am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Ponovo o Kineskom zidu

Kineski zid se ipak vidi iz svemira, potvrdile su fotografije satelita evropske kosmičke agencije "Proba". Satelit evropske kosmičke agencije "Proba" poslao je čiste fotografije većeg dela Kineskog zida severno od Pekinga, koje su snimljene iz svemira bez ikakvog uveličavanja. Zid je snimljen kamerom, sasvim jasno se vidi njegovo zmijoliko "gmizanje", a najuticajniji kineski list "Ženmin zibao" je u nedelju objavio ove fotografije. Jang Livei, prvi kineski astronaut koji je u "Božanstvenom brodu 5" prošlog oktobra boravio u svemiru, sa žaljenjem je posle prizemljenja izjavio da kosmos izgleda prelepo, ali da nije video Veliki zid.

Livei je ražalostio stotine miliona Kineza i "pod noge bacio" izjave američkih naučnika da se Kineski zid može videti golim okom čak i sa Meseca. Dnevnik je ponudio i odgovor na razložno pitanje zašto Jang nije mogao da vidi Kineski zid. Citirajući evropske kosmičke naučnike, objašnjenje je sažeo u dve činjenice - Jang jednostavno nije imao dovoljno vremena da se koncentriše kako bi golim okom pronašao Zid, niti mu je to bila osnovna preokupacija!
Dejan
 

Perseidi

Koja kisa meteora se najbolje vidi iz nasih krajeva i kada je ona....?
Miranda

***

Perseidi, 12-13 avgust

Cak je ove godine i mesec u finoj fazi za posmatranje meteora
Sich
 

Space Shop One

Sta mislite, hoce li ovaj let Space Ship One nedavno zaista omogucuti da privatne kompanije lete u svemir? Ovaj let je kao na granici svemira ali je jos uvek daleko od leta u stabilnu orbitu sto se po meni jedino moze nazvati letom u svemir.
NShappy

***

Mislim da ce ipak proci jos mnogo vremena pre nego sto budemo svedoci scene pristajanja putnickog satla na rotirajucu stanicu kao u odiseji:). Monopol je ipak u rukama nase i rusa. Kinezi kao nesto pokusavaju, indija je najavila nesto slicno, esu to bas i ne zanima mnogo, a kamoli privatne kompanije. Mnogo para treba uloziti, a pitanje je da li ce se ulaganja vratiti.

P.S. Jubilarni 500-ti post na forumu:).
Dule Smor

***

Ma znam da je odiseja daleko, ali ima li smisla da se uskoro (mislim na 10-20-30 godina) pojave privatne kompanije koje ce da vrse komercijalna lansiranja komercijalnih satelita? Star Ship One je valjda bio neki takav pokusaj. Samo me zanima koliko je on daleko od postavljanja bilo cega u stabilnu orbitu.
NShappy

***

A za kompanije koje lansiraju komercijalne satelite se slazem.To je verovatno isplativije, a kako postoji sve veca potreba za satelitima verovatno je i realno u skorijoj buducnosti.
Dule Smor
 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(jun 2004.)

vrh