am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Astronomija vs Bog

Evo, danas sam se tek prikljucio ovom forumu. Ovo je moj prvi post i zeleo bih da pozdravim sve koji citaju ovo, a bili su u kampu na Fruskoj gori. Bilo je fantasticno.

LM, povodom ove price iznecu svoje vidjenje stvari. Ja sam student informacionih sistema, ali se za astronomiju zanimam od malih nogu, sto ce reci da sam od pocetka usmeravan ka nauci i tehnici (u gimnaziji sam za maturski rad imao "Specijalna i opsta teorija relativnosti"). I pored toga, zao mi je sto to moram da konstatujem, ali ima dosta pitanja na koje nauka nije dala odgovor i verovatno nikad nece. Ako bi trebali da razgranicimo pitanja kojima se bave nauka i religija, ja bih to ovako uradio. Religija se bavi svim onim do "Velikog praska", a nauka svim onim posle toga.

Ako bi krenuli od pocetka (pocetka koji je vezan za nauku), tj. od "Velikog praska", vec tu nailazimo na niz neobjasnjivih stvari. "Veliki prasak" je definisan kao eksplozija beskonacno male tacke, koja je sadrzala materiju i koja je bila beskonacno velike gustine i beskonacno velike temperature (i u kojoj je sadrzan sav prostor i vreme). Posle tog praska, materija je pocela da se siri i formira kosmos. Pitanje koje ja postavljam je (ako uzmemo da je ova teroja tacna)... ko ili sta je stvorio tu materiju (beskonacno velike gustine u beskonacno maloj tacki). Ne moze se poci od cinjenice da je ta materija sama od sebe postojala tu gde je postojala, jer sva nauka pocinje od tih pretpostavki da je ta materija vec egzisitirala. A sta je bilo pre toga, nauka ne moze da kaze, tj. odakle ta meterija? Citao sam u nekoj knjizi, novije teorije gde naucnici smatraju da je pre svega postojala energija (neki vid ciste energije, nama nepojmljiv, koji nema veze ni sa elektricnom, ni sa solarnom, ni sa nuklearnom niti bilo kojom nama poznatom energijom). Ta energija se raspala na dva entiteta - materiju i antimateriju, koje su podjednako zastupljene u kosmosu (s opaskom da antimateriju ne mozemo da vidimo). Sve je to meni nekako malo klimavo. Jer, mozemo da podjemo i od naucnih pretpostavki (gde fizika kaze) da materija ne moze da nastane ni iz cega, a da sama energija u ma kom obliku, nikad ne moze da nestane vec prelazi u neki drugi oblik. Pa ako podjemo od toga, onda i ta "cista" energija, kako je nazivaju nije mogla da postoji sama po sebi. Morala je iz necega da nastane. Zbog toga mislim da je to razlog sto se svim tim pitanjima, koje nauka ne ume da objasni bavi religija, a ostalim opipljivim i dokazanim stvarima nauka.

bluenick
 

Drugi komentari na ovu temu:   http://astronomija.eclipsedminds.org/

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(jul 2004.)

vrh