am@astronomija.co.yu

 

 

Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

ASTRONOMIJA broj 9
http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Titan, Ganimed i drugi

Ono sto me kopka. A tice se uopste satelita u s.sistemu

Eto, ispada da je titan prvi satelit koji ce da zasluzi svoj lender (mesec naravno izuzimamo iz price. Medjutim, titan nije najenigmaticniji. O njemu najmanje znamo prvenstveno zbog debele atmosfere.

Nekako mnogo interesantniji za lendere mi se cine jupiterovi sateliti. Evropa, zbog svog moguceg okeana, io - geoloski aktivan satelit, pa tu je i ganimed.

Ne znam zasto se neki lender nije bio pripremio za galileo. mozda je cak i lender na kasiniju mogao da bude pusten kod jupitera.

Inace ti sateliti ostaju misteriozni do daljnjeg. kad se uopste planira neka misija za velike planete? mozda ona nesudjena letlica pluto express koja verovatno treba da prodje pored ovih dzinova. ili neka pre toga?

Sich

***

Ne slažem se da su Io i Ganimed zanimljiviji od Titana. Nemaju skoro nikakvu atmosferu pa na njima i nema šta posebno da se pronađe osim stena i leda. Titan, s druge strane, je jedini satelit koji ima atmosferu i to 1.5 x gušću od Zemljine što je ipak "najpribližnije" Zemljinoj od svih atmosfera u S.sistemu. I velik je. Doduše, manji od Ganimeda ali veći od Merkura i Plutona pa bi komotno bio planeta da ne kruži oko Saturna.

Evropa jeste zanimljiv satelit ali ima debeo sloj leda bez neke značajne atmosfere na površini. Da bi se tamo nešto konkretno radilo trebalo bi to probušiti i poslati nešto dole u tečnu vodu (ako je ima) ... kao u BBC emisijama sa Sam Neilom a mislim da za to nemaju ni tehnologiju ni lovu...
Zato mislim da je ovo trenutno najbolje rešenje.

Quelqu'un

 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(oktobar 2004.)

vrh