am@astronomija.co.yu
 

Potražite u AM

 
Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Božićne i novogodišnje zanimljivosti

Ovih dana na ulicama, u prodavnicama i pozorištima za decu možemo sresti brojne «dvojnike» Deda Mraza, koji su što se dece tiče – sasvim autentični. No, jedini medjunarodno priznati «pravi» Deda mraz živi u Finskoj, a njegova adresa je grad Rovaniemi.

Da bismo pronašli pravog Deda Mraza, otišli smo na daleki sever. Doduše, ne baš na Severni pol, ali na krajnji sever Finske, gde božićna fantazija postaje stvarnost. Lokalni stanovnici, narod Sami, zaista se oblače kao vilenjaci, nose špicaste čizme, napravljene tako da naležu na skije, i meke, neverovatno tople šešire.

Irvasi su u ovom delu Finske brojniji od ljudi, i imaju sopstvena imena.

Irvasi zaista vuku sanke tradicionalnije nastrojenih stanovnika, i izuzetno su snažni. Ovakav irvas može da vuče teret od blizu 300 kilograma čak deset kilometara. Današnji Deda Mraz zapravo je kombinacija priča iz različitih zemalja. Medjutim, Finska je zemlja koja s pravom može da tvrdi da je prva ispričala mnoge od njih.

Sve je počelo pre više stotina godina, finskim folklorom o strašnom čoveku koji posećuje porodice jednom godišnje da nagradi dobre, i kazni loše ljude. Takodje, postoje i finske legende o letećim irvasima.

***

Danas je Finska medjunarodno priznati dom Deda Mraza, gde se nalazi njegova zvanična pošta, koja godišnje prima čak milion pisama, kao i njegova zvanična kuća, gde se Deda Mraz pridržava originalne i jednostavne božićne poruke o ljubaznosti i plemenitosti.

«Nadam se da mogu da pomognem da svet bude bolji» kaže on.

Čitajući njegovu poštu... a njegovi «vilenjaci» otvaraju svako pismo i odgovaraju otprilike na svako deseto ... ustanovili smo da ta poruka i danas stiže do dece.

«U mnogim zemljama deca traže mir u svetu i hranu za siromašne», kaže Heli iz Deda Mrazove pošte.

Naravno, deca traže i poklone. A na ovom ledenom mestu gde je sve počelo, Božić je podjednako topao praznik kao što je svuda.

***

Sveruski Deda Mraz je putem specijalne veze čestitao nastupajuće praznike posadi Međunarodne kosmičke stanice, interesujući se usput da li su dobili 'piće koje im je nedavno poslao'.

'Želim vam mnogo sreće i zdravlja u naredna četiri meseca, koliko vam je ostalo od kosmičkog dežurstva i 16 puta vam čestitam novu godinu jer toliko puta ćete je sresti okrećući se oko naše planete', rekao je zimski čarobnjak putem veze organizovane u Centru uprave leta u Podmoskovlju.

Deda Mraz je poželeo da 'naredna godina bude godina hrabrosti, velikih ostvarenja i promišljenjih postupaka', prenela je agencija Itar- Taš.

***

Rusko-američka posada medjunarodne svemirske stanice biće u prilici da dočekaju Novu godinu 20 puta. Posada će 16 puta dočekati Novu godinu, prelazeći iz jedne u drugu vremensku zonu, a četiri puta 'neformalno'.

Kako je izvestila ruska agencija Itar-Taš, na jeziku kosmonauta 'neformalan' doček Nove godine označava ponoć - po moskovskom vremenu, po Griniču [kada će u Moskvi biti tri sata ujutru 1. januara], u Vašingtonu [osam sati ujutru u Moskvi], a kad bude nastupila ponoć u Hjustonu, u ruskoj prestonici će biti devet časova pre podne.

Kosmonauti će dočekati prvi put Novu godinu u 14.14 po moskovskom vremenu u trenutku kada se budu nalazili iznad Aleutskih ostrva, izmedju Kamčatke i Aljaske.

Sashastar

 

Imate li svoje mišljenje, imate li temu za priču? Ovde je upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(23.01.2550)

vrh