am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Ponovo o Kineskom zidu II

Woo, lakse malo sa tako ishitrenim zakljuccima.

Da se Kineski zid vidi iz svemira, u to nema sumnje. Iz svemira se vide i mravi, naravno uz dovoljno dobru kameru.

Nemam pojma kako si zakljucio da je snimak kineskog zida snimljenog satelitom "Proba" nacinjen bez ikakvog uvelicanja.

U topicu o kineskom zidu dat je link ka slici koju je nacinio satelit "Proba"

Evo ga jos jednom: http://www.esa.int/images/cina,1.jpg  u maloj rezoluciji i ista slika u vecoj rezoluciji: http://esamultimedia.esa.int/images/Proba/cina.jpg  [276 KB].

E sad zasto bi neko stavljao kameru na satelit bez uvelicanja ako zeli da snima reljefne strukture (i ljudske tvorevine kao sto je i kineski zid). Pa ne postoji razlog.

Satelit Proba je na 600km, a to je malo puno da se posmatra bez ikakvog uvelicanja. Ti si naveo da je Probin snimak bez uvelicanja. Da li to znaci da ljudsko oko moze da vidi kineski zid sa 600km? Da li ljudsko oko ima toliku rezoluciju da razluci objekat od 20 metara (tolika je sirina kineskog zida) na udaljenosti od 600 km (rastojanje vece od udaljenosti Beograd-Bar)? Pa ja bih rekao da nema.

Uz malo trazenja na ESA-inom sajtu moze se naci da kamera na satelitu Proba je u stvari mali Cassegrain teleskop sa CCD cipom rezolucije 1024x1024. I da sa 600km snima regione od 25 km^2 rezolucije od 5 metara.

Stoga kineski zid se ipak ne vidi iz svemira.

Nazalost svih kineza

Sich
 

Crna kapljica

Ja sam pored jos dvadesetak osmatraca taj efekat jasno video prilikom treceg kontakta.

Sto se tice tvog pitanja ko je "zakazao" to je tesko odgovoriti.

Efekat "crne kapljice" je opticki fenomen koji je vidljiv prilikom takozvanih kontakta Venere ili Merkura tokom pocetka i kraja tranzita.

Izazvan je najverovatnije refrakcijom ili zracenjem odnosno sijanjem sunceve svetlosti u atmosferi planete i odrazava se u obliku spoja izmedju suncevog diska i siluete planete u odnosu na povrsinu Sunca.

Postoje teorije da ovaj fenomen moze biti uzrok lose optike u instrumentu kojim se posmatra, zatim i Zemljina atmosfera moze imati uticaja kao i da je uzrok cak i fizioloske prirode.

Ko bi ga znao.....????
Maxscope
 

Plavi dzinovi

Zanima me kada oni nastaju? U evoluciji mase malih zvezda uvek se pominje da nastaju crveni dzinovi, da li plavi nastaju isto tada ili u nekom skroz drugom procesu??

Puno hvala!

Pozdrav!
Cassiopeia
 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(jun 2004.)

vrh