaza je EQ-3 ne preterano kvalitetna ali je u funkciji. Pitanje je za iskusne teleskopdzije sta mislite o ovom teleskopu. Da li vredi te pare (160 evra) i naravno da li ce zadovoljiti potrebe jednog pocetnika koji zeli pre svega da upozna suncev sistem i na kraju da vidi bar neke deep sky objekte tipa galaksije Andromeda, Svetlece magline u Orionu, North America i sl.

suvacarov

***

Severnu Ameriku neces videti jer se ona jako tesko vidi. Treba teleskop velikog precnika a najbolje je fotografisati. Sve ostalo sto si naveo sigurno ces lako moci da vidis. I ne samo to. Skoro sve sto amateri gledaju ti mozes da vidis sa takvim teleskopom.

Jedino nisam siguran da taj teleskop ima kavalitetnu optiku jer mu je cena jako mala za tu velicinu teleskopa. Sama montaza je sigurno preko 100 eura. Vec su neki imali problema sa tom lecom koja produzava fokus ogledala jer to koliko se meni cini nije samo obican barlow vec ta leca koriguje i sfernu aberaciju jer je to ogledalo verovatno sferno a ne parabolicno , kakvo bi trebalo da bude na f4. Sta da ti kazem. Ja bih ipak prvo pogledao kroz njega pre nego ga kupio.

mravic

http://astronomija.eclipsedminds.org/viewtopic.php?t=1008&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
 

Imate li svoje mišljenje, imate li temu za priču? Ovde je upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

AM SCG

 

 

 

(23.01.2550)

vrh