am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Preporučite početniku! ili Zašto dvogled

Interesuje me sta bi ste mogli preporuciti coveku koji tek zeli da udje u vode astronomije, znaci interesuje me kako poceti u principu... neku literaturu za pocetak, dal odma treba kupiti teleskop i poceti posmatrati, uglavnom stvari vezane za sam pocetak, dajte neka vasa prva iskustva, i sve cega se setite napisite.

Pozdrav
moonman

***

Moj savet ti je da pocnes bez teleskopa.

Cak i ako nabavis odmah teleskop sta ces sa njime? U koju svetlu tacku na nebu ces ga uperiti? Sta je ta tacka, zvezda ili jato? Koja zvezda?

A ako je teleskop na primer sa ekvatorijalnom montazom, kako se postavlja i ravna ekvatorijalna montaza? I jos sijaset pitanja bez odgovora.

Ne, najbolji pocetak je uz jednostavnu mapu neba, posmatranje golim okom i dvogledom.

Magazin Astronomija je u pocetnim izdanjima imao u sredini veliku i odlicnu mapu nocnog neba za taj kalendarski mesec, ali su je kasnije iz nekog razloga izbacili iz magazina, pa ne bih znao da ti napisem gde da nabavis mapu.

Posmatranjem golim okom i uz pomoc dvogleda i mape, najbolje i najbrze mozes postati familijaran sa nocnom nebom. Kako se nebo "krece", eklipticne linije, deklinacija i ostalo.

Da posebno spomenem upoznavanje i znanje o sazvezdjima na nebu. Poznavanje sazvezdja je najvaznija osnova vizuelne astronomije. Sazvezdja su putokaz na nebu bez cijeg poznavanja ces se potpuno izgubiti.

Isto kao kada bi trazio neku ulicu u nepoznatom gradu bez mape tog grada.

Dakle prvo zapocni sa upoznavanjem nocnog neba golim okom.

Dvogled je najbolji instrumenat za trening pre kupovine teleskopa, jer se nalazi u sredini izmedju osmatranja golim okom i teleskopom zbog svoje velicine i malog uvecanja. Dvogled je takodje kompaktniji od teleskopa jer je svetlosna putanja u dvogledu kompresovana uz pomoc prizmi.

Sa druge strane mogucnosti dvogleda su izuzetno podcenjene kod mnogih osmatraca, pogotovu pocetnika.

To je najveca greska koju mnogi pocetnici cine, jer se mnogi odmah odluce na kupovinu teleskopa misleci (pogresno) da samo teleskopi mogu otkriti i pokazati svemir.

Potpuno netacno i potpuno pogresno. A evo i nekoliko mogucnosti dvogleda.

Sa dvogledom mozes videti preko 100.000 svezda u poredjenju sa 4.000 koliko mozes videti golim okom. Svetao pojas Mlecnog Puta se razluci u bezbroj zvezda sa dvogledom. Boja zvezda pogotovu u rasponu od plave, zute do narandzaste je evidentna. cetiri Jupiterova meseca su laka meta za dvogled. Planete Uran i Neptun se lako vide dvogledom (ako znas gde se nalaze i u KOM SAZVEZDJU DA IH TRAZIS). Andromeda galaksija je vidljiva dvogledom. Zvedzdana jata kao Plejade i Hijade u sazvezdju Bika su mnogo lepsi prizor kada se promatraju kroz dvogled nego kroz teleskop gde se zbog manjeg vidnog polja vidi samo deo a ne cela jata. Na Mesecu mozes osmatrati preko 100 kratera i planinskih lanaca.

Prema tome moj savet ti je da prvo nabavis dvogled i mapu nocnog neba, da se zavalis u lezaljku ili stolicu i dobro naucis da se snadjes i orijentises na nocnom nebu. Da dvogledom istrazujes nebo i mnoge objekte na njemu vidljive dvogledom sto ce ti kasnije mnogo pomoci u potrazi teleskopom za objektima dubokog neba.

Mnogo ce ti pomoci i ako u blizini ima neki astronomski klub ili neko ko se bavi astronomijom. Na taj nacin bi se od iskusnijih kolega dobro upoznao sa astronomijom, osmatranjem i opremom.

Kada se i ako odlucis da nabavis teleskop budi pazljiv i detaljno razmotri situaciju. Hoces li se baviti nekim posebnim vidom astronomije, ili ces puko uzivati u osmatranju nebeskih objekata. Kakav teleskop ce ti najvise odgovarati. Nemoj da srljas u kupovinu. Pitaj.

Postavi pitanja na ovom forumu, forumu AD Loznice (na koji dolazi mnogo veci broj osmatraca nego ovde) ili Astronomskom Magazinu. Pitaj o karakteristikama odredjenih teleskopa i njihovim performansama za visuelno osmatanje. Dobro se informisi i sagledaj situaciju sta bi ti najbolje odgovaralo pre nego sto se odlucis za kupovinu.

To bi ti otprilike bio moj odgovor i savet.

Pozdrav.
Maxscoope
 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(jul 2004.)

vrh