am@astronomija.co.rs
 
 
Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://www.astronomija.co.rs/forum/index.php

FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Jeste li za kloniranje?
 
Već nekoliko nedelja na Forumu AM se vodi zanimljiva diskusija o kloniranju. Da li smo za ili protiv kliniranja?

A da li znas ili mozes da pretpostavis koje bi bile pozitivne a koje negativne konsek.
[/quote]

To je veoma opširno pitanje. Ne znam naravno ali mogu da pretpostavljam.

Prvo treba da napravimo podelu, a podela je reproduktivno, terapeutsko kloniranje i rekombiniranje DNK; jer ih mnogi mešaju a izuzetno se razlikuju. Reproduktivno kloniranje ima za cilj stvaranje nove jedinke, a terapeutskim kloniranjem se proizvode ćelije kojim bi se lečile bolesti;Rekombinacija DNK se koristi kod kloniranja bakterija Već sad mogu reći da se slažem sa terapeutskim kloniranjem u potpunosti ali ne i sa reproduktivnim i mislim da ono nikada neće zaživeti ali da će se neminovno desiti ako već nije.

Trenutni razlozi protiv reproduktivnog kloniranja koje navodi "American Medical Association":

-nepoznata fizička oštećenja koja bi mogla biti prouzrokovana
-mogući psihosocijalni problemi
-narušavanje autonomije i privatnosti
-uticaji na porodične i društvene odnose
-uticaji na ukupni ljudski genetski materijal

Imajući u vidu da će somatske ćelije, od kojih klonovi potiču, mutirati na isti način, te promene bi se mogle značajno proširiti na taj način bi se degradiralo čovečanstvo.

Što se tiče promena u društvu: postojale bi predrasude prema kloniranim i teža socijalizacija, zatim problemi izmenjene strukture porodice. Strah od neunikatnosti.

Ali kada jednom budemo u potpunosti ovladali ovim tehnikama reproduktivno kloniranje neće više biti tako "in". Ono što će biti interesantno je prvo popravljanje pa onda i usavršavanje sopstvene DNK, odnosno DNK potomaka. To je ono što sam spominjao o "self designed" fazi evolucije. Naime, iz kog razloga bi čovečanstvo moralo da čeka još par miliona godina da bi se inteligencija čoveka bar osetno povećala kad to može da uradi znatno brže.(Inteligencija je samo primer, možemo navesti primer recimo prilagođavanje na životnu sredinu u uslovima sada nezamislivim). Mislim da će poboljšanje ljudskih karakteristika ići u smeru: povećanje memorije, rezistencija na bolesti, produženje života itd. Jedini problem je taj što će kad se jednom pojavi ovako poboljšan čovek to će biti veliki pa i politički problem sa nepoboljšanim ljudima koji neće moći više da konkurišu u bilo čemu poboljšanom čoveku. Odnosno to će odvesti stvaranju nove vrste(neki kažu i rase ali meni se čini opravdanije reći vrsta jel su razlike već velike). A kako je evolucija u svim fazama ,pa i u ovoj, nemilosrdna niža vrsta biva potisnuta od više. Nešto kao kad smo mi potisnuli sve primate u drugi plan. Odnosno nepoboljšani ljudi postaće nebitni posle određenog vremena a "self-designing" bića nastaviće da se poboljšavaju dok ne dostignu maximume.

vlajkoni

***

Pročitajte druga mišljenja i uklučite se:
http://www.astronomija.co.rs/forum/index.php/
topic,1303.msg14019/topicseen.html#msg14019

 

Imate li svoje mišljenje, imate li temu za priču? Ovde je upišite: http://www.astronomija.co.rs/forum/index.php


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

 

 

 

 

AM Index
 
priključite se