am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Jezgra planeta

Sa raznih strana sam dobijala informacije koje se nikada nisu poklapale! Dakle, da li Jupiter, Saturn, Uran i Neptun imaju cvrsto jezgro? Ako ga imaju, da li je ono vece ili manje od cele nase planete?

Veeeliki pozdrav svim posetiocima AM!!!
Cassiopeia

Sve cetiri planete imaju cvrsto jezgro, ali u poredjenju sa velicinom planete jezgro im je u principu veoma malo.

Jupiterova atmosfera je sacinjena vecinom od vodonika i helijuma, pored kojih sadrzi i metan, amonijak, vodu i druge elemente. Na dubini od 20.000km. usled jakog pritiska vodonik postaje okean od tecnog "metalik" vodonika.

U samom Jupiterovom centru se nalazi jezgro od teskih elemenata cija je masa identicna masi 15-ak Zemljinih masa i cija je temperatura oko 19.000 C.

Strukturu Saturna sacinjavaju vecinom vodonik i helijum. Beli oblaci koji se i teleskopom ponekad mogu videti na Saturnu su sacinjeni od cestica amonijaka. Unutrasnjost Saturna sadrzi gvozdjem bogato jezgro cija velicina odgovara velicini Zemlje. Ovo jezgro je obavijeno slojem tecnog, metalik vodonika ciji precnik

iznosi oko 21.000km. iznad kojeg se nalazi atmosfera u kojoj se pored gore navedenih elemenata nalaze jos i metan, acetilen, etan i vodena isparenja.

Uran je mnogo gusci nego Jupiter i Saturn i sacinjen je pretezno od vodonika i helijuma u istim proporcijama kao i Sunce, sa malim kolicinama metana, amonijaka i drugih fotohemijskih elemenata. Uran takodje sadrzi teze elemente kao kiseonik, nitrogen, ugljenik, silikon i gvozdje. Veruje se da ispod slojeva oblaka postoji okean veoma zagrejane vode koja okruzuje jezgro Urana sacinjeno vecinom od gvozdja, nikla i kamena cija je velicina jednaka velicini Zemlje. Za razliku od ostalih gasovitih planeta, Uran nema unutrasnji izvor toplote.

Neptun je sacinjen takodje od vodonika i helijuma sa atmosferom od metana. Upravo zbog metana Neptun izgleda plav. Neptun verovato ima veoma malo jezgro sacinjeno od silikata, gvozdja i drugih metala cija je velicina najverovatnije

nesto malo manja od velicine Zemlje.

Prema tome jedino Jupiter ima cvrsto jezgro cija je velicina veca od Zemlje. Ostale tri gasovite planete imaju takodje cvrsto jezgro ali cija velicina odgovora velicini Zemlje.

Pozdrav.
Maxscope

 

Da li bi nas razumeli
Pioniri i Vojadzeri se sve vise udaljavaju od nas noseci sa sobom predmete koje predstavljaju covencanstvo. Naravno i oni sami ga predstavljaju, ali ono sto je najinteresantnije na njima su su svakako plocice koje treba da daju prvi uvid drugim civilizacijama o tome odakle poticu letelice.

Plocicu jos jednom mozete videti, recimo, na adresi http://www.astrosociety.org/pubs/mercury/9...ages/photo5.gif  

Ali da li bi druge civilizacije mogle da razumeju plocice. Poruka izgleda manje-vise razumljiva nama, ali da li bila i vanzemaljcima?

Oni mozda imaju drugaciju logiku, ili nacine prenosenja poruka (mozda ne crtezom)

Radoznao sam sta drugi misle o tome.

Sich

Ja mislim da ne bi razumeli sta je na tim plocicama.

Pocnimo samo od nas i starih civilizacija na Zemlji. Koliko toga su nama u nasledje ostavile stare civilizacije poput Maja, Inka, Acteka, Egipatska itd. a da mi jos uvek ne razumemo ogroman deo toga. Sta je napisano recimo na zidovima grada Tiahuanaco? Kako putovati kroz svemir ili recept za kolace?

U sustini mi jos uvek ne mozemo da odgonetnemo stare zapise ovih civilizacija, a njima se to sto su pisali verovatno cinilo razumljivo, kao sto i nama to sto smo napisali na toj plocici izleda prosto i razumljivo.

Ako smo mi naprednija civilizacija od civilizacije Maja, kako i zasto onda mi ne mozemo odgonetnuti njihove zapise?

I zasto bi onda u istom slucaju neka eventualno napredna i tehnoloski razvijenija vanzemaljska civilizacija razumela ove nase primitivne zapise i poruke?

Sad, tu se namece jos jedno pitanje.

Ko je u stvari naprednija civilizacija, Mi ili Maje?

Maxscope

 

kasini-hajgens

Elem, sonda kasini-hajgens(u cast cuvenog italijanskog astronoma, djovani domenika kasinija i holandskog matematicara, fizicara i astronoma, kristijana hajgensa-otkrio titan) ove godine stize do saturna!Lansirana je 1997. godina i predstavlja saradnju izmedju NASA i ESA.Za nesto manje od 3 meseca uci ce u orbitu oko Gospodara prstenova(kako popularno nazivaju saturn:)).11. juna ce ova sonda proci pored satelita phoebe, a 1. jula planiran je ulazak u saturnovu orbitu.Tu ce sonda provesti 4 godine u ispitivanju ovog gasovitog dzina i njegovog sistema prstenova.I mozda najvaznije od svega je njen prolaz pored najveceg saturnovog satelita, drugog po velicini u suncevom sistemu, i jedinog satelita koji ima gustu atmosferu-TITANA.To ce se desiti u januaru sledece godine, kada ce sonda ispustiti hajgens lender(napravila ga je ESA) koji treba da se meko spusti na titanovu povrsinu i otkrije njegovu misteriju.Naime ne postoje snimci povrsine ovog meseca, zbog njegove guste atmosfere(pritisak je 1.5 puta veci nego na zemlji).Naucnici se dvoume da li je povrsina tecni metan, ili ima i cvrstih komponenti.Inace u titanovoj atmosferi su spektrometrijom otkriveni tragovi nekih organskih jedinjenja(neki ugljovodonici i jedinjenja cijanida).Ova jedinjenja su zanimljiva zato sto su prekursori u sintezi DNK i RNK, tako da bi titan mogao da predstavlja hemijsku laboratoriju kakva je zemlja bila pre nastanka zivota.Problem je jedino niska temperatura(-150C), tako da je eventualna bihemijska evolucija ovde veoma spora.U svakom slucaju ova misija nas moze nauciti mnogo cemu i s pravom je jedan od najznacajnijih dogadaja u ovaj dekadi svemirskih istrazivanja.

Dule_smor

 

Zanimljive priče, zar ne?

http://astronomija.eclipsedminds.org/

Imate li pitanje u vezi Foruma?

(april 2004.)

vrh