am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Šta je to što vidim na nebu?

Ponekad mi se desi uvece da vidim kako se neka tacka krece i pritom menja jacinu svetlosti i na kraju nestane.....Sta to moze biti.... setelit...?

Miranda

***

Ja mislim da je satelit. Pogotovu ako se krece pravolinijski.

Osim toga neki sateliti prolaze tokom svoje orbite i na visini od preko 1.500 kilometara sjajeci sa te visine drugom magnitudom. Svaki kompjuterski simulator neba ima u svojoj memoriji satelite koji se mogu videti golim okom.

Na primer "Starry Night" program prikazuje verovatno preko 50 vestackih satelita koji se mogu pratiti na nebu.

Sto se tice pojacavanja sjaja objekta, verovatno slabo sjaji dok se nalazi blize horizontu, dok je najsjajniji u blizini zenita ili najvise tacke tokom prelaska preko neba.

Ako svetlost izbledi na pola neba ili bilo gde na putu objekta, to bi moglo biti usled svetlosnog zagadjenja, pogotovu ako posmatras taj objekat iz grada.

Maxscope

***

Mozda satelit polako rotira oko svoje ose ili se kreće tako da njegovi određeni delovi reflektuju više ili manje svetla. Npr. solarni paneli pod određenim uglom mogu kao staklo da reflektuju svetlost sa Sunca a čim satelit malo promeni položaj ova refleksija slabi.

NShappy

***

Ne znam...opet mi je nelogicno..... ipak je to velika daljina da bi se to manifestovalo tolikim promenama......

Miranda

***

Ne sekirajte se ljudi, to o cemu pricate je sigurno satelit. Provereno. Sad na astronomskom kampu smo ih posmatrali na desetine. Katarina je svojim digitalnim kroz teleskom, dugom ekspozicijom uslikala jedan koji je bas bljesnuo na nebu. Imate slike na sajtu, pogledajte.

Bluenick

***

Ako bas varira sjaj verovatno je u pitanju neki od iridijum satelita, oni su u niskoj orbiti, sa velikim panelima, pa kako prolaze taj odsjaj sunca zapravo preleti preko nas. Jedan prelaz se lako moze desiti za 30-tak sekundi, znaci od nevidljivosti, preko magnitude -8 (sjajnije od Venere !) do opet nevidljivosti.

Bear

***

Da,upravo tako je bilo! A sta mu dodje to IRIDIJUM!?

Miranda

***

Iridijum je tezak hemijski element, spada u grupu metala, otporan na koroziju, zuckaste boje. Atomski broj mu je 77, a atomska tezina 192.22 i nalazi se izmedju Osmijuma i Platine u periodnom sistemu elemanata.

Bluenick

***

Ma znao sam ja da je metal, nego me interesovalo da li je od toga napravljen setelit i da li zbog iridijuma on onako bljesti.....

P.S. ovaj atomski broj i tezinu nisam znao.... Bar sam nesto naucio

Miranda....

***

Ma nije on napravljen od iridijuma nego se ta grupa satelita za satelitsku telefoniju tako zove. Nalaze se u veoma niskoj orbiti. Iridijum je tezak i skup i nema potrebe da se od njega prave sateliti.

Satelit verovatno pod odredjenim uglom emituje vise svetla sa sunca pa zato cim malo promeni polozaj svetlost nestane.

NShappy

***

A jel moze biti da je oblozen tim iridijumom,pa zbog toga tako reflektuje....?Mislim, glupo mi je da se tako zove a da negde ne sadrzi iridijum....?

Miranda....


 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(avgust 2004.)

vrh